Alfred Adler – Yaşamın Anlam ve Amacı | 15 Alıntı

Editör:
Rabia Yeşil

Bireysel psikoloji alanında öncü, Avusturyalı ünlü psikiyatrist Alfred Adler, derinlik psikolojisinin kurucularından. 2002 yılında psikoloji alanında bir araştırmada 20.yüzyılın en seçkin psikologları arasında yerini aldı. Doktorluk alanında çalıştığı yıllardan itibaren bireyle ilgili sorunlar üzerine insancıl, bütünselci ve doğal bir yaklaşım benimserken insanın yaşamını çevresiyle birlikte ele almak gerektiğini vurguladı. Psikoloji alanını patolojik verilerle sınırlı tutmayıp günlük yaşama ustaca uyarlayan psikolog, kişilik üzerine eğilirken aile hayatı, aşk hayatı gibi sorunlara odaklandı.

Sigmund Freud’un öğrencisi olduktan sonra birlikte Adler’in başkanlık yaptığı Viyana Psikanaliz Topluluğunu kurdular. Bu sürecin devamındaysa görüş ayrılıkları yaşadılar ve Adler, artık Freud’u eleştirir oldu.

Alfred Adler jacobincom

Adler’in insan yaşamı ve anlamına dair derinlikli anlatımından 15 alıntı sizlerle.

1. Eğer kulaklarımızı sözcüklere kapatır ve eylemlerin gözlemine odaklanırsak her insanın kendi ‘’yaşam anlamını’’ oluşturduğunu ve tüm görüşlerinin, tutumlarının, hareketlerinin, ifadelerinin, tavırlarının, tutkularının, alışkanlıklarının ve kişilik çizgilerinin bu anlamla uyumlu olduklarını görürüz. (syf 10)

2. Bu “yaşamın anlamı’’nın ardından el yordamıyla ilerleme doğrultusunda ilk eylemler yaşamı daha ilk günlerinden başlayarak ayırt edilebilir. Bir bebek bile etrafını saran yaşamın içinde kendi güçlerini ve payını saptamaya çalışır. (syf 18)

3. Bir insanın yaşama yüklediği anlamı bulduğumuz ve anladığımız zaman tüm kişiliğin anahtarını ele geçirmiş oluruz. (syf 27)

4. Anılar kendisiyle birlikte sürüklediği sınırlamaları ve olayların taşıdığı anlamı hatırlatan şeylerdir. (syf 75)

5. Yaşam biçimi, rüyalarımızın yazarı, yapımcısı ve yönetmenidir. (syf 100)

6. Mecazlar, eşsiz anlatım araçlarıdır ama onları kendimizi aldatmak için de kullanabiliriz. (syf 102)

7. Bir yaşam biçimini daha zengin hale getirmek ve onu yerleştirmek ve güçlendirmek için tüm zihinsel kaynaklara sahibiz. Yine de en önemli kaynaklarımızdan biri kendi duygularımızı harekete geçirebilmektedir. (syf 103)

vicecom

8. Yaşam kendini zarardan korumak, kendini barikatlarla kuşatmak ve sağ salim kurtulmak anlamına gelir (syf 13)

9. Her insan önemli biri olmayı amaç edinir. Ancak kendi önemlerinin başkalarının yaşamlarına yaptıkları katkılarda yattığını anlamazlarsa sürekli olarak aynı yanlışı tekrarlarlar. (syf 14)

10. Yaşama yüklediğimiz anlam deyim yerindeyse, yaşamımızın koruyucu meleği ya da aman vermez şeytani halini aldığından bu anlamların nasıl oluşturduğunu, birbirlerinden nasıl ayrıldıklarını ve eğer büyük hatalar içeriyorlarsa nasıl düzeltilebileceklerini anlamanın çok önemli olduğunu anlatır. (syf 18)

11. Yaşamın anlamına ilişkin algımızdaki hatalar yalnızca kusurlu yorumun gerçekleştirilmiş olduğu ortamı yeniden değerlendirerek, yanlışın nerede olduğu ortamı yeniden değerlendirerek, yanlışın nerede olduğunu görerek ve algı tasarımını gözden geçirerek düzeltilebilir. (syf 18)

12. Hiçbir deneyim tek başına ele alındığında başarı ya da başarısızlık nedeni değildir. Deneyimlerimizin yarattığı sarsıntı nedeniyle güçlük çekmeyiz ama onlardan amaçlarımıza uygun olanı yaratırız. (syf 19)

13. Anlamlar durumlarla belirlenmez. Durumlara yüklediğimiz anlamlarla kendimiz belirleriz. (syf 20)

14. Bireyin kendisini ve yaşamına yüklediği anlamı ortaya çıkarmaya en fazla katkıda bulunan şey onun anılar dükkanıdır. (syf 24)

15. Tüm çabalarımız bir güvenlik duygusuna yöneliktir; yaşamın tüm güçlüklerinin aşıldığı ve sonunda etrafımızı saran durumdan sağlam ve muzaffer bir biçimde çıktığımız duygusu. (syf 33)


Adler,A.Yaşamın Anlam ve Amacı.Olimpos Yayınevi, Ocak 2021.

Özge Nur Botan
Özge Nur Botan
İstanbul Üniversitesi (1453)- Philosophy& Literature (Felsefe - Türk Dili ve Edebiyatı) "Verba volant, scripta manent."(Söz uçar,yazı kalır.)

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Dostoyevski’nin Rus Edebiyatı Üzerindeki Etkisi

Dostoyevski, Rus edebiyatında sadece bir isim değil aynı zamanda döneminin edebiyat anlayışına da yön veren önemli bir yazardır.

Söylenti Radarında Bu Ay: Isaac Winemiller

Isaac Winemiller, sakin melodileri ve içe dönük sözleriyle müzikal yalnızlığı estetik bir deneyime dönüştürüyor. Bu ay Söylenti Radar'ında onunla tanışın!

Morlara Bürünmüş 8 Albüm Kapağı Tasarımı

Mor renginin hâkim olduğu 8 albüm kapağını inceliyoruz.

You Final Sezonu İncelemesi: İyilerin Kazandığı Dünyada Mutlu Bir Son

You, final sezonuyla izleyicilerine veda ederken Joe Goldberg'in hikâyesi sona eriyor.

Nickel Boys Film İncelemesi: Deneysel Sinema ve Tarihin Birleşimi

2025 Oscar Ödülleri'nde ilgi gören Nickel Boys, iki siyahi gencin bir reform okulunda yaşadıklarına odaklanıyor.

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Editor Picks