Edebiyat dünyası farklı coğrafyalardan bizlere seslenen yazarlarla çevrilidir. Her biri çeşitli yerlerden eserler oluşturmuş, bu eserleri ile zaman ve mekanı aşmışlardır. Onlar meydana getirdikleri yapıtlarıyla edebiyata iz bırakmış ve böylece Dünya Edebiyatı oluşmuştur. Alman Edebiyatı ise Dünya Edebiyatının oluşumunda önemli bir role sahiptir ve eserleriyle edebiyat dünyasına çeşitli etkileri vardır. Bizler de sizler için Alman Edebiyatını oluşturan ve döneminin yaşanmışlıklarını eserlerine yansıtan yazarları listeledik. İşte Alman Edebiyatında tanımanız gereken yazarlar! Keyifli okumalar dileriz.
1 – Johann Wolgang von Goethe
Alman Edebiyatında önemli bir konuma sahip olan Johann Wolfgang von Goethe 1749 yılında dünyaya gelmiştir. Babasının etkisiyle öğretimine hukuk ile başlayan Goethe, kendi yolunu edebiyat ile çizmiş, verdiği eserler ile de döneminin ünlü yazarları arasına girmiştir. 1774 yılında meydana getirdiği ve ilk romanı olan Genç Werther’in Acıları eseriyle büyük bir üne kavuşmuş, çok sayıda ilgi toplamıştır. Yazarımız tek bir tür ile ilgilenmemiş; şiir, roman, öykü ve oyun gibi birçok türde eser vermiştir. Onu dünya çapında tanıtan ve herkes tarafından bilinen eseri Faust‘u ise bizlere kazandırmıştır. Çok yönlülüğü ile edebiyata pek çok türde eser kazandıran yazarımız 1832 yılında vefat etmiştir.
Johann Wolfgang von Goethe Eserleri
Yalnızca Türkçeye çevrilmiş olan eserler baz alınmıştır
Genç Werther’in Acıları
Faust
İtalya Seyahatnamesi
Batı-Doğu Divanı
Gönül Yakınlıkları
Rüya Bahçesi
Kurnaz Tilki
Alman Göçmenlerin Sohbetleri
Wilhelm Meister’in Çıraklık Yılları
Marienbad Ağıdı
Clavigo
Renk Öğretisi
Iphigenie Tauris’te
Yeşil Yılan Ak Zambak
2 – Rainer Maria Rilke
Şiirleriyle Alman Edebiyatına ismini kazıyan Rainer Maria Rilke 1875 yılında doğmuştur. Edebiyat dünyasına ailesinin isteklerini reddederek giren yazarımız, serbest yazarlık yapmaya başlayarak bu yolda ilerlemiştir. 1894 yılında Yaşam ve Şarkılar adlı ilk şiir kitabıyla oldukça ses getirmiş ve adını duyurmuştur. Yazarımız edebiyat hayatına şiir ile başlasa da ilerleyen dönemlerde şiirin yanı sıra roman ve deneme de yayımlamıştır. Rilke, tek romanı olan Malte Laurids Brigge’nin Notları eseriyle ün kazanmış ve bu eseri onun başyapıtı haline gelmiştir. Eserlerinde çoğunlukla tanrı, aşk ve ölüm gibi temaları işleyen yazar, sağlık sebepleri dolayısıyla 1926 yılında hayata veda etmiştir.
Rainer Maria Rilke Eserleri
Yaşam ve Şarkılar
Malte Laurids Brigge’nin Notları
Orpheus’a Soneler
Duino Ağıtları
Dua Saatleri Kitabı
Çünkü Zordur Sevgi
Düşten Taç
Genç Bir Şaire Mektuplar
İmgeler Kitabı
Auguste Rodin
Erken Şiirler
3 – Thomas Mann
Romanlarıyla Alman Edebiyatında oldukça ses getiren Thomas Mann 1875 yılında doğmuştur. Üniversitedeyken Arthur Schopenhaur ve Friedrich Nietzsche gibi önemli düşünürlerden etkilenmiş, toplumsal ve siyasal eleştiriler yazmıştır. İçerisinde bulunduğu dönemin durumuna kayıtsız kalamayan yazarımız, eserlerine bunu yansıtmış ve ilk romanı olan Buddenbrook Ailesi adlı eserinde ise burjuvaziyi eleştirmiştir. Mann, bu romanı ile oldukça ses duyurmuş ve Nobel Edebiyat Ödülü kazanmıştır. İlerleyen dönemlerde ise Büyülü Dağ eserini oluşturmuş ve bu romanıyla da Nobel Edebiyat Ödülü kazanmıştır. Romanlarında oluşturduğu karakterlere kendi yaşamından yansıtmalar sunan ve aynı zamanda çağındaki siyasal olayları eleştiren yazarımız, Dolandırıcı Felix Krull’un İtirafları adlı eserini yazarken 1955’te vefat etmiştir.
