Fall Film Analizi: Sıkı Tutun

Editör:
Seda Çakıroğlu
" hide_table_content="td_encvalW2dpemxlXQ=="]

2022 yılında çıkan “Fall (Düşüş)” filmi, gerilim ve hayatta kalma temalarını harika işleyen ve bu türde akla gelen ilk filmlerden birisi olmayı başarmıştır. Scott Mann ve Jonathan Frank yönetmenliğindeki Fall filmi, yüksek televizyon yayın kulesinin tepesinde mahsur kalan iki kadını konu alıyor. 600 metre (2000 fit) yüksekliğindeki televizyon kulesine tırmanan Shiloh Hunter (Virginia Gardner) ve ana karakterimiz Becky’nin (Grace Caroline Currey) sadece yüksek gerilimli macerasını değil, aynı zamanda ana karakterimizin kendi içsel yüzleşmelerini de izliyoruz. Bugün sizler için Fall (Düşüş) filminin analizini yapıyorum. Keyifli okumalar dilerim.

İncelemede spoiler bulunmaktadır.

Sinematografi ve Yükseklik Korkusu

Filmin en başarılı olduğu nokta bence sinematografisi. Radyo kulesinin zirvesinde geçen sahnelerde kullanılan çekim teknikleri, izleyiciye yükseklik korkusunu harika bir şekilde aktarmakta. Filmin neredeyse tamamı kulede geçmekte. Dar alanlar ve uçsuz bucaksız gökyüzü arasındaki çelişki, izleyicide yüksek bir gerilim yaratmakta. Geniş açılı çekimler, kulenin korkunç yüksekliği, karakterlerin ne kadar çaresiz ve savunmasız olduklarını görsel olarak hissettirmekte. Ayrıca kameranın zaman zaman karakterlerin göz hizasına getirilmesi, karakterlerin korkularını yoğun bir şekilde göstermekte. Kameranın boşluğa bakan açılarda kullanılması, aşağı bakarken yaşanan mide bulantısını, baş dönmesini izleyiciye de hissettirmekte. Bu görsel tekniklerin yanı sıra filmde kullanılan ışıklandırma, gölgelendirme, karakterlerin yüz ifadelerini ve beden dilini daha belirgin hale getirerek adrenalini artırmakta. Özellikle gün batımı ve gece çekimlerinde kullanılan düşük ışık, çaresizlik duygusunu pekiştirmektedir.

Becky’nin Hikayesi

Fall, sadece hayatta kalma ve macera filmi değil, aynı zamanda karakterlerin psikolojisinin derinlerine inerek hikayeyi de anlatmakta.
Filmin başında Becky, kocası Dan’i bir dağ tırmanışı sırasında kaybeder ve uzun bir yas sürecine girer. Bu yas süreci boyunca babası, Becky’nin toparlanması için uğraşır ama Becky toparlanmakta zorlanır. Daha sonra Becky’nin arkadaşı Hunter gelir ve Becky’yi korkularıyla yüzleştirmek için yeni bir tırmanış planını anlatır ve B67 Televizyon Kulesi’ne tırmanmak için onu ikna eder.
B67 Televizyon Kulesi’ne geldikten sonra tırmanış başlar ve Becky’nin tırmanış başında konfor alanından çıkarken yaşadığı kaygıyı görürüz. Kuleye tırmanırken, ara ara Becky’nin cesaretinin gelip gitmesini izleriz. Film, buradaki içsel çatışmayı çok belirgin bir şekilde anlatır. Kulenin zirvesine tırmandıklarında, Becky ve Hunter’ın başarmışlık hissine tanıklık ederiz. Bu süreç boyunca kulenin eski ve çürümüş olduğunu da görürüz. Bu durum, tırmanış sürecinde bir şeylerin ters gideceğini bize hissettirir. Zirveye tırmandıktan sonra Becky ve Hunter, Dan’in küllerini kuleden savurarak onu özgürleştirdiklerini düşünerek bir ritüel gerçekleştirirler.
İkili geri dönecekleri sırada, eskimiş ve çürümüş olan kulenin merdivenleri yıkılır ve kulede mahsur kalırlar. Kurtulma yolları aranırken, Becky bir videodan ve Hunter’ın bacağındaki dövmeden dolayı bir şeylerden şüphelenir ve Hunter ile bir diyalog gerçekleşir. Diyalog sonunda Hunter, Becky’nin kocası ile olan ilişkisini anlatır ve Becky, aldatılmışlık hissiyle o kadar yasın ve hüznün boşa olduğunu hisseder.


Mahsur kaldıkları süre uzamaya başlar ve açlık, susuzluk bastırır. Hunter ile birçok kurtulma denemesi yaparlar ama hep başarısız olurlar. En son Hunter, çantayı almak için aşağı inmeye çalışırken ölür. Becky, Hunter’ın ölümünden sonra kulede yalnız kalmasının sonucunda bir travma geçirir ve sanki Hunter ölmemiş gibi onunla birlikte yeni kurtuluş yolları arar. Açlık ve susuzluk giderek arttıkça Becky, umutlarını kaybeder ve cep telefonuyla babasına veda videosu çeker. Bu süreç içerisinde ailesinin değerini anlar ve onlara yaşamında yeteri kadar değer vermediği için pişmanlık yaşar.
Becky, tükenişin ardından ölümü beklerken bir akbaba onu ısırmaya başlar. Becky, akbabayı öldürür ve onu çiğ çiğ yer. Bu durum onu biraz olsun kendine getirerek aklına son bir kurtuluş fikri gelir ve Hunter’ın öldüğü biraz daha aşağıda olan antenin üstüne inmeyi başarır. Babasına kulede mahsur kaldığına dair bir mesaj atar ve telefonu Hunter’ın vücuduna yerleştirerek onu aşağı atar. Aşağıda sinyal çektiği için mesaj babasına iletilir. Kuleye yardım gelir ve Becky kurtulur.
Filmin sonunda Becky’nin bir monoloğu olur. Monologda, hayatın kısa olduğuna ve iyi yaşamak gerektiğine dair mesajlar verir.

Ses Tasarımı 

Filmin en dikkatimi çeken ve beğendiğim şeylerden birisi de kesinlikle ses tasarımı ve efektleriydi. Rüzgarın uğultusu, metal parçaların çatırtıları ve karakterlerin nefes alışverişleri, tehlikeyi izleyiciye sürekli hissettirmekte. Rüzgarın farklı frekansta duyulması, yalnızlık ve savunmasızlık hissini yaşatmakta. Ayrıca, Tim Despic‘ in yapmış olduğu düşük frekanslı müzikler ve ani geçişler, filmin tansiyonunu artırıyor.

Kaynakça

Wikipedia. Düşüş (film,2022). 12.09.2024. Web

spot_img

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Nickel Boys Film İncelemesi: Deneysel Sinema ve Tarihin Birleşimi

2025 Oscar Ödülleri'nde ilgi gören Nickel Boys, iki siyahi gencin bir reform okulunda yaşadıklarına odaklanıyor.

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Dante’nin İlahi Komedyası’nda İnsanlığın Mitolojik ve Manevi Seyahati: Kayboluşun Karanlığı ve Kurtuluşun Işığı

Dante’nin İlahi Komedyası; insanlığın ahlaki seçimlerini sorgulamasına, içsel çatışmalarını aşmasına ve evrensel sorulara yanıt bulmasına rehberlik eder.

Kırmızının Tonlarına Bürünmüş 7 Yabancı Albüm Kapağı

Temalarında kırmızı renginin ön planda olduğu ve gizli anlamlarıyla bizi farklı yolculuklara çıkaran albümleri sizler için derledik.

Marmaris’te Yaz Rüyası: 5 Günlük Keşif Rotası

Ege ve Akdeniz'in incisi Marmaris için keyifli bir yol rotası.

Feminizmin Gücü: Patriyarka’nın Sosyal Yapılara Etkisi

Patriyarkal sisteme meydan okuyan feminizm, kadını güçlendirip eşitlikçi bir toplum inşasına öncülük eder.