Her yapımcının hayalini şüphesiz birkaç ödül süsler. Oscar ise bunların içinde belki de en öne çıkanıdır. Akademi ödülleri olarak da bilinen Oscar, elinde kılıç tutan ve beş telli bir film makarasının üzerinde duran görkemli şövalye heykeliyle her sene sahibini buluyor. Her sene belirli tarihlerde gerçekleşen ödül töreni bu sene ise 11 Martta düzenlendi. On üç dalda aday gösterilen ve yedi tane ödülle gecenin en çok ödül alan filmi Oppenheimer, akıllarda “Oscar tarihinin en çok ödül alan filmleri nelerdir?” sorusunu uyandırmış olabilir. Ancak merak etmeyin, sorunuzun cevabını araştırdık ve işte Oscar tarihinde en çok ödül alan 10 film!
10-Gone with the Wind (1939)
Listemize başlarken Margaret Mitchell’in ödüllü romanından uyarlanan ve yönetmenliğini Victor Fleming’in yaptığı Gone with the Wind filmi bütün görkemiyle karşımıza çıkıyor. Amerikan İç Savaşı zamanında Georgia’da yaşayan Scarlet O’Hara adındaki güzel bir asinin etrafında şekillenen film, savaşın vahşetini aşkın çalkantısıyla bizlere sunuyor. Ashley ve Rhett adında iki karakterin içinde bulunduğu aşk girdabı, bize aşkın tutkulu ve yıkıcı tarafını gösteriyor. Irkçılık ve kölelikle ilgili anlatıları eleştirilse de “Hollywood kralı” lakabıyla Clark Gable ve usta oyunculuğuyla Vivien Leigh gibi isimlerin yer aldığı bu yapım, sinema tarihinde geniş bir sayfa kaplıyor. Savaş, kadın, aşk gibi temaları işleyen Gone with the Wind on üç Oscar adaylığından sekiziyle eve dönmeyi başarıyor
9-My Fair Lady (1964)
İnsanların değişebileceğini en çarpıcı şekilde bizlere gösteren filmlerden biri olan My Fair Lady, insanın toplumdaki yerinin özüne değil sözüne göre olduğunu gösteriyor. George Cukor yönetmenliğinde ve Audrey Hepburn, Rex Harrison gibi isimlerin oyunculuğunda izlediğimiz bu müzikal komedi-drama filmi, Eliza Doolittle adındaki genç kız etrafında şekilleniyor. Filmde, Eliza‘nın konuşma tarzının ve tavırlarının fonetik uzmanı olan Profesör Henry tarafından nasıl fakir sokak satıcısından hanımefendiye dönüştürüldüğünü izliyoruz. Meyvelerini veren çalışmaların sonucunda ise Elizanın kimlik ve benlik sorgusu topluma karşı birçok eleştiri getiriyor. Günümüzün de en büyük sorunlarını cesurca taşıyan bu yapım orijinal skorlarıyla sekiz Oscar sahibi oluyor.
8-Gandhi (1982)
Tarihte etkileyici bir sürü figür vardır ancak çok azı Gandhi kadar bilinir ve başarılıdır. Richard Attenborough da bunun farkında olacak ki Gandhi‘nin hayat hikayesini Ben Kingsley‘in derin ve ince performansıyla perçinleyip tasvir ediyor. Gandhi‘nin hayatındaki Güney Afrika Mücadelesi, Tuz Yürüyüşü ve bağımsızlığın kazanılması gibi can alıcı noktaları konu alıp barışı vurgulayan film, insan hareketleri için hâlâ bir ilham kaynağı olmaktadır. Tarihi gerçekçiliği ile öne çıkan bu yapıt En İyi Film, Yönetmen, Oyuncu, Orijinal Senaryo, Görüntü Yönetmenliği, Set Dekorasyonu, Kostüm Tasarımı ve Film Kurgusu dallarında sekiz Oscar kazandı.
7-Amadeus (1984)
Çok iyi bildiğimiz Mozart‘ı hiç bilmediğimiz bir hikâyeyle Peter Shaffer’in oyunundan uyarlayıp bizimle buluşturan Miloš Forman, ortaya müzik ve tarih severlerin unutamayacağı bir yapım çıkarmış. Müzikal dramanın en iyi örneklerinden olan Amadeus, Antonio Salieri ve Wolfgang Amadeus Mozart arasında geçen olayları deha ve kıskançlık, başarı ve şöhret temaları etrafında şekillendirerek bize kendini sunuyor. Yetenekli ama kıskanç bir besteci olan Salieri, müzikal deha Mozart’ın gelişiyle deliye döner ve hikâyemiz sarpa sarar. Salieri rolünde gördüğümüz F. Murray Abraham ve Mozart rolünde gördüğümüz Tom Hulce oyunculuklarının katkısının büyük olduğu yapım Mozart ve Salieri’nin hikayesini beyaz perdeye taşıyarak sekiz Oscar kazandı.
