Vapurda Okumaktan Keyif Alacağınız Kitaplar

Editör:
Gülefşan Çelebioğlu

Denizin tertemiz havası, martıların sesi, denizin kokusu… Vapurla bir yerden bir yere gitmek günlük hayat telaşının ortasında insanlara dinlenme molaları yaratabiliyor. Bir yere yetişmeye çalışırken bile olsa denizin ortasında yüzünüze vuran ince esintiler o an için tüm telaşlarınızı silmeye yardımcı oluyor. Peki şöyle geniş bir zamanda, biraz da keyifli vakit geçirmek için bindiğiniz vapurda kitap okumanın keyfini daha önce deneyimlediniz mi? Deneyimlemediyseniz, bugün sizlerle vapur keyfinize çok yakışacak; hem klasikleşen hem de klasiklerin dışında olan kitap önerilerinden bahsedeceğiz.

 

1-)Tezer Özlü-Çocukluğun Soğuk Geceleri

“Türk edebiyatının lirik prensesi” olarak da bilinen Tezer Özlü’nün kendi çocukluk yıllarından yola çıkarak yazdığı bu kitap, çocukluğun aslında yaşanan ve biten bir dönem olmadığından ve kişiyi şekillendiren bir dönem oluşundan bahsediyor. Tezer Özlü bu ilk romanıyla aslında bizlere hayatını anlatmaya çocukluğundan başlıyor. Bu romanı denize karşı okurken Özlü’nün cümleleri sizi her zamankinden daha fazla etkileyecek.

2-)Sabahattin Ali-Seçme Öyküler

Sabahattin Ali’nin sayılı romanlarını birçoğumuz seve seve okumuşuzdur. Öyküleri de en az romanları kadar sürükleyici ve derin. Everest Yayınları’nın vapurda, metroda, uzun yolculuklarda okumanız için tasarladığı Açıkhava Kitapları serisinden yayımlanan Sabahattin Ali’ye ait en güzel seçme öykülerle vapur keyfinize keyif katacaksınız!

 

3-)J.D Salinger-Çavdar Tarlasında Çocuklar

Kendi gençlik yıllarınızı hatırlıyor musunuz? Ergenlik zamanlarınızda zaman zaman ne kadar yalnız ve anlaşılmaz hissedebildiğinizi? Bu kitap tam olarak o yıllarını yaşayan genç bir erkeğin iç dünyasını anlatıyor. Üstelik bu kitabın belirli bir dönem Amerika’da yasaklanması ve başka bir dönem de ders kitabı olarak okutulması gibi başından geçmiş bazı durumları var. Vapurda bu kitabı okurken zamanın nasıl geçtiğini anlamayacaksınız!

4-)Cemal Süreya-On Üç Günün Mektupları

Cemal Süreya’yı hepimiz duygu yüklü dizeleriyle tanıyoruz. Aşktan, sevgiden bahsettiği şiirleri çoğumuzun ezberinde. Böyle bir şairin yazdığı mektuplar da elbette bir şiir zarafetinde olmalıydı. On Üç Günün Mektupları, Süreya’nın hastanedeki eşine yazdığı mektuplardan oluşan bir derleme olarak en az şiirleri kadar sürükleyici ve etkileyici. Her bir mektupta şairin hissettiği özlemi ve sevgiyi siz de hissedecek ve vapur atmosferine çok yakışacak bir kitaptan büyük keyif alarak kitabınızı okuyacaksınız.

5-)Attila İlhan-Kimi Sevsem Sensin

Şiir okumayı sevenlerden misiniz? Eğer öyleyseniz vapura en çok yakışacak kitaplardandır şiir kitapları. Attila İlhan da şüphesiz en çok yakışacak şairlerden. Aşk, hasret ve kavuşmak da vapur ambiyansına en çok yakışacak temalardan. Kısacık cümlelerle yoğun hisleri dile getiren şiirler vapurda sizi daha da etkileyecek. Altını çize çize okuyacağınız şiirlerle dolu… Kitapların altını çizmeye kıyamıyorsanız denize karşı birkaç fotoğrafını çekeceğiniz dizeleriyle Attila İlhan mükemmel bir seçim olabilir.

