Ara Güler ve Ahmet Hamdi Tanpınar | Aynı Rüyanın İçinde

“Günbatımlarında, hayalimdeki İstanbul ya bir vapurdur ya bir kuş; geçmişe giden, geçmişe uçan…”

Ara Güler Müzesi, tutkuları bir olan iki ismi, Aynı Rüyanın İçinde adlı yeni sergisinde bizlerle buluşturuyor: Ahmet Hamdi Tanpınar ve Ara Güler. Her bir karesinde başka bir hikaye yatan Ara Güler’in fotoğraflarının hemen yanında, Türk edebiyatının önemli kalemlerinden Ahmet Hamdi Tanpınar’ın cümleleri yer alıyor. Zaman zaman yazı ve fotoğraflarıyla bir araya gelmiş olan bu iki ismi bir sergide buluşturan ortak tutkuları ise İstanbul.

1 Eylül itibariyle açılış yapan sergi, sanatseverlere eşsiz bir İstanbul deneyimi sunuyor. 28 Şubat 2021 tarihine kadar ziyaret edilebilecek olan sergiyle ilgili detaylar ise şöyle:

Aynı Rüyanın İçinde Sergisi

Ne içindeyim zamanın, ne de büsbütün dışında; yekpâre, geniş bir ânın parçalanmaz akışında.

Sergide, Tanpınar’ın beş ayrı kitabından İstanbul ile ilgili seçilen metinler, İstanbul’un hafızasını fotoğraflarında saklayan Güler’in hikayesiyle bir araya getiriliyor. Sergide aynı zamanda, Dergah Yayınları’nın desteğiyle hazırlanmış olan Aynı Rüyanın İçinde kitabı da sanatseverlere eşlik ediyor.

Müzeye girişte bir biyografi duvarı ve Ara Güler’in fotoğraflarını düzenlediği karanlık odanın orijinal objeleriyle canlandırılması da görülebiliyor. Hayalimdeki İstanbul Ya Bir Vapurdur Ya Bir Kuş adlı sergide, Güler’in 1995 yılında yayımlanan Yitirilmiş Renkler kitabından taslak çizimleri, notları, yazışmaları ve renkli İstanbul fotoğraflarından bir seçki sanatseverlerle buluşturuluyor. Sergi, İstanbul’un tarihinde bir yolculuğa çıkmak isteyen tüm İstanbul ve sanat sevdalılarını bekliyor.

“Zannederiz ki bu vapurlar, tıpkı hatıralarımız ve saadet hülyalarımız gibi mesut mazi diyarına, eski yaz günlerinden birine, aydınlığın, tembel hülya saatlerinin, tatlı yorgunlukların, mehtabı bir ruh manzarası gibi suya ve ağaç dallarına sermiş baygın gecelerin, bizim için bu saatlerle birleşmiş olan şarkıların diyarına gidiyor.”

Ara Güler Kimdir?

1928 yılında İstanbul’da doğan Ara Güler, küçük yaşlardan itibaren sinemadan etkilenerek lise yıllarında film stüdyolarında çalıştı. Bir yandan Muhsin Ertuğrul‘un yanında tiyatro eğitimi alan Güler’in esas hayali rejisör veya oyun yazarı olmaktı.
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde okuduğu sırada Yeni İstanbul Gazetesi’nde gazetecilik görevini üstlendi. Ancak foto muhabiri olmaya karar vererek üniversiteyi yarıda bıraktı.

Time-Life, Paris-Match ve Der Stern dergilerinin yakın doğu foto muhabirliği görevini üstlenen usta fotoğrafçı, 1961 yılına kadar Hayat dergisinde fotoğraf bölümü şefi olarak çalıştı. Master of Leica unvanını kazanmasının yanı sıra Amerikan Dergi Fotoğrafçıları Derneği‘ne de katılan tek Türk üye oldu. Kanada, Amerika, Almanya gibi yabancı ülkelerde çeşitli sergilere katıldı ve birçok kitabın fotoğraflarının çekimini üstlendi. Alfred Hitchcock, John Berger, Picasso, Bertrand Russel, Bill Brandt, Imogen Cunningham ve Salvador Dali  gibi birçok ünlü isim ile röportajlar yaptı. Ara Güler’in fotoğrafları birçok ülkenin koleksiyonlarında yer alıyor.

