Müzikte Masal ve Fantezi Temasını Taşıyan Yerli Şarkılar

Editör:
Gizem Yürük, Irmak Çelik

Müzik, gerçekliği alır ve melodilerle öğütür, yoğurur, bizlere yepyeni bir hikâye sunar. Her şarkı bir yolculuk, bir maceradır. Her eşsiz melodi bizleri büyülü diyarlara götürür ancak bazı şarkılar, bunu albümlerinin konseptleri, sözleri ve anlattığı hikâyeler aracılığıyla da yapıyor. Bu yazıda, masal havası taşıyan, bizleri bambaşka diyarlara davet eden ve dinleyicide fantastik bir evreni ziyaret ediyormuşuz hissi uyandıran yerli şarkıları inceleyeceğiz. Çoğu, ezgileriyle dinleyiciyi sakin ve huzurlu bir masal diyarına ya da epik, destansı bir yolculuğa çıkaran bu şarkılara göz atarken şunu hatırlatmakta fayda var:

Masallar her zaman güvenli değildir, bazen sizi en tekinsiz yaratığının inine, karanlığın tam ortasına götürebilir.

1. Knight Errant- Requiem for Enkidu

Özellikle yerli sanatçılardan bahsedecek olduğumuzda Knight Errant‘ın ismini zikretmemek olmaz. Requiem for Enkidu, Knight Errant’ın “Divan” isimli, 2005’te yayımlanmış albümlerinin ikinci şarkısı olarak karşımıza çıkıyor. Gılgamış Destanı‘nda adı geçen ve Gılgamış’ın çok yakın dostu olan Enkidu‘nun ölümünü konu alıyor. Grubun, şarkının girişine eklediği ve orijinal destandan alınmış konuşmalar şarkıya epik bir anlatı havası vermiş, destanı canlandırıyor. Şarkının hüzünlü alt tonu yardımıyla da sanki Gılgamış hemen yanı başınızda ağıt yakıyormuş hissi uyandırıyor. 

“Now, what is the sleep
(Nedir bu uyku)
That has taken hold of you?
(Seni avucuna alan?)
Turn to me, Enkidu!”
(Dön bana, Enkidu!)

2. Almora – Shehrâzad

Grubun 2004 yılında yayımladığı albüm ile aynı adı taşıyan şarkı Shehrâzad, Binbir Gece Masalları’nın kahramanı Şehrâzâd’ı konu alıyor. Nakaratında “Tell a tale for your life/ Hayatın için bir masal anlat” diyen şarkı hem Binbir Gece Masalları‘nı özetliyor hem de Şehrâzâd’ın iç dünyasına bir pencere aralıyor. Sözleri ve melodisi, dinleyiciyi alıp Şehrâzâd’ın masallarına götürüyor. 

“She enchanted the sultan with her magic stories
(Sultan’ı masallarıyla büyüledi)
And each night she told him the tales as the dreams”
(Ve her gece masalları rüyaymış gibi söyledi)

3. Yaşru- Kar Prensesi

Şarkılarında sıklıkla Türk mitolojisinden öğelere yer veren İstanbullu grup Yaşru, Kar Prensesi adlı şarkısında kendine ait bir masal oluşturmuş, bu masalı hüzünlü bir ezgi ile harmanlamış ve dinleyiciye sunmuş. Şarkının folklorik tonları dinlerken gerçekten de soğuk, karlı bir kış gününü anımsatıyor, sizi bulunduğunuz zaman ve mekândan kolayca sıyırıp şarkının fantezi dünyasının içine çekiveriyor.

“Yeryüzünü kaplayan bembeyaz karSenin sonsuzluk uykunaDerler ki sana yorgan olmuşSaklamış seni kendi bağrınaKar beyaz prenses elbisenleGelsеn hiç olmazsa rüyalarıma”

4. Kam Ata – İrle İle Kişte

Gelelim masalların karanlık yüzüne… Kam Ata, Türk masallarından esinlenerek yazdığı şarkılar ve etnik melodileriyle her şarkısında dinleyiciye bir masal anlatıyor, Orta Asya‘nın kültürüne ve hikâyelerine davet ediyor.

“Tengri Teg” albümünde yer alan şarkıları İrle İle Kişte Türk mitolojisindeki figürleri birer masal kahramanına dönüştürüyor. Davul ve yaylı çalgıların kullanımı, temposu ve şarkı boyunca süren gırtlak vokali ile bu şarkı, gece vakti ateş başında anlatılan bir hikâyeyi dinliyormuşsunuz hissi uyandırıyor. Elbette şarkı, sözlerinden melodisine kadar her yönüyle dinleyiciyi daha da tekinsiz ve tehlikeli diyarlara götürüyor.

