Daft, trashy punk (dandik çöplük punk) eleştirisinin aksini attığı her adımda kanıtlayan, müzik piyasasına damga vurarak varlığını her sektörde ışıl ışıl kasklarıyla gösteren Daft Punk rehberiyle karşınızdayız. Bilinen ve bilinmeyen tüm yönleriyle işte Daft Punk.
Daft Punk: Zamanın Ötesinde

Daft Punk, iki Fransız arkadaş Guy-Manuel de Homem-Christo ve Thomas Bangalter tarafından Paris’te 1993’te kurulan, elektronik müziğin efsanevi temsilcilerinden biri olarak hayatlarımızda yer edindi. House müzik başta olmak üzere techno, funk, disko, rock ve synthpop gibi türleri harmanlayarak kendine özgü bir müzik tarzı geliştirdi ve bu alanda bir devrim yarattı. Popülerliğini Fransız yer altı müzik kültürünün patladığı dönemde kazanan ve yerini sağlamlaştıran grup, funk, techno, disko, rock ve synthpop etkilerini house müzik ile harmanlayarak Daft Punk tarzını da oluşturmuş oldu.
İkili hâli hazırda çocukluklarından itibaren müzikle içli dışlı olan ilgi alanlarını ve yeteneklerini geliştirip 1987 yılında Lycée Carnot okulunda tanıştılar. Yollarının kesişmesi tüm müzik dünyası için unutulmaz bir başlangıç olacaktı ve hepimiz bundan habersizdik. Düşününce gerçekten onlarsız geçireceğimiz günleri hayâl etmek bile üzücü. Farklı tarzları, parıltılı kaskları ve Daft Punk sinematikleriyle hepimizi kendi dünyalarına çekmeyi başardılar. 1997’deki ilk albümleri Homework, “Da Funk” ve “Around the World” gibi hit şarkılarla dikkat çekerek Daft Punk’ın kariyerini başlattı. Bu albüm, elektronik müzik sahnesine enerjik ve yenilikçi bir yaklaşım getirdi. İkilinin sahneye taktıkları robot kaskları ve ikonik görüntüleri, onları sadece müzikal olarak değil, görsel olarak da farklı bir seviyeye taşıdı.
Çılgın Tarz ve Vizyon