Thomas Mann Eserleri
Yalnızca Türkçeye çevrilmiş olan eserler baz alınmıştır
Efendi ile Köpeği
Venedik’te Ölüm
Büyülü Dağ
Buddenbrook Ailesi
Zor Saat
Mario ile Sihirbaz
Aldanan Kadın
Tonio Kröger
Lotte Weimar’da
Dolandırıcı Felix Krull’un İtirafları
Doktor Faustus
Majesteleri Kral
Seçilen
Değişen Kafalar
Alacakaranlıkta
Yusuf ve Kardeşleri
Dinle Alman Ulusu
4 – Heinrich Böll
Tam adı Heinrich Theodor Böll olan yazarımız 1917 yılında dünyaya gelmiştir. 1939 yılında II. Dünya Savaşına katılan ve sonra da esir düşen Böll, savaş bitene değin özgürlüğüne kavuşamamıştır. Savaştan sonra eğitim hayatına devam eden yazarımız, edebiyat dünyasına öykü yazarak girmiştir. 1949 yılında ise ilk romanı olan Trenin Tam Saatiydi adlı eserini meydana getirmiştir. Yaşamının ilerleyen yıllarında birçok eser ortaya koymuş ve eserlerinde çoğunlukla savaşın oluşturduğu acıyı, yıkıcılığı ve sonrasında gelişen yoksulluğu konu edinmiştir. Yazdıklarıyla çevresini, ülkesini aşan yazarımız Dünya Edebiyatında yer edinmiş ve 1972 yılında Nobel Edebiyat Ödülü almıştır. Yaşamı boyunca ortaya koyduğu eserler ile savaş karşıtlığını dile getirmiş ve 1985 yılında hayata veda etmiştir.
Heinrich Böll Eserleri
Trenin Tam Saatiydi
Ademoğlu Neredeydin
Ve O Hiçbir Şey Demedi
Babasız Evler
Nehir Kıyısı Kadınları
Dokuz Buçukta Bilardo
Solgun Köpek
İlk Yılların Ekmeği
Melek Sustu
Fotoğrafta Kadın da Vardı
İrlanda Güncesi
Gül ve Dinamit
Katharina Blum’un Çiğnen Onuru
Palyaço
Savaş Bitince
Yolcu, Sparta’ya Varırsan Eğer
5 – Günter Grass
Tam adı Günter Wilhelm Grass olan yazarımız 1927 yılında doğmuştur. Gençliğinde II. Dünya Savaşına katılmış ve savaşta esir düşmüştür. Savaştan sonra kendini sanata adamış, heykelcilik üzerine dersler almış ve bu alanda kendini geliştirmiştir. Bununla beraber resim ile de uğraşan yazarımız ilerleyen dönemlerde ilk romanı olan Teneke Trampet (1959) adlı eserini ortaya çıkarmıştır. Grass, Teneke Trampet eserinde başkahramanın gözünden ikinci dünya savaşını yansıtmış ve bu romanıyla oldukça dikkat çekmiştir. Aynı zamanda eser 1979 yılında beyaz perdeye uyarlanmıştır. Yazar, eserlerinde yaşadığı dönemin siyasal durumuna kayıtsız kalamayıp tepki göstermiş ve bunu oldukça incelikle işlemiştir. Birçok kez Nobel Edebiyat Ödülü’ne aday gösterilen yazarımız, Yengeç Yürüyüşü adlı eserinde Nobel Edebiyat Ödülü kazanmıştır. Pek çok alanla ilgilenen ve eserleriyle toplumun durumuna değinen Günter Grass, 2015 yılında bizlere veda etmiştir.
Günter Grass Eserleri
Teneke Trampet
Kurbağa Güncesi
Kedi ve Fare
Yengeç Yürüyüşü
Dişi Fare
Auschwitz’ten Sonra Yazmak
Kutu Karanlık Oda Hikayeleri
Sonluluk Üzerine
Kafadan Doğumlar
Soğanı Soyarken
Nobel Konuşması