“Ne büyük bir savaş, ne kıyâmetSusmadı Adem, doymadı Ademİrle girmiş kanına, tamu olmuş ruhuna”

5. Albatros Süvarisi – Soner Canözer

Almora grubunun da kurucusu olan Soner Canözer, bu solo albümünde bambaşka, masalsı bir dünya kurmuş. Tamamen müzikal olan ve albümle aynı adı taşıyan bu şarkı, hiçbir sözü olmasa dahi bir hikâye anlattığını dinleyiciye hissettiriyor. Şarkı Budapeşte Senfoni Orkestrası ile birlikte çalışılmış ve seslendirilmiş. Şarkıda kullanılan flütler büyülü bir kapı aralıyor; aydınlık, maceralarla dolu bir serüvene davet ediyor. Üstelik Albatros Süvarisi Soner Canözer’in yazdığı kitabı için kendisinin bestelediği bir albüm. Bunu da düşünecek olursak, şarkının dinleyiciyi bambaşka diyarlara götürmesine şaşmamak gerek… 

Masalın müziğe ve melodilere, müziğin ise hayale dönüştüğü bu şarkılar, dinleyeni sıradanlığın dışına çağırıyor. Belki de her notada bir başka evren gizlidir. Listemizde sizin favoriniz hangisi?


Kaynakça:

  • Öne çıkan görsel Pinterest sitesinden alınmıştır.
  • Müzik Duvarları Yıkıyor. pasifagresif. Web. Erişim Tarihi: 5.7.2025
  • İrle Han: Türk ve Altay Mitolojisinde Ölüler Tanrısı. Mitolog, and Mitolog. Web. Erişim Tarihi: 5.7.2025

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Wings of Desire: Tarihin Nabzının Attığı Yer Berlin

Wings of Desire filminde Berlin, sahnelerin yaşandığı bir ortam olmaktan ziyade hareket eden, neredeyse ekranlardan izleyiciye fısıldayan bir baş karakterdir.

Sosyal Medyada Cinsiyetçi Stereotiplerin Yayılması: Paylaştıkça Büyüyen Kalıplar

Sosyal medya, cinsiyetçi kalıpları yaygınlaştırıyor; kullanıcılar bu normları sorgulamak yerine yeniden üretiyor.

Bitki Yetiştirmek, Mekânı Canlandırmaktan Fazlası mıdır?

Bitki yetiştirmek; estetik bir eylemden öte, politik, etik ve varoluşsal anlamlar taşıyabilir.

Ostrogot Krallığı: Roma Kartalı’nın Küllerinden Doğan İtalya

Hunların gölgesinden çıkarak Roma tahtına oturdular… Ostrogotların yükseliş ve düşüş hikayesini birlikte keşfedelim.

The Notebook Hangi Albümle Eşleşir?

Romantik filmlerin kilometre taşlarından The Notebook ve Jeff Buckley'den Grace albümünü ortak noktada buluşturuyoruz.

Müzik Listenize Eklemeniz Gereken 5 Bağımsız Sanatçı

Bu yaz, ruhunuza dokunacak hafif melankolik ve nostaljik tınılarıyla sizlere eşlik edebilecek indie sanatçılarla tanışmaya ne dersiniz?

Osmanlı’da Kadın Figürü: Validelerin Osmanlı Saltanatına Müdahalesi

Valide sultanların saltanatı, 16.yüzyılın ikinci çeyreğinden başlayarak Osmanlı'nın son dönemlerine kadar süren bir dönemi kapsar.

Beyaz Geceler Festivali: Uyumayan Şehir Saint Petersburg

Beyaz Geceler süresince St. Petersburg; ziyaretçilerine etkinliklerle, doğasıyla, sanatıyla ve sürekli aydınlık havasıyla büyülü ve masalsı bir deneyim yaşatır.

Bir Haftada Bitirilebilecek 3 Edebiyat Klasiği

Hayatın yoğun temposuna biraz ara verip bir haftada rahatlıkla bitirebileceğiniz, uzun süre aklınızda yer edecek üç edebiyat klasiğini ele alacağız.

Türler Arası Geçiş Yapan Sanatçılar: Country’den Pop’a Geçen 5 Sanatçı

Country’den pop’a geçen sanatçılar nasıl bir dönüşüm yaşadı? Shania Twain'den Taylor Swift'e türler arası yolculukları bu yazıda inceliyoruz!

Editor Picks