Türk Edebiyatında Ufuk Açan Çalışmalarıyla “Yıldız Ecevit” Kimdir?

Türk edebiyatında çeşitli eserlere imza atmış olan ayrıca yazarlığının yanında akademisyen kimliğiyle de bilinen Yıldız Ecevit yaşamını kaybetti. Ankara ve Bilkent Üniversiteleri’nde Alman Edebiyatı, Avangard Edebiyat ve 20. yüzyıl dünya romanı alanlarında dersler veren Ecevit’in, Oğuz Atay üzerine yaptığı çalışmalar önem taşıyordu.

 

28 Ocak 1946 Çanakkale doğumlu olan ve Haziran 2021 tarihli vefatıyla sevenlerini üzen Yıldız Ecevit Türk Edebiyatında yaptığı çalışmalarla çok önemli bir yere sahiptir. 1973 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı bölümünü bitiren Yıldız Ecevit; “Ferit Edgü’de Kafkaesk Öge” adlı teziyle yüksek lisans, “Oğuz Atay ve Max Fricsh’de Aydın Sorunsalı” adlı teziyle de doktora yapmıştır.

Asıl uzmanlık alanı Alman Dili ve Edebiyatı olan Ecevit, Türk Edebiyatı çözümlemelerine batılı edebiyat kuramları çerçevesinde yaklaşmış ve değerlendirmelerini karşılaştırmalı alanlarda başarıyla gerçekleştirmiştir. Ecevit yıllarca edebiyat dünyasına araştırmalarıyla katkı sunmuş ve özellikle “Postmodern Araştırmalar” konusunda ülkemizde büyük bir açığı doldurmuştur. Yolu postmodern incelemeden geçen her araştırmacı muhakkak onun inceleme ve araştırmalarından faydalanmıştır. “Ben Buradayım…” (2005) isimli kitabı Oğuz Atay hakkında yapılmış en kapsamlı araştırma olarak tanımlanmaktadır. Yıldız Ecevit, Atay’ı “çağını aşan ve dahi bir sanatçı” olarak görmüştür. Yine “Türk Romanında Postmodernist Açılımlar” adlı eseri de postmodern roman okuyucuları ve araştırmacıları için yol gösterici bir kaynak olmuştur. Yıldız Ecevit araştırmacı kimliğinin yanında 2021’in bahar aylarında “Bu roman, yaşamının büyük bir bölümünü bilgi derleyerek geçiren birinin, bir edebiyat araştırmacısının ürünü” diye söze başlayarak ilk kurgu eserini yayımlanmıştır. Araştırmacı kimliğini edebiyat dünyasına yeni girenlere de yol gösterici olarak kullanan Ecevit “Orhan Kemal Roman Armağanı Seçici Kurul Üyesidir.”

Everest Yayınları’ndan çıkan “Kozmik Komedya” araştırmacı kimliği ile tanınan bir edebiyatçının ilk kurmaca eseridir. Dante’nin “İlahi Komedya’sının” şablon olarak kullanıldığı bu eser bir bilgi romanıdır. Yazar bu eserini postmodernist bir bakış açısıyla metinlerarası düzlemde kalem almıştır. Roman kahramanı “Dantel’i” anlamak ve çözümlemek için yolumuz kimi zaman Kafka’yla birlikte korkulara, kimi zaman Schopenhauer’a kimi zaman Tezer Özlü’ye ve Hawking, Castaneda gibi isimlere çıkmaktadır. Romanı anlamlandırmak için bize çoklu bir bakış açısıyla yaklaşılmasını arzu eden Ecevit Türk Edebiyatı okurlarına alışılmadık bir bakış açısı ile “bilgi romanı” okuma fırsatı sunmaktadır.

Pek çok başarılı işe imza atan Yıldız Ecevit bir süredir tedavi görmekte ve yaşam mücadelesi vermekteydi. Fakat ne yazık ki Bodrum’da sürdürdüğü yaşam mücadelesini kaybederek aramızdan ayrıldı. Üniversitelerde dersler veren Yıldız Ecevit her zaman çok sevilen bir hoca olmuş ve vefatı üzerine sosyal medyada da öğrencileri kendisi için paylaşımlar yaparak ona saygılarını ifade etmişlerdir. Eserlerini de ekleyeceğimiz akademisyen, edebiyat eleştirmeni ve romancı unvanlarına sahip Yıldız Ecevit’in devrinin daim olmasını diliyor ve Türk Edebiyatındaki ufuk açıcı araştırmaları için teşekkür ediyoruz.

“Ne söyler bu radyolar
gazeteler ne yazar
kim ölmüş uzaklarda
göçen kim dünyamızdan?

…Haziranda ölmek zor”

Yıldız Ecevit’in pek çok eseri bulunmaktadır. Bu eserlerden bazıları ise şöyledir;
  • Oğuz Atay’da Aydın Olgusu (1989)
  • Flissengen Haritada Yok/ Maja Beutler (Çeviri) (1990)
  • Intellektuellenproblematik bei Max Frisch und Oğuz Atay (1990)
  • Kurmaca Bir Dünyadan (Edebiyat İncelemeleri) (1992)
  • Bozkır Kurdu’nun Düş Yolculukları- Hermann Hesse (Derleme) (1994)
  • Orhan Pamuk’u Okumak (1996)
  • Türk Romanında Postmodernist Açılımlar (2001)
  • Ben Buradayım… (2005)
  • Kozmik Komedya (2021)

Kaynakça:

https://iletisim.com.tr/kisi/yildiz-ecevit/5454

https://www.turkedebiyati.org/yazarlar/yildiz-ecevit.html

 

Sevgi Aydın
Sevgi Aydın
Ben kapının önünde kapı açılsın diye beklemiyorum ki. Yalnızca bekliyorum.

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Notting Hill: Londra’nın En Renkli Yüzü

Notting Hill; renkli sokakları, pazarı ve kültürel dokusuyla Londra’da hem ruhunuza hem gözünüze hitap eden özel bir semttir.

Dostoyevski’nin Rus Edebiyatı Üzerindeki Etkisi

Dostoyevski, Rus edebiyatında sadece bir isim değil aynı zamanda döneminin edebiyat anlayışına da yön veren önemli bir yazardır.

Söylenti Radarında Bu Ay: Isaac Winemiller

Isaac Winemiller, sakin melodileri ve içe dönük sözleriyle müzikal yalnızlığı estetik bir deneyime dönüştürüyor. Bu ay Söylenti Radar'ında onunla tanışın!

Morlara Bürünmüş 8 Albüm Kapağı Tasarımı

Mor renginin hâkim olduğu 8 albüm kapağını inceliyoruz.

You Final Sezonu İncelemesi: İyilerin Kazandığı Dünyada Mutlu Bir Son

You, final sezonuyla izleyicilerine veda ederken Joe Goldberg'in hikâyesi sona eriyor.

Nickel Boys Film İncelemesi: Deneysel Sinema ve Tarihin Birleşimi

2025 Oscar Ödülleri'nde ilgi gören Nickel Boys, iki siyahi gencin bir reform okulunda yaşadıklarına odaklanıyor.

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Editor Picks