6-The English Patient (1996)
Michael Ondaatje’nin kaleminden ve İtalya’nın ihtişamlı manastırlarından ekranlarımıza çıkıp gelen The English Patient, Anthony Minghella yönetmenliğinde en etkileyici romantik savaş filmlerinin arasında yer alıyor. İkinci Dünya Savaşındaki uçak kazasından sağ kurtulan bir genç, İtalyan manastırında bir hemşire himayesindeyken bize kendi geçmişinin kapılarını aralıyor. Çarpıcı görselliği ve Ralph Fiennes, Kristin Scott Thomas, Juliette Binoche gibi isimlerin göz kamaştıran performanslarıyla büyük beğeni toplayan bu aşk filmi dokuz Oscar‘ı eve götürdü.
5-The Last Emperor (1987)
Listemizin sıradaki filmi tarih severlerin yakından tanıyacağı The Last Emperor. Bernardo Bertolucci, yönettiği bu epik biyografik dram filminde kamerasını Çin’in son imparatoru Aisin Gioro Puyi‘nin hayat hikâyesine çeviriyor. Kadrosunda Little Flower filmindeki performansıyla seyirciyi etkileyen Joan Chen ve Puyi rolüyle Altın Kürede En İyi Aktör ödülüne aday gösterilen John Lone gibi isimler başı çekiyor. Etkileyici görselleri ve usta performanslarıyla büyük beğeni toplayan bu film dokuzda dokuz yaparak aday gösterildiği her dalda Oscar‘ı aldı.
4-West Side Story (1961)
Tüm zamanların en iyi yazarlarından Shakespeare’in, Romeo ve Juliet’inden
esinlenen Robert Wise ve Jerome Robbins, New York’un beton ormanlarının içerisinden bize tüm zamanların en iyi müzikal filmlerinden birini sunuyor. Richard Beymer, Natalie Wood, Russ Tamblyn gibi isimlerin yanında efsanevi aktris Rito Moreno‘nun oynadığı bu kült, iki çetenin rekabetini yasak aşk ve ırksal gerilim gibi temaları üzerinden işleyerek başımızı döndürüyor. Tutkuyla izleyeceğiniz bu yapım, En İyi Film, Yönetmen, Yardımcı Erkek Oyuncu, Yardımcı Kadın Oyuncu, Görüntü Yönetmeni, Set Dekorasyonu, Kostüm Tasarımı, Film Kurgusu, Müzik ve Ses dallarında on Oscar Ödülü’ne layık görüldü.
3-Ben-Hur (1959)
Sırada Oscar tarihinde en çok ödül kazanan üç filmden biri olan ve bize 50’li yıllardan göz kırpan Ben-Hur var. Lew Wallace’ın yazarlığını yaptığı 1880 tarihli Ben-Hur: A Tale of the Christ romanını filme uyarlayan William Wyler, birçok yönüyle bir klasiğe imza atmıştır. Film koca koca setleri, destansı araba yarışı sahnesi ve dini temalarıyla tanınır. Charlton Heston‘ı Judah Ben-Hur rolüyle, Stephen Boyd‘u Messela rolüyle gördüğümüz film; affediş, intikam ve kefaret gibi temaları işleyerek bizi Roma egemenliği altındaki Yahudi halkının mücadelelerine ve Hristiyanlığın yükselişine tanık ediyor. Film, En İyi Film ve Heston için En İyi Erkek Oyuncu da dahil olmak üzere rekor kırarak on bir Oscar kazandı.
2-The Lord of the Rings: The Return of the King (2003)
Peter Jackson’ın J.R.R Tolkien romanlarından The Lord of the Rings‘in fantastik macera üçlemesinin sonuncusu olan The Lord of the Rings: The Return of The King, Tolkien’ın evrenindeki son taşları yerine koyuyor. Başrollerde Elijah Wood ve Sean Astin gibi ödül kazanmış ancak bu filmle uluslararası sükse yapmış oyuncuların yanında daha önce X-Men gibi serilerde oynamış Ian McKellen gibi isimleri de görüyoruz. Tüm zamanların en iyi filmlerinden biri olarak kabul edilen The Return of the King, En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Uyarlama Senaryo, En İyi Özgün Müzik ve En İyi Görsel Efektler de dahil olmak üzere on bir Oscar kazandı
1-Titanic (1997)
Listenin başlarında şaşırmayacağınız üzere James Cameron’un başyapıtlarından olan Titanic var. Başrollerinde bizi büyüleyen oyuncuklarıyla Leonardo DiCaprio ve Kate Winslet‘in bulunduğu film, tüm ihtişamıyla “Britanya’nın Üç Büyüklerinden” biri olmayı başarmış, Titanik adlı gemide içimizi ısıtan bir aşk hikâyesini işliyor. Bu çalkantılı aşk anlatısı; En İyi Film, Yönetmen, Sinematografi, Set Dekorasyonu, Kostüm Tasarımı, Film Kurgusu, Müzikler gibi dallarda on bir Oscar alarak eve döndü.
Kaynakçalar