Altın Ayı Kazanan 10 Film

Editör:
Eylül Ezgi Türker

Sinema dünyasının en büyük film festivallerinden birisi, 1951 yılından beri gerçekleştirilen Berlin Uluslararası Film Festivali‘dir. Festivalde farklı kategorilerde birinciliğe layık görülen filmlere verilen ödül, Berlin şehrinin sembolü olan Altın ve Gümüş Ayı’dır. Berlin Uluslararası Film Festivali’nin en iyisi olarak Altın Ayı kazanan 10 filmi gelin birlikte listeleyelim.

10. 12 Angry Men (1957)

12 Angry Men

IMDb: 9/10

12 Angry Men, cinayet suçuyla yargılanan bir gençle ilgili karar vermek üzere görevli olan 12 jüri üyesinin davayla ilgili verilecek karara yönelik tartışmalarını konu edinir. Jüri üyelerinden yalnızca biri “suçsuz” oyu kullanır. Tüm bu karar verme süreci, suçlu kararını veren diğer jüri üyelerinin birbirlerine ve gence yönelik bakış açılarını, ön yargılarını gözler önüne serer.

9. Wild Strawberries (1957)

Wild Strawberries

IMDb: 8.1/10

Sinema dünyasının önemli yönetmenlerinden İsveç asıllı Ingmar Bergman, Wild Strawberries ile Emekli Doktor Isak Borg‘un hayat sorgulamalarına eşlik etmemize olanak sağlıyor. Lung Üniversitesi tarafından kendisine verilecek onur ödülünü almak için yola çıkan Isak Borg, yolculuk sırasında yaşlılığının farkına varır, ölümü hisseder. Türlü düşler, kabuslar görerek hayatının gözlerinin önünden geçişine şahitlik eder.

8. Susuz Yaz (1963)

Susuz Yaz

IMDb: 7.8/10

Necati Cumalı’nın aynı adlı eserinden Metin Erksan yönetmenliğinde beyaz perdeye aktarılan Susuz Yaz, Ege’nin kurak topraklarında susuzluk çeken köy halkı ve susuzluğun giderilmesi için köydeki su kaynaklarına sahip olan Osman ve Hasan kardeşlere duydukları ihtiyacı anlatır. Kardeşlerden Osman suyu köylülerle paylaşmaya yanaşmaz. Osman’ın bu tutumu sebebiyle çıkan kavga sonucunda kardeşi Hasan hapse girer. Osman’ın hırsı bu sefer de kardeşinin karısına sahip olmak istemesiyle durmadan devam eder. Türkiye’de yasaklarla karşılaşan Susuz Yaz filminin ilk gösterimi Berlin Uluslararası Film Festivali‘nde gerçekleştirilmiştir. Susuz Yaz, uluslararası dalda ödül alan ilk Türk filmi olarak Türk sineması tarihine geçmiştir.

7. Rain Man (1988)

Rain Man

IMDb: 8/10

Başrollerinde Tom Cruise ve Dustin Hoffman’ın oyunculuklarıyla büyülediği, Barry Levinson’un yönetmeliğini üstlendiği Rain Man, iki kardeşin alışılagelmişin dışındaki hikayesini anlatıyor. Üçkağıtçı ve bencil kardeş Charlie, babasının ölümünün ardından, cenazeye gider ve arda kalan 3 milyon dolarlık mirastan kendisine yalnızca 1949 Model bir Buick Roadmaster araba düştüğünü, geri kalan tüm mirasın hiç tanımadığı ağabeyi Raymond’a bırakıldığını öğrenir. Abisinin otistik bir dahi olduğunu keşfeden Charlie, Las Vegas’a doğru kârlı bir yolculuğa çıkar.

6. In the Name of the Father (1993)

In the Name of the Father

IMDb: 8.1/10

Jim Sheridan‘ın yönetmen koltuğunda oturduğu In The Name of the Father, İngiltere’nin I.R.A. saldırıları ile mücadele ettiği dönemde geçmektedir. Hükümetin kendisine kişileri gözaltına alma ve sorgulama adına geniş yetkiler sağladığı bir kanunun ardından kamuoyunu dizginlemek için sıradan kişiler tutuklanacak ve I.R.A. üyesi oldukları, işkence altındayken “itiraf” ettirilecektir. Conlon ailesinin suçu olmadığı halde yaşadıkları bu hak ihlali sürecinde babasını kurtarmak isteyen oğul Conlon, suçsuzluğun ispatlanması için büyük bir kampanya başlatır.

5. Magnolia (1999)

Magnolia

IMDb: 8/10

Yönetmenliğini ve senaristliğini Paul Thomas Anderson’un ustalıkla üstlendiği Magnolia, San Fernando Valley‘de gerçekleşen bir cinayet sonrasında olayı çözmeye çalışan polis memuru Jim’le birlikte uyuşturucu bağımlısı Claudia, Claudia’nın babası, söhretini kaybetmiş bir yarışma sunucusu Jimmy, yarışmanın dahi çocuğu gibi birçok karakterin hayatları beklenmedik olaylar neticesinde kesişir.

4. Spirited Away (2001)

Spirited Away

IMDb: 8.6/10

Japonya’nın en iyi animasyon ustalarından olan Hayao Miyazaki‘nin başyapıtlarından birisi olan Spirited Away, 10 yaşındaki Chihiro‘nun ailesiyle taşındıkları kasabada, kendisini ruhların, cadıların ve tanrıların söz sahibi olduğu, insanlarınsa bir büyü etkisinde bambaşka varlıklara dönüştüğü bir dünyada bulmasını konu edinir. Miyazaki, bu eşsiz animasyonunda da kendine has stiliyle çocuklarla birlikte yetişkinlere de hitap etmektedir.

3. Duvara Karşı (2004)

Duvara Karşı

IMDb: 7.9/10

Türk-Alman asıllı yönetmen Fatih Akın’ın ses getiren filmlerinden Duvara Karşı, vizyona girdiği dönemde hem Almanya’da hem de Türkiye’de büyük yankı uyandırmıştır. Almanya’da geleneksel bir ailede büyüyen ruhsal çalkantılarla mücadele eden Sibel, ailesinin baskılarından kurtulmak için benzer şekilde hayatında sorunlar yaşayan Cahit’le anlaşıp evlenmeye karar verir. İlk başlarda anlaşmadan ibaret olan ilişkinin seyri hiç beklenmedikleri kadar tutkulu bir aşka dönüşür.

2. Bal (2010)

Bal

IMDb: 7.7/10 

Yönetmen Semih Kaplanoğlu‘nun Yusuf Üçlemesi‘nin sonuncu filmi olan Bal, Karadeniz’in yeşilliklerinde sakin bir hayat süren Yusuf’un babası ormanın içinde balcılık yapmaktadır. Bir gün Yusuf, gördüğü rüyayı babasına anlatır. Ardından babası ormanın derinliklerine gider ve eve dönmez. Yusuf babası Yakup’un geri dönmeyişinden sonra içine kapanır ve sonunda ormanın derinliklerinde babasını aramaya karar verir.

1. A Separation (2011)

A Separation

IMDb: 8.3/10

Asgar Ferhadi tarafından yönetilen A Separation, kızının geleceği için yurtdışına taşınmak isteyen Simin’in, bu fikrine katılmayan, Alzheimer hastası babasına bakmasını isteyen kocası Nadir‘e boşanma davası açmasını ve ardından gelişen olayları konu edinir. En İyi Film Dalında Altın Ayı kazanan ilk İran filmi olan A Separation, En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Kadın Oyuncu kategorilerinde de Gümüş Ayı‘ya layık görüşmüştür.

Kaynakça

Bal (Film) Vikipedi. 20 Feb. 2010, Web. 5 Sept. 2024.

“Berlin International Film Festival Golden Bear Winners.” IMDb, Web. 5 Sept. 2024.

Bir Ayrılık – Vikipedi. 21 Feb. 2011, Web. 5 Sept. 2024.

