Halo Etkisi: Güzel İnsanlar Neden Daha Akıllı Sanılır?

Editör:
Sibel Sancaklı

Hemen hemen herkes hakkında dış görünüşüne bakarak bir takım şeyler söyleyebiliriz. Bu günlük hayatımızda çok sık karşılaştığımız fakat farkına bile varmadığımız bir algı yanılgısıdır. Gözümüze çok güzel görünen birisi hakkında güzel varsayımlarda bulunuruz, tam aksi yönde hoşlanmadığımız kişiler hakkında ise olumsuz düşüncelerimiz olur. Bu duruma psikolojide Halo (Hale) etkisi adı verilir ve ilk izlenimin kişi üzerindeki ilk düşünceleri etkilemesini açıklar.

Halo Etkisi Nedir?

Kaynak gossivecom

Halo (Hale) etkisi, karşımızdaki kişinin dış görünüşü hakkında duyduğumuz ilk izlenime karşı olan bilişsel bir önyargıdır. İnsanların yakışıklı veya güzel oluşundan ya da iyi giyiminden ne kadar başarılı olup olmadığına dair fikir yürütmektir. Birini fiziksel olarak çekici bulmak o kişinin zekâsı hakkında zihnimizde varsayımların oluşmasına sebep olur.

Temel olarak, bir kişiyi dikkat çekici bir özelliğinden ele alarak, geri kalan özelliklerini bilinçaltımızda geri plana iterek algılama biçimidir. Toplum üzerinde önemli bir etkisi vardır. Çünkü Halo etkisinin başkalarının bizi nasıl gördüğünü ve bizim başkalarını nasıl gördüğümüzü büyük oranda etkilemektedir. İlk defa Edward Thorndike 1920 yılında “Psikolojik Derecelendirmelerde Sürekli Hata” başlıklı makalesinde halo etkisi terimini kullanmıştır. Makalesinde bir deneyden bahsetmiştir ve bu deneyde ordu komutanlarının himayesinde bulunan askerlerdeki, özelliklerini liderlik vasfı, fiziksel görünümü, zekâ ve sadakat gibi temel şeylerle değerlendirmesini istemiştir. Deneydeki amaç, iyi bir özelliğin derecelendirmede diğer özelliklere yanı sıra nasıl bir etki bıraktığını ölçmektir. Deney sonunda Thorndike çekiciliğin önemli bir faktör olduğunu ortaya koymuştur.

Zihnimiz Neden Halo Etkisine Kapılır?

Görsel yapay zekâ ile oluşturulmuştur

İnsanların halo etkisine kapılmasının birkaç nedeni vardır. Biri hakkında yeni bir izlenim oluşturdukları zaman genelde bunu kanıtlamaya çalışırlar ve haklılık duygusu insanın tatmin olmasını sağlar. Haklı çıktıkları takdirde bu insanlarda başarı hissi uyandırır. Birisiyle tanıştığımız ilk an komik olduğunu düşünürsek, zihnimiz de hep komik birisi olarak kalır ve zamanla onu tanıdıkça diğer özelliklerinin ağır bastığını fark etmek insan zihninin istemeyeceği bir durumdur. Bu yüzden her zaman o kişi hakkındaki ilk izlenimi doğrulama yönünde hareket edilir.

Halo etkisi, kişi hakkındaki diğer özellikleri anlamaya çalışmak için verdikleri uğraş sonucu da ortaya çıkar. İnsan zihninde kalite ve niteliğe olan değerlendirmeler birbirinden ayrılmaya çalışır. Bu iki değerlendirmeyi yapabilmek için de zihin kişiyi bir yere konumlandırmaya çalışır. İş yerindeki çalışma arkadaşımızı başarısıyla bir yere konumlandırmaya çalışırken sürekli ne kadar tatlı ve sevecen olduğunu da düşünürüz fakat bu başarıyla aynı kefeye konulacak bir özellik değildir. Tek başına değerlendirme yapmak için zihnen mücadele içinde bulunmamız gerekir.

İnsanları halo etkisine sokan durumlardan biri olan birini yargılarken bir özelliğine odaklanmak, bireyin yaşadığı bilişsel yükü azaltmasına yardımcı olur. Birini yargılamaya çalışırken ne kadar çok özelliği düşünülürse zihin o kadar çok karmaşıklaşır ve çıkılmaz bir yola girer. Birini yargılamak için geçerli bir sebep aramaya çalışarak ilk görüşte dikkat çeken ve kolayca kavranacak özelliklerden birini seçmeye çalışır.

Halo Etkisini Aşmak Mümkün müdür?