Ahmet Hamdi Tanpınar Kimdir?

1901 yılında İstanbul’da doğan Ahmet Hamdi Tanpınar, babasının kadılık görevi nedeniyle çocukluğundan itibaren farklı şehirlerde yaşadı. 1914 yılında gittiği Kerkük, okuma zevkinin gerçek anlamda başladığı yerdir. 1916’da annesinin ölümüyle duyduğu acıyı şiirle anlatan Tanpınar’ın yayımlanmış ilk şiirlerinden biri de annesi hakkındadır. Tanpınar, 1919’da Darülfünun’a kaydolur ve Yahya Kemal‘in ders verdiği Edebiyat Şubesi’nde eğitime başlar. Üzerinde ilk büyük tesirlerin Yahya Kemal’e ve onun tanıştırdığı Galib, Nedim, Baki gibi divan şairlerine ait olduğunu söyler.

DergâhMillî MecmuaHayat, Anadolu Mecmuası, Varlık, Oluş, Ülkü, İstanbul, Yeditepe gibi kültür ve edebiyat dergilerinde şiirleri yayımlanır. Huzur, Saatleri Ayarlama Enstitüsü, Mahur Beste gibi Türk edebiyatına yön veren eserleri yazar.

Kaynakça:

Ara Güler 
Ahmet Hamdi Tanpınar

 

İrem Nur Kaya
İrem Nur Kaya
“Yarayla alay eder yaralanmamış olan”

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Chicano Edebiyatı: Sınırda Kalmışların Sesi

Chicano edebiyatı; melez kimlik, aidiyet krizi ve kültürel direnişi sınırın iki tarafındaki hayatlar üzerinden anlatan güçlü, politik ve ruhani bir edebi hafızadır.

Harry Potter Serisinin Unutulmaz Replikleri

Harry Potter'ın büyülü replikleriyle büyücülük dünyasında kaybolmaya hazırlanın!

Küçük Gün Işığım Film İncelemesi: Kabullenmenin Gücü

Kusursuzluk arayışının değil, kendin olmanın kıymetini; sonuca değil, yolculuğa odaklanmanın anlamını keşfedeceğiniz sarsıcı ama iç ısıtan bir aile hikâyesine davetlisiniz.

Joseon’daki İstikrarsızlık: Kral Injo

İstikrarsızlığıyla Kore ulusunun gelişmesinin önünü kapamış bir hükümdar olarak hatırlanan ve günümüzde hala eleştirilen Kral Injo'nun tarihteki yeri.

Sessizliğe Karşı Yazmak: Kadın Yazarların Sansüre Direnişi

Sansür, yalnızca siyasi bir baskı mekanizması değil; aynı zamanda kültürel, ahlaki ve cinsiyet temelli bir sessizleştirme aracıdır.

Hasçelikler and the City: Dijital Bir Ailenin Hikâyesi

Hasçelikler and the City; dijital dünyada temsiliyet, samimiyet ve medya sınırlarını sorgulayan gerçekçi bir aile anlatısıyla izleyicileri içine çekiyor.

Cumhuriyet Aydınları: Behice Boran

İlk kadın sosyolog, ilk kadın siyasi parti genel başkanı, Marksist, yazar ve akademisyen olan Behice Boran; Türk solunun en güçlü temsilcilerinden biri olmuştur.

Tabloları Dinlemek: Édouard Manet

Bazı bakışlar ancak bazı nefeslerle tanımlanıyor. Manet'nin fırçası, Tezer'in nefesi gibi...

Edebiyatta Semtlerin İzleri: Emirgan

İstanbul'un en güzel semtlerinden biri olan Emirgan, şiirlerde de romanlarda da ele alınan bir semt olmuştur.

Natalia Ginzburg: Edebiyatın ve Direnişin Güçlü Sesi

İtalyan yazar Natalia Ginzburg, toplum ve aile temalarını sıklıkla işleyen, döneminin devrimci kimliğini benimsemiş ve bunu da eserlerine yerleştirmeyi uygun bulmuştu.

Editor Picks