6-)Alper Canıgüz-Oğullar ve Rencide Ruhlar

Alper Canıgüz’ün ikinci romanı olan bu kitap, 5 yaşındaki bir çocuğun başından geçenleri konu alıyor. 5 yaşında olması sizleri yanıltmasın. Alper Kamu isimli bu çocuk küçülmüş de büyümüş deyiminin karşılığı adeta. Mahallesindeki çarpık ilişkileri eleştiriyor ve kimsenin dikkatini çekmeyen davaları çözüyor. Bunları 5 yaşında bir çocuğun yapıyor olması da okuyucuya hiç abes gelmiyor! Yüzünüzde bir tebessümle okuyacağınız bu kitap vapur keyfinizi ikiye katlayacak. Üstelik Alper Canıgüz’ün bu afacan çocuktan bahsettiği tek kitabı da bu değil… Devamı olan Cehennem Çiçeği kitabını ardından mutlaka okumak isteyeceksiniz.

 

7-)Amin Maalouf-Empedokles’in Dostları

Empedokles’in Dostları, Amin Maalouf’un geçtiğimiz yıl yayınlanmış son romanı. Maalouf’un genellikle bildiğimiz klasik tarihi roman çizgisinden uzak olan bu romana bir bilim kurgu romanı demek mümkün. Distopik bir ortamda ele alınan bu romanla Maalouf bizleri bu sefer alıştığımız gibi geçmişe götürmüyor aksine daha karanlık bir geleceğe götürüyor. Teknolojinin o dönemde insanlara yaşatabileceği ve olası nükleer felaketler üzerinden işlenen bu romanı okurken denizin ortasında alabildiğiniz temiz havaya şükredeceksiniz!

 

 

 

8-)Mine Söğüt-Deli Kadın Hikayeleri

Bu kitabın tek ilgi çekici yanı birbirinden etkileyici hikayeleri değil, aynı zamanda kitap içindeki dikkat çeken çizimler. Tasarımından anlaşılacağı üzere bu kitap sevimli delirmiş kadın hikayelerinden bahsetmiyor. Kitabın bahsettiği delilik, kasvetli ve ağır bir delilik. Daha derin ve yoğun anlamlar taşıyan bu kitabı okurken zaman zaman denize karşı derin bir nefes alma ihtiyacı duyacaksınız.

 

9-)Halil Cibran-Ermiş

Aforizmaları sever misiniz? Eğer seviyorsanız bu kitap sizin için harika bir öneri! Hepimizin hayatına dair sıradan aşk, hayat, para kazanmak, özgürlük, arkadaşlık gibi temalara ait öğütler bulunuyor bu kitapta. Üstelik bu öğütleri üstten bir bakışla değil, tam da bir dostla sohbet eder gibi veriyor. Öyle ki aforizmaları okumaktan keyif almayanlar bile şans verebilir. Deniz üzerinde keyfinizi sürerken bu öğütlerin her birinin altını çizmek, beyninize not etmek isteyeceksiniz.

 

10-)Oscar Wilde-Yalnız Sıkıcı İnsanlar Kahvaltıda Parıldar

Can Yayınları’nın kısa klasikler serisine göz atmanızı kesinlikle tavsiye ediyoruz! Oscar Wilde’a ait bu klasik, vapur yolculuğunuzu çok daha keyifli hale getirecek. Kendisinin de içerisinde yaşamış bulunduğu Viktorya dönemini nükteli bir yaklaşımla ele alan Oscar Wilde’a ait bu kitabı okurken zamanın nasıl geçtiğini sizler de anlamayacaksınız. Bu kısacık kitabı okuduktan sonra cümlelerine dair uzun uzun da düşüneceksiniz.

 

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Morlara Bürünmüş 8 Albüm Kapağı Tasarımı

Mor renginin hâkim olduğu 8 albüm kapağını inceliyoruz.

You Final Sezonu İncelemesi: İyilerin Kazandığı Dünyada Mutlu Bir Son

You, final sezonuyla izleyicilerine veda ederken Joe Goldberg'in hikâyesi sona eriyor.

Nickel Boys Film İncelemesi: Deneysel Sinema ve Tarihin Birleşimi

2025 Oscar Ödülleri'nde ilgi gören Nickel Boys, iki siyahi gencin bir reform okulunda yaşadıklarına odaklanıyor.

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Dante’nin İlahi Komedyası’nda İnsanlığın Mitolojik ve Manevi Seyahati: Kayboluşun Karanlığı ve Kurtuluşun Işığı

Dante’nin İlahi Komedyası; insanlığın ahlaki seçimlerini sorgulamasına, içsel çatışmalarını aşmasına ve evrensel sorulara yanıt bulmasına rehberlik eder.

Kırmızının Tonlarına Bürünmüş 7 Yabancı Albüm Kapağı

Temalarında kırmızı renginin ön planda olduğu ve gizli anlamlarıyla bizi farklı yolculuklara çıkaran albümleri sizler için derledik.

Editor Picks