Müzik zevkleri benzeyen bu dostların tarzları, müzik kültürüne katkıları da en az kostümleri kadar ilgi çekici. Büyük kendinden söz ettiren gereksiz fazla röportajları ya da ben merkezci, ön planda olmayı isteyen abartı bir tavırlarını göremezsiniz. Müzik sektöründe onlara yol gösteren sanatçı arkadaşlarıyla işlerini daima yukarı taşımış ve herkesin saygısını da kazanmış Daft Punk, işlerini konuşturur ve işleriyle konuşur.
Interstella 5555: The 5tory of the 5ecret 5tar 5ystem
Interstella 5555: The 5tory of The 5ecret 5tar 5ystem, bizim çok fazla aşina olduğumuz “One More Time”, “Harder, Better, Faster, Stronger”, “Something About Us” gibi parçaların içinde bulunduğu 2001 tarihli Discovery albümünün şarkılarını barındırır.
Discovery’ye eşlik etmesi amacıyla tasarlayıp çizdikleri hikâyeyi, çocukluk kahramanları Leiji Matsumoto’ya götürürler ve onun süpervizörlüğünde oluşturulan klipleri sırasıyla izlediğinizde, yönetmenliğini Kazushisa Takenouchi’nin üstlendiği 2003 yapımı bir Japon bilimkurgu müzikal bir animeyle baş başa kalırsınız. “One More Time” şarkısıyla konserde başlayan film, karakterlerin bambaşka bir yolcuğa çıkmasıyla gelişir ve her klipte bir başka hikâye izler ve dinleriz.
Tron Legacy
Guy-Manuel de Homem-Christo, küçüklüğünde izleyip hayranı olduğunu ve ortaya çıkan filmden memnuniyetini dile getirdiği Tron Legacy filmi için yaptıkları ve aynı adı taşıyan albümleri “Tron Legacy” ortaya çıkıyor.
Filmin çalışmaları her ne kadar 2007’ye dayanıyor olsa da, filmin çıkış tarihini erteleyecek kadar önemli ve değerli bir parça olan Daft Punk o dönemde Alive turnesindeydi. Sonrasında albüm için çalışmalarına özenle başlayan ekip, otuz bir şarkıdan oluşan ve onlar için bir hayli ehemmiyetli bir mevzu olan albümlerini 2010’da beğenilere sundu. Grup ayrıca filmde bir cameo (oyun, film, video oyunu, televizyon gibi gösteri sanatlarında insanlar tarafından çok bilinen birisinin kısa süreyle görülmesi) sahneye bile sahip.
Aslında film şarkıları dendiğinde efsanelerin efsanesi Iron Man için de bir parçaları var. Parıltılı kasklarıyla Tony Stark ile ortak bir paydada buluşan bu iki beyefendi, 2005’te “Iron Man 2” filmi için “Robot Rock” parçasını çıkarttı.
Kanye ve Ortalığı Kasıp Kavuran “Stronger” Sample’ı
Hiphop kültürünün günümüzdeki kadar piyasalarda boy göstermediği, Kanye’nin kişiliğinin ve işlerinin aynı zamanda şuan içinde olduğu popüler kültür ögelerinin de günümüzden çok daha başka olduğu bir dönemde çıkan efsanevi iş birliğini bilmeyeniniz yoktur.
Discovery albümünden bildiğimiz “Harder, Better, Faster, Stronger” parçasını Kanye ile buluşturan Daft Punk klipte de kendine yer edinmişti. Kanye West’in ilk Daft Punk sample çalışması “Stronger” iki duayen ismin son çalışması da olmamış, Kanye’nin 2013’te çıkan 10 şarkılık “Yeezus” albümünde, “On Sight”, “Black Skinhead”, “I Am A God” ve “Send It Up” parçalarının hem sözleri hem de prodüksyon tarafı Daft Punk’ın ellerine emanet edilmiş. Eğer albümü dinlemek isterseniz bırakalım.
D.A.F.T.: A Story About Dogs, Androids, Firemen and Tomatoes
Müzikten sinemaya her alanda işleri var demiştik, bunlardan ilki “D.A.F.T.: A Story About Dogs, Androids, Firemen and Tomatoes”. Bu adı ilk kez duyduysanız severek izleyeceğinize eminim diyemeyeceğim ama göz atmanızı önerebileceğim bir saatlik Daft Punk tarzı bir film olduğunu söyleyebilirim. Tek parça olarak değil “Da Funk” parçasını kullanarak çekilen video kliplerden olay örgüsü işlenerek bir film derlemesi sunulmuş.
Eden Film
2014’te çıkan, Fransız Dj ve yapımcı furyasının durumunu, houseparty olgusunun ve Daft Punk’ın doğuşunun hikâyesinin anlatıldığı bir dram filmi. Mia Hansen-Løve tarafından yönetilen ve kardeşinin gerçek yaşam deneyimlerine dayanan film, dans pistinde gerçekten emeğini vermiş biri tarafından yapılmış gibi hissettiriyor.
Ayrıca, Daft Punk’ın “Da Funk” ve “One More Time” dahil olmak üzere birçok şarkıyı film müziği olarak kullanmak üzere lisansladığı gerçeğiyle de dikkat çekiyor. Daft Punk bu projeye gerçekten güveniyor ve desteklerini esirgemiyor. Üyeleri canlandıran Vincent Macaigne (Thomas Bangalter) ve Arnaud Azoulay (Guy-Man) filmde karakterler olarak yer alıyor. Dolayısıyla, onların katılımını onay mührü olarak kabul ederek, 1990’larda Fransız kulüp kültürü hakkında Eden’ın ne ortaya koyacağını keşfetmek isterseniz sizleri bu filme davet ediyoruz.
Get Lucky – Pharrell Williams & Nile Rodgers

