Aşık Veysel’in Farklı Sanatçılar Tarafından Yorumlanan Eserleri

" hide_table_content="td_encvalW2dpemxlXQ=="]

Türk halk ozanlarının önemli isimlerinden olan ve Aşık Veysel adıyla tanıdığımız Veysel Şatıroğlu, ardında Türk müziğine büyük eserler bıraktı. Aşık geleneğinin belki de son temsilcilerinden olan Aşık Veysel, yıllardır evrensel olarak birçok müzisyene de ilham kaynağı olmaya devam ediyor. Onun eserlerini yorumlayan sanatçıları hep birlikte dinleyelim ve Aşık Veysel’i birlikte analım.

1. Kara Toprak

Aşık Veysel’in yazdığı ve bestelediği eserlerden en çok bilineni “Kara Toprak”tır. Sivrialan’daki ilk meyve bahçesini yetiştirmesiyle de bilinen halk ozanı, bu kimliğinin verdiği doğa ve toprak sevgisiyle Kara Toprak türküsünü yazdığı biliniyor. Aşık Veysel’in kendi sesinden Kara Toprak türküsüne buradan ulaşabilirsiniz.

“Dost dost diye nicesine sarıldım, benim sadık yarim kara topraktır.” 

Kara Toprak türküsü, insanlar tarafından oldukça sevilmiş ve sanatçılar tarafından birçok kez seslendirilmiştir. Farklı sanatçıların “Kara Toprak” yorumlarını birlikte dinleyelim.

2. Uzun İnce Bir Yoldayım

Hemen herkesin çocukluktan bu güne bildiği türkülerden biri de “Uzun İnce Bir Yoldayım”dır. Kime ait olduğunu, ne anlam içerdiğini bilmeden bile dilimize dolanan bu şarkıyı sevmeyen yoktur. Peki bu türkü ne anlatır?

Türküde bahsedilen yol aslında hayattır. İnsan iki dünya arasında hiç durmadan, yorulmadan, kendi benliğini aramak adına yürür. Hayattaki amacını arar. [1] Hiç eğitim almamış halk ozanının kullandığı bu sembolik anlatım, onun aslında ne kadar değerli olduğunu bizlere anlatıyor. Aşık Veysel’in çalıp söylediği bu esere kendi sesinden dinlemek için buraya tıklayabilirsiniz.

“Dünyaya geldiğim anda
Yürüdüm aynı zamanda
İki kapılı bir handa
Gediyorum gündüz gece”

Önemli sanatçılarımızdan olan Cem Karaca, Barış Manço ve Cem Adrian gibi isimler bu eseri seslendirmiştir. Aynı zamanda Doğa İçin Çal ekibinin bu güzel yorumunu da keyifle dinleyebilirsiniz!

3. Güzelliğin On Para Etmez

Gecenin ilerleyen saatlerinde bir kadın sevgilisiyle kaçmak üzeredir. Evden uzaklaşıp bir süre sonra soluklanmak için durduğunda kadın, ayakkabısında rahatsız bir şeyin olduğunu fark edip bakmak ister. Bir de görür ki, ayakkabısının içinde bir tomar para. Kocası, kendisine hakkının geçtiğini ve başkasına muhtaç olmamasını dilediği için kadının ayakkabısının içine bir miktar para koymuştur ve bu sözü geçen koca, Aşık Veysel’den başkası değildir. Kadın, paranın yanında bir de not bulur ve bu notta şu yazmaktadır:

“Al bu para ananın ak sütü gibi helâl olsun, gittiğin yerde kendini ezdirme. Bir de güzelliğin on para etmez bu bendeki aşk olmasa…”

Aşık Veysel’in sevilen eserlerinden biri olan ve asıl önemli olan şeyin sevgi olduğunu anlatan “Güzelliğin On Para Etmez” türküsünü buradan ozanın kendi sazından dinleyebilirsiniz.

Aşık edebiyatının içinde yer alan bu eser, günümüzde farklı sanatçılar tarafından yorumlanmaya devam ediyor.

4. Anlatamam Derdimi Dertsiz İnsana

Derin sözleri ve insanın ruhunda büyük etki bırakan müziğiyle Aşık Veysel’in bu türküsüne ozanın kendi sesinden ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

“Anlatmam derdimi dertsiz insana
Dert çekmeyen dert kıymetin bilemez
Derdim bana derman imiş bilmedim
Hiçbir zaman gül dikensiz olamaz”

Kalbinin güzelliğini dizelerinde gördüğümüz Aşık Veysel’in bu eserini, farklı sanatçıların sesinden dinleyebilirsiniz.

 


Kaynakça:

[1] Şimşek, E . (2017). KÜLTÜRÜMÜZDE YOL VE BU BAĞLAMDA “UZUN İNCE BİR YOLDAYIM” ADLI ŞİİRİN SEMBOLİK ÇÖZÜMLEMESİ . AKRA Kültür Sanat ve Edebiyat Dergisi , 5 (13) , 55-69 . DOI: 10.31126/akrajournal.325670

spot_img

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Dante’nin İlahi Komedyası’nda İnsanlığın Mitolojik ve Manevi Seyahati: Kayboluşun Karanlığı ve Kurtuluşun Işığı

Dante’nin İlahi Komedyası; insanlığın ahlaki seçimlerini sorgulamasına, içsel çatışmalarını aşmasına ve evrensel sorulara yanıt bulmasına rehberlik eder.

Kırmızının Tonlarına Bürünmüş 7 Yabancı Albüm Kapağı

Temalarında kırmızı renginin ön planda olduğu ve gizli anlamlarıyla bizi farklı yolculuklara çıkaran albümleri sizler için derledik.

Marmaris’te Yaz Rüyası: 5 Günlük Keşif Rotası

Ege ve Akdeniz'in incisi Marmaris için keyifli bir yol rotası.

Feminizmin Gücü: Patriyarka’nın Sosyal Yapılara Etkisi

Patriyarkal sisteme meydan okuyan feminizm, kadını güçlendirip eşitlikçi bir toplum inşasına öncülük eder.

Söylenti Konser Takvimi: Üç Büyükşehirde Kimler Var?

Söylenti müzik ekibi tarafından hazırlanan; İstanbul, Ankara ve İzmir'e müzik coşkusunu tattıracak birbirinden farklı Mayıs ayı konserleri sizlerle!

5 Farklı Sebeple Neden Yaşlı Adam ve Deniz Okumalıyız?

Yaşlı Adam ve Deniz, mücadelenin değerini ve kaybetmenin içinde de bir başarı ve onur olduğunu dile getiren zamansız bir hikayedir.