Rusya ve Ukrayna arasındaki ilişkiler, politik hamleler ile birlikte savaşı meydana getirdi. Bunun sonuçları doğrultusunda Rusya, Ukrayna’nın sivil halkına ve ülke merkezine yaptığı savaş hamleleri ile Ukrayna’da bulunan 20. yüzyıldan kalma Ukrayna mozaikleri hasar gördü. 20. yüzyıldan kalma mozaikler bu ay Londra’da düzenlenecek bir sergide dijital olarak yeniden oluşturularak ve sanatseverlere sunulacak.
Ukrayna’yı Keşfedin: Bits Destroyed , bu yılki Greenwich+Docklands Uluslararası Festivali’nde 26 Ağustos ve 29 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek Old Royal Naval College’ın duvarlarına 56 “anıtsal” mozaik yansıtacak.
Sergi’de Yer Alan Eserler
Londra’da düzenlenecek sergide dijital olarak hayata döndürülecek mozaikler arasında 1960’lı yıllar sırasında Ukraynalı muhalif hareketlerinde isminden sıkça söz edilen Alla Horska‘nın imzasını taşıyan Hayat Ağacı ve Boryviter (Kestrel) yer alıyor. 1967 yılında Alla Horska tarafından Mariupol’da yapılmış bu iki eser basın açıklamasının iddiasına göre 22 Temmuz tarihinde Rus bombardımanı sırasında derin hasar alarak yok oldu.

Sergide yer alan mozaiklerin hepsi savaş sırasında zarar görmemiş olsa da sergi yetkilileri eserlerin tehdit altında olduğuna dikkat çekmek amaçlı tüm eserlere sergide yer verdiler.
Bu sergi yeni açılan bir sergi olmamakla birlikte ilk olarak 2019 yılında, Ukrayna ulusunun kültüründe önemli ve tartışmalı bir yeri olan Ukrayna mozaik geleneğinin kutlamasını gözler önüne sermek için mozaiklere yer verildi.

SSCB kültürüne dayalı olan Ukrayna’nın, bundan kurtularak kendine has bir kültür oluşturmak için mozaik eserlerine halk meydanlarında sergilemeleri Rusya için propaganda olarak algılandı ve yıkıldı.
Serginin Küratörü, Yengen Nikiforov’un Sergi Hakkında Açıklamaları
Serginin küratörü Yevgen Nikiforov, “Üç yıl önce, 20. yüzyılda Ukrayna’nın anıtsal sanatına yeni bir bakış atmak için animasyonlu bir projeksiyon için düzinelerce ilginç mozaik topladık” sözüyle sergiye farklı bir bakış açısı sunuyor. Nikiforov, “Bu eserlerin Londra’da sergilenmesiyle, Ukrayna kültürünün hala yeterince incelenmemiş bu katmanını dünya sanat tarihine yazdıracağız.” ifadelerinde bulundu. Sergi, Nikiforov’un Ukrayna kültürüne ait kaybolan anıtsal sanat eserlerini fotoğraflayarak ve belgeleyerek Ukrayna’yı gezdiği sanatsal gezisinde 2014 Ukrayna Sovyet Mozaiği projesi üzerine geniş bir perspektifle sergi sanatseverlere açıldı.

Sergi, Ukraynalı sanatçılara yaratıcı fikirler sunarak, sergi ilgililerine ve meraklılarına, 2023 Mart tarihine kadar devam ederek İngiltere/Ukrayna Kültür Mevsimi kapsamında Bristish Council ve Ukrayna Enstitüsü tarafından düzenlendi.
Kaynakça
The Art Newspaper, ”War-ravaged Ukrainian mosaics digitally recreated in London Show”, 23.08.2022, web