Yalnızlık Kelimesinin Etimolojisi

Editör:
Guşef Alhas

Yalnızlık duygusunun hayatımızda nasıl bir yeri var? Bu duyguyu nasıl tanımlarız? Yalnızlık kelimesinin kökeni nedir? Sanatta ve edebiyatta yalnızlık nasıl anlatılmıştır? Bu soruların cevaplarını içeren ve okuyucuyu yalnızlık duygusu üzerine derin düşünmeye çağıracak yalnızlık kelimesinin etimolojisini sizler için inceledik.

Yalnızlık Kelimesinin Etimolojisi

Yalnızlık kelimesi, yalın, sade sözcüklerinden türemiştir. Orhun Yazıtları(735) yalŋus kelimesinin kullanıldığı ilk yazılı kaynaktır. Bu kaynakta yalŋus kelimesi yalnız ile aynı anlamda kullanılmıştır.

Yalnızlık, kimi zaman özgürce seçtiğimiz kimi zaman ise kendimizi çaresizce içine sürüklenmiş bir halde bulduğumuz duygu durumudur. Bizler yaşamımız boyunca, ortak anılar biriktirebileceğimiz, kendimizi anlatabileceğimiz ve anlaşılabileceğimiz yol arkadaşları ararız kendimize. Bulduğumuzda daha güvende hissederiz, ayrılmak istemeyiz bazen. Kimimiz, yalnızlığı, kendimizle kalmak ve kendimizi dinlemek için mola verebileceğimiz bir durak olarak görebilirken kimimiz bu molayı, kendisinin etrafındakiler tarafından soyutlaştırıldığı bir durum olarak yorumlayabilir.

Edebiyatta Yalnızlık

Mutluluğun gözü kördür,
Yalnızlık sağır.
Ondandır biri tökezleyerek yürür,
Öbürü uykusunda bile bağırır.

Mutluluk yalnız kendisini görür;
Unutur bu yüzden ilkin kendisini.
Yalnızlık kendi tutukluğunda özgür,
Boyuna bekler dönsün diye sesini.

Özdemir Asaf, Yalnızlığa Övgü şiirinde, mutluluk ve yalnızlık duygularını kişileştirme, metafor ve benzetme gibi söz sanatlarını kullanarak karşılaştırmıştır. Yazar, mutluluğun gözü kördür diyerek gelip geçici oluşundan ve bencil yapısından bahsediyor. Bu dizelerde anlatılana göre, mutluluk, sonsuza kadar süren bir duygu değildir ve her mutluluk elbet yok olacaktır. Bu dizelerde anlatılana göre, yalnızlık  sağırdır, duymaz ama duyulmak ister. Bu yüzdendir  sesinin yüksekliği. Yalnızlığı görülsün ister bazen insan. Zorlar da bu yalnızlık son bulsun diye fakat sonunda hep yine kendi ve yalnızlığı ile baş başadır. Bu duygunun insanı ikileme sürükleyen bir duygu olduğundan bahsetmiştir. Yalnızlığımız kalıcıdır ve hayatımız boyunca bizi yalnız bırakmayacak tek duygumuzdur.

Sanat Eserlerinde Yalnızlık

Van Goghs Bedroom at Arles1888 Vincent Van Gogh Van Gogh Museum

Vincent Van Gogh, yaşamı boyunca yaşadığı trajik olayları, duygularını eserlerine resmetmiş bir ressamdır. Yaşadığı yalnızlık duygusu da bu konulardan birisidir. Hayatı boyunca aidiyet duygusunu deneyimleme peşinde koşmuştur.

Bu yalnızlığında ve iniş çıkışlı hayatında eksilmeyen tek şey kardeşinin sevgisi olmuştur. Mücadele ettiği bunalımları ve yalnızlık duygusunu resim yaparