Aberfan Faciası: Heyelanın Getirdiği Yıkım

Editör:
Ece Günay

Dünya tarihinin en büyük on madencilik faciası arasında yer alan ve geçtiğimiz yıl dünyaya gözlerini yuman Kraliçe II. Elizabeth’in hükümdarlığı boyunca en büyük pişmanlığım’’ ifadesiyle tanımladığı 21 Ekim 1966’da Galler’de gerçekleşen Aberfan Faciası, kraliyetin siyasi ve özel yaşamını konu alan Netflix dizisi The Crown‘da işlenmesiyle beraber gündemde yeniden yer almış ve büyük yankı uyandırmıştı.

Aberfan Faciası 1966 British Geological Survey

“Aberfan Faciası” Nedir ve Nasıl Gerçekleşmiştir?

Merthyr Tydfil kasabası yakınlarında bulunan Aberfan köyünde gerçekleşen heyelan felaketinde yüz kırk dört kişi hayatını kaybetti. Felaketin en trajik kısmı ise faciada ölenlerin yüz on altısının gerçekleşen heyelanda toprak altında kalan köyün ilkokulunda eğitim gören çocuklar olmasıydı. Yıkımın gerçekleştiği Aberfan Kasabası, Güney İngiltere’de South East Wales bölgesinde yer alan, geçimini madencilikle sağlayan bir kasabadır.

Aberfan sokaklarında yürüyen anne ve çocuk 1966 Insider

Aberfan Faciası, elli yıla yakın süre boyunca bölgede bulunan, Merthyr Vale kömür havzasından çıkarılan ve Aberfan köyünün yakınlarında bulunan Mynydd Merthyr tepesine yığılan maden atığı toprakların ve kömürle karışık molozların, günlerce sürmüş sağanak yağış sebebiyle sabah saat 09.15’te kayarak köyü altına alması sonucu meydana gelmiştir. Maden, kazadan önce denetim konusunda yetersiz olması nedeniyle halk tarafından eleştirilmişti; nitekim Galler halkı endişeleri konusunda yanılmadı. Kömür madenciliğinin yoğun bir şekilde yapıldığı İngiltere’de özensizlik, dikkatsizlik ve çevre koşullarının önemsenmemesi gibi nedenler Aberfan Faciası’nın gerçekleşmesine sebebiyet vermiştir.

Kasaba civarında toplanan kömür ocağından çıkan atıklar ve çöplerin bir araya getirildiği arazinin yer ve zemin koşullarının durağan olmaması kazanın önünü açan asıl unsurdur. Yaklaşık 40 bin metreküp moloz, çamur ve toprak; 18 ev, 2 kır evi ve en büyük can kaybının yaşandığı Pantglas İlkokulu binasını da altına almıştır. Binada yaşları 7 ila 10 arasında 116 çocuk ve 5 öğretmen olduğu bilinmektedir. Kaymanın ardından 10’dan fazla ev tamamen toprağa gömülmüştür. Gerçekleşen heyelan sonucunda okul binasının bir kısmı tamamen yıkılmış, geriye kalan kısmında bulunan sınıflar ise içindeki öğretmen ve öğrencilerle beraber çamur ve toprakla dolmuştur.

Facia ardından görüntülenen ve yardımlarda çalışan madenciler 1966 Insider

Faciadan hemen sonra köy halkı, maden işçileri, kurtarma ekipleri ve çevre yerleşim alanlarından birçok gönüllü tarafından kurtarma çalışmaları başlatılmıştır. Çalışmada okul enkazından çok az sayıda çocuk sağ olarak kurtarılabilmiştir. Okuldaki öğretmen ve öğrencilerin cansız bedenlerine ulaşılması ise yaklaşık bir hafta sürmüştür. Faciada hayatını kaybedenlerin ölüm nedenleri ise oksijen yetersizliği veya çarpmaezilme sonucu yaralanma olarak kayıtlara geçmiştir.

Aberfan Faciası’nın Ülke Yönetimindeki Yansıması

Bu facia ülke siyasetine adeta bomba gibi düşmüştür. Olay duyulur duyulmaz 2021 yılında hayatını kaybeden kraliçenin eşi Kral Philip bölgeye doğru yola çıkmıştır. Birleşik Krallık Kraliçesi II. Elizabeth’in, kazadan 8 gün sonra bölgeyi ziyaret etmesi ise dönemin siyasileri ve Galler halkı tarafından ciddi tartışmalara neden olmuştur.

Facia ardından Aberfana yaptığı ziyaret sırasında Kraliçe II Elizabeth Insider

Bu duruma sebep olarak, II. Elizabeth’in dönemin başbakanı İşçi Partili Harold Wilson’a, yetiştirilme tarzı ve geçirdiği çocukluk nedeniyle duygularını yansıtma konusunda çok zorlandığını itiraf ettiği bilinmektedir. Başbakan Harold Wilson, Kraliçe Elizabeth’e birden fazla kez Galler’e gitme konusunda teklifte bulunmuş ama Elizabeth teklifleri kabul etmemiştir.

Saraya yakın kaynakların ve kraliçenin eski özel sekreterinin verdiği bilgilere göre; Kraliçe II. Elizabeth’in en büyük pişmanlığı felaket bölgesine geç gitmesidir. Bu olaydan sonra Elizabeth, Galler’i birçok kez daha ziyaret etmiştir.

Günümüzden Aberfan Faciası’na Bakış

1966 yılında yaşanan felaketten sonra Aberfan Halkı, günümüzde modern bir görünüme sahip kasabalarında hayatlarına devam etmektedir. Faciada hayatını kaybedenlerin mezarları başında her yıl anma törenleri yapılmaktadır; bu törenler esnasında facianın neden ve nasıl gerçekleştiğinin konuşulduğu toplantılar yapılır. Maden kazalarının önlenmesi konusunda önemli konuşmalar gerçekleşir.

Olayın tekrar gündeme gelmesi ise kraliyetin siyasi ve özel hayatının işlendiği The Crown dizisinin üçüncü sezon üçüncü bölümünde anlatılmış olmasıdır. Sürekli tartışmalara neden olan dizi, bu sebeple de mercek altına alınmıştır.

Kazanın ardından Başbakan Wilson, kraliçeye olay yerine gidip gitmeyeceğini soruyor ve karşılığında “Kraliyet hastane ziyareti yapar, kaza mahalline gitmez.” cevabını alıyor. Hükümetin ve medyanın baskısında daha fazla dayanamayan Kraliçe Elizabeth, Aberfan’a gitmeye razı oluyor; ancak kraliçe duygularını gösterme konusunda küçükken aldığı eğitimler nedeniyle oldukça başarısız kalıyor ve hatta medya tarafından “kuru gözlerine peçete götürdüğü” gerekçesiyle çok ağır eleştirilere maruz kalıyor. Bölüm sonunda kraliçe, eşi Philip’in kendisine getirdiği bir kayıt nedeniyle sonunda ağlayabilmiştir. Kayıt, kazada yakınlarını kaybeden halkın söylediği ilahinin kaydıdır.


Kaynakça

  • “Su ve Zemin Etkileşimi ile Oluşan Çevresel bir Felaketten Alınacak Dersler”. ABERFAN (Su ve Çevre Tekno. Dergisi – 143. Haziran 2020)

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Morlara Bürünmüş 8 Albüm Kapağı Tasarımı

Mor renginin hâkim olduğu 8 albüm kapağını inceliyoruz.

You Final Sezonu İncelemesi: İyilerin Kazandığı Dünyada Mutlu Bir Son

You, final sezonuyla izleyicilerine veda ederken Joe Goldberg'in hikâyesi sona eriyor.

Nickel Boys Film İncelemesi: Deneysel Sinema ve Tarihin Birleşimi

2025 Oscar Ödülleri'nde ilgi gören Nickel Boys, iki siyahi gencin bir reform okulunda yaşadıklarına odaklanıyor.

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Dante’nin İlahi Komedyası’nda İnsanlığın Mitolojik ve Manevi Seyahati: Kayboluşun Karanlığı ve Kurtuluşun Işığı

Dante’nin İlahi Komedyası; insanlığın ahlaki seçimlerini sorgulamasına, içsel çatışmalarını aşmasına ve evrensel sorulara yanıt bulmasına rehberlik eder.

Kırmızının Tonlarına Bürünmüş 7 Yabancı Albüm Kapağı

Temalarında kırmızı renginin ön planda olduğu ve gizli anlamlarıyla bizi farklı yolculuklara çıkaran albümleri sizler için derledik.

Editor Picks