Correia, Leandro. “25 Great Films That Won the Golden Bear at the Berlin Film Festival.” Taste of Cinema – Movie Reviews and Classic Movie Lists, 21 Oct. 2015, Web. 5 Sept. 2024.

“Duvara Karşı (2004) | MUBI.” MUBI, Web. 5 Sept. 2024.

“Head-On (2004) ⭐ 7.9 | Drama, Romance.” IMDb, 11 Mar. 2004, Web. www.imdb.com/title/tt0347048. 5 Sept. 2024.

“In The Name of the Father (Babam İçin) Film Analizi.” BubiSanat, 7 May 2021, Web. 5 Sept. 2024.

Manolya (Film) – Vikipedi. 22 Apr. 2013, Web. 5 Sept. 2024.

“Susuz Yaz (1963) | MUBI.” MUBI, Web. 

“Susuz Yaz”| Vikipedi. 22 Feb. 2008, Web. 5 Sept. 2024.

“Susuz Yaz.” Beyazperde, Web. 5 Sep. 2024.

“Wild Strawberries – BAŞKA SİNEMA.” BAŞKA SİNEMA, 5 July 2019, Web. 5 Sept. 2024.

Yağmur Adam – Vikipedi. 25 Jan. 2009, Web. 5 Sept. 2024.

Zilko, Christian. “IndieWire.” IndieWire, 25 Feb. 2023, Web. 5 Sept. 2024.

“12 Öfkeli Adam.” Beyazperde, Web. 5 Sept. 2024.

Kapak Görseli Kaynak: IndieWire

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Şakir Paşa Ailesi Edebiyata Nasıl Yön Verdi?

Şakir Paşa ailesinin sanata, özellikle de edebiyata yaptığı katkılar hakkında bir çerçeve sunuyoruz.

Chicano Edebiyatı: Sınırda Kalmışların Sesi

Chicano edebiyatı; melez kimlik, aidiyet krizi ve kültürel direnişi sınırın iki tarafındaki hayatlar üzerinden anlatan güçlü, politik ve ruhani bir edebi hafızadır.

Harry Potter Serisinin Unutulmaz Replikleri

Harry Potter'ın büyülü replikleriyle büyücülük dünyasında kaybolmaya hazırlanın!

Küçük Gün Işığım Film İncelemesi: Kabullenmenin Gücü

Kusursuzluk arayışının değil, kendin olmanın kıymetini; sonuca değil, yolculuğa odaklanmanın anlamını keşfedeceğiniz sarsıcı ama iç ısıtan bir aile hikâyesine davetlisiniz.

Joseon’daki İstikrarsızlık: Kral Injo

İstikrarsızlığıyla Kore ulusunun gelişmesinin önünü kapamış bir hükümdar olarak hatırlanan ve günümüzde hala eleştirilen Kral Injo'nun tarihteki yeri.

Sessizliğe Karşı Yazmak: Kadın Yazarların Sansüre Direnişi

Sansür, yalnızca siyasi bir baskı mekanizması değil; aynı zamanda kültürel, ahlaki ve cinsiyet temelli bir sessizleştirme aracıdır.

Hasçelikler and the City: Dijital Bir Ailenin Hikâyesi

Hasçelikler and the City; dijital dünyada temsiliyet, samimiyet ve medya sınırlarını sorgulayan gerçekçi bir aile anlatısıyla izleyicileri içine çekiyor.

Cumhuriyet Aydınları: Behice Boran

İlk kadın sosyolog, ilk kadın siyasi parti genel başkanı, Marksist, yazar ve akademisyen olan Behice Boran; Türk solunun en güçlü temsilcilerinden biri olmuştur.

Tabloları Dinlemek: Édouard Manet

Bazı bakışlar ancak bazı nefeslerle tanımlanıyor. Manet'nin fırçası, Tezer'in nefesi gibi...

Edebiyatta Semtlerin İzleri: Emirgan

İstanbul'un en güzel semtlerinden biri olan Emirgan, şiirlerde de romanlarda da ele alınan bir semt olmuştur.

Editor Picks