Kaynak thinpocom

Halo etkisi bilinçaltımızda önyargıyla oluşan doğal bir eğilim olduğu için etkisini azaltmak mümkündür. Kendinize sorduğunuz birkaç sorunun cevabı ile etkiyi minimum düzeye indirebilirsiniz. Farkındalık bu noktada çok önemlidir. Öncelikle halo etkisinin var olduğunu ve bunun etkisi altında kalabileceğimizi bilmek gerekiyor. Varsayımlarımızda herkesin bu şekilde davranışlar sergilediğini bilmek ve söylemlerimiz hakkında tekrar düşünmek gerekir. Gözlem yapmak ve fikirlerine güvendiğiniz bir başkasına danışmak yardımcı olabileceği gibi doğru kanılara varılmasını da sağlar. İnsanları değerlendirmeniz gereken konularda duygusal yaklaşmamak için nesnel değerlendirme kriterleri oluşturmak gerekir. Tamamen etkiler yok edilemez ama dikkatli ve farkındalık kazanarak adımlar atılırsa olabildiğince etkisinden çıkılabilir. Önyargılar ve genelleme isteğini yavaş yavaş törpülemek gerekmektedir.

Halo etkisinin zıttı olarak bilinen bir diğer konu ise; ters halo etkisidir. Basitçe adından da anlaşılabileceği gibi kişiyi belirgin ve bilinen bir özelliğine dayanarak olumsuz olarak yargılamaktır.

Halo etkisi, karar alma mekanizmasını etkileyen, insanların toplumda ve bireysel yaşamlarında hem düşüncelerini hem de yakınlarında bulundukları insanları etkiler. Rasyonel kararlar verebilmek için halo etkisinin bizleri bilişsel olarak etkilediğini unutmamak gerekir. Bir alandaki eylem ve söylemleriyle insanlar hakkında genel yargılar üretilemeyeceği gibi unutulmamalıdır ki, ilk izlenimler her zaman gerçeği yansıtmaz. Bazen insanlar oldukları kişi gibi değil, olmak istedikleri kişi gibi davranırlar. Önemli olan ilk izlenimin ardından kişinin yarattığı karakteristik yapısının arkasını görebilmektir.


Kaynakça:

The Halo Effect Guide, dovetail.com, 07.03.2023. web. 05.07.2025

The halo effect: why people often judge a book by its cover. effectiviology.com. web. 05.07.2025

the halo effect in psychology. Kendra Cherry, 15.07.2024. web. 05.07.2025

Halo etkisi nedir? Sabiha Sarıkaya, 12.12.2020. web. gossive.com. 05.07.2025

Seval Hacoğlu
Seval Hacoğlu
Sanat uzun, hayat kısa

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Single White Female(1992) Film İncelemesi: Kadın Kimliği ve Psikolojik Gerilim

Schroeder'in filmi; kadın kimliğinin inşası, ideal benlik, aitlik kavramı, bastırılmış duygulaların saldırganlığı ve en sonunda gölgeyle yüzleşme gibi temalar üzerinden ilerleyen çarpıcı bir psikolojik portre sunar.

İstanbul Mimarisi: Frej Apartmanı

Art Nouveau mimarisi, zengin tarihi ve trajik hikayesiyle Pera’nın çok kültürlü dokusunu yansıtan ve yaşatan Frej Apartmanı’nı keşfe çıkıyoruz.

Kültürlerden Esintiler: Peru’nun Dokuma Mirası

And Dağları’nın etekleri Peru’da sürdürülen dokumacılık geleneği ve yıllar içinde gelişimi.

Wings of Desire: Tarihin Nabzının Attığı Yer Berlin

Wings of Desire filminde Berlin, sahnelerin yaşandığı bir ortam olmaktan ziyade hareket eden, neredeyse ekranlardan izleyiciye fısıldayan bir baş karakterdir.

Kültürlerden Esintiler: Hindistan’dan Sari Kültürü

Sari, geçmişten günümüze Hint kadınların kimliğini, zevkini ve zarafetini tek bir kumaşta buluşturan kültürün canlı bir temsilidir.

Sosyal Medyada Cinsiyetçi Stereotiplerin Yayılması: Paylaştıkça Büyüyen Kalıplar

Sosyal medya, cinsiyetçi kalıpları yaygınlaştırıyor; kullanıcılar bu normları sorgulamak yerine yeniden üretiyor.

Bitki Yetiştirmek, Mekânı Canlandırmaktan Fazlası mıdır?

Bitki yetiştirmek; estetik bir eylemden öte, politik, etik ve varoluşsal anlamlar taşıyabilir.

Ostrogot Krallığı: Roma Kartalı’nın Küllerinden Doğan İtalya

Hunların gölgesinden çıkarak Roma tahtına oturdular… Ostrogotların yükseliş ve düşüş hikayesini birlikte keşfedelim.

The Notebook Hangi Albümle Eşleşir?

Romantik filmlerin kilometre taşlarından The Notebook ve Jeff Buckley'den Grace albümünü ortak noktada buluşturuyoruz.

Müzik Listenize Eklemeniz Gereken 5 Bağımsız Sanatçı

Bu yaz, ruhunuza dokunacak hafif melankolik ve nostaljik tınılarıyla sizlere eşlik edebilecek indie sanatçılarla tanışmaya ne dersiniz?

Editor Picks