Kıpır kıpır havasıyla insanı dansa kaldıran, bir dönem her yerde duyduğumuz retro-disko parçaları “Get Lucky” Daft Punk’ın kariyerinde en ses getiren işlerinden sadece biri. Şarkının klibinde ışıl ışıl parıldarken ve gün batımıyla gördüğümüz Daft Punk, Pharrell Williams ve Nile Rodgers beyefendilerin takım elbiseleri de yetenekli grubumuzun dostluğunun baki olduğu Yves Saint Laurent imzalı. Şarkıyı yeniden dinleyip dansa ortak olmak isterseniz:
Giorgio by Moroder
Daft Punk’ın aslında hiçbirimizin fark etmediği ama 2013’te yayımlanan veda albümü “Random Access Memories” birçok ünlü ismi barındıran bir başyapıttı aslında. Elektronik müzik üstadı, synth devrimleriyle adından söz ettiren, Donna Summer‘ın “I Feel Love” şarkısının prodüktörü Giorgio Moroder‘ın hayat hikâyesini kendi sesinden anlatan albümün üçüncü parçası “Giorgio by Moroder”, en ikonik eserlerden biridir ve Daft Punk’ın özel bir imzasını taşır.

Random Access Memories için, albümdeki dostlarıyla bir video serisi yayımlamıştı, bu videoda Giorgio Moroder, Daft Punk ile birlikte stüdyoya girdiğinde piyanonun başına geçiyor ve “hayır hayır müziği biz yapacağız sen sadece hayat hikâyeni anlat” diyerek onu üç adet mikrofonun beklediği odaya alıyorlar. Moroder’ın dediğine göre:
“Üç mikrofonları vardı, sebebini teknikere sordum ve ‘Soldaki mikrofon 50’lerin mikrofonu yani İtalyada’ki hayatından bahsettiğinde oradaki mikrofon ile kayıt yapacağız. Ortadaki mikrofon 60-70’lerin mikrofonu 70’lerdeki hikâyeni ona anlatırsan diye’ ve sağda yepyeni bir mikrofon duruyordu ‘ve bu da gelecekten bahsedersen eğer kullanacağımız mikrofon.’ Bu harika dedim ama aralarındaki farkı kim anlayacak? Tekniker hiç kimse anlayamayacak dedi. O zaman bunu neden yapıyoruz ne gerek var dediğimde ise tekniker ‘Kesinlikle bu iki adam bunu duyacaktır, onlar farkı anlıyorlar’ Yaptıkları işi kesinlikle seviyorum ve bu yüzden onlarla kaskları olmadan tanışmak istedim.”
Instand Crush Zirvesi

Bir Daft Punk klasiği, listelerden düşmeyen, akıllara kazınan çok severek, tekrar tekrar dinlediğim Instand Crush efsanesi. Elektronik çılgın altyapısıyla Daft Punk ve eşsiz vokalleri, kendine has yorumuyla rockstar Julian Casablancas ortak çalışması Instand Crush modern ama acıklı birden fazla aşk hikâyesi aslında.
“Julian Casablancas’ın kendi melankolik ve dramatik tavrıyla özdeşleşen bu romantik esintileri, Daft Punk’ın trajik, acıklı ve modern havasıyla harmanlayarak ortaya çıkarttıkları bu şaheserin uzun süre listelerin en başında durması da kesinlikle tesadüf değil.”
Epilogue
Epilog (Epilogue), Fransızcada son söz anlamına geliyor. Dağıldıklarında bile bunu duyurmayı kendilerine has bir yolla, yani birini havaya uçurarak yapmayı seçen robotlarımız paylaştıkları bir video ile resmî olarak son sözlerini söyleyerek müzik kariyerlerini sonlandırdı. 1993’ten beri hayatımızda olan ikili 2021 yılında, giydiğimiz bu ceket artık bize dar Guy-Man diyerek ceketleri çıkarıp aramızdan ayrıldı.
Fransız elektronik müzik ikilisi Daft Punk müzik kariyerlerine dört stüdyo albümü, iki canlı albüm, üç derleme albümü, bir film müziği albümü, beş remix albümü, iki video albümü, yirmi iki single ve on dokuz müzik videosu sığdırdı. Nadiren kasksız gördüğümüz grup, 2013’te Rolling Stone dergisine Homem-Christo, robot maskeleri takmaları hakkında “Bizler performansçı veya model değiliz, insanların dış görünüşlerimizi görmeleri eğlenceli değil. Ama robotlar onları heyecanlandırıyor” demişti.
Thomas Bangalter BBC’ye verdiği demeçte, teknolojiden ve yapay zekanın yaratıcılık üzerindeki etkisinden uzaklaşmak istediğini öne sürdü.
“Daft Punk, bu robot karakterlerle gerçeklik ve kurgu arasındaki çizgiyi bulanıklaştıran bir projeydi. Olaylar yaşanırken hikâyeyi bozmamak benim ve Guy-Manuel için çok önemli bir noktaydı. Teknolojiyi bir araç olarak seviyorum (ama) makinelerle aramızdaki ilişkinin doğasından bir şekilde korkuyorum. Şimdi hikâye sona erdi, yaratıcı sürecin büyük ölçüde insan temelli ve hiçbir şekilde algoritmik olmayan bir kısmını ortaya çıkarmak ilginç geldi. Biz her zaman insanlığın yanındaydık, teknolojinin değil… Bu karakteri ne kadar sevsem de, 2023 yılında yaşadığımız dünyada isteyeceğim son şey bir robot.”
Daft Punk Her Yerde

Sadece müzik ve sinema alanına kendilerini göstermek dışında popüler kültürü de etkisi altına alan Fransız ikili, birçok büyük markayla reklam çalışmaları yaparken de tarzlarından asla ödün vermedi. Moda sahnelerinden market raflarına kadar dolaştılar, dinleyicilerin her daim var oldukları yere bir nevi ışınlandılar.
Coca Cola İş birliği ile Raflarda

Daft Punk 2011 yılında kendi kültürünü popüler kültürün hemen her yerinde benimsetmiş ve artık tanınmaktan ileriye geçmiş bir grup hâline geldiğinde Coca Coca ile bir iş birliğine atılıyor ve Cola’nın her zaman yaptığı gibi koleksiyonerlere özel Daft Punk şişeleri Fransa’da sınırlı sayıda satışa çıkarılıyor. Meraklısına ikinci elde ortalama £20.00 gibi bir fiyata alabiliyorsunuz.
Yves Saint Laurent: Modaya İlham Ver

Moda dünyasına hızlıca bir geçiş yapan ekibimiz, şık, pırıl pırıl kasklarıyla ve yepyeni Yves Saint Laurent tasarımı kostümleriyle sahnede beyefendi ve klas yerlerini aldılar. 2005 yılında, fotoğrafçı ve 2012’den 2016’ya kadar Yves Saint Laurent’in yaratıcı yönetmenliğini yapan Fransız Hedi Slimane‘in tasarladığı siyah maskeler ve pırıltılı disko topu takım elbiseleriyle Daft Punk podyumda da boy gösterdi. Yves Saint Laurent markasıyla kurdukları dostluk da tek kampanyalık değil ömürlük oldu.
Daft Punk’ın ışıltılı ve müzik dolu kariyerini, sinema sektöründeki işlerini ve reklam kampanyalarını beraber gözlemlediğimiz bu yazımı çok sevdiğim ve sizi geçmişe götürecek bir parça ile sonlandırmak isterim. Keyifli dinlemeler, Söylenti Dergi ile müzikle kalın.
Kaynakça
- Daft Punk. Daft Punk. Web. Erişim Tarihi: 22.10.2024
- The Centre Pompidou and the birth of Daft Punk: the untold details of the story. Centre Pompidou. Web. Erişim Tarihi: 23.10.2024
-
This Just In: Daft Punk Joins Saint Laurent’s Music Project Ad Campaign. GQ. Web. Erişim Tarihi: 24.10.2024
-
Giorgio Moroder Röportajı. Youtube. Web. Erişim Tarihi: 28.10.2024
- Here’s Everything We Learnt From Daft Punk Inspired Indie Film ‘Eden’. Vice. Web. Erişim Tarihi: 11.11.2024
- Daft Punk: All Hail Our Robot Overlords. Rolling Stone. Web. Erişim tarihi: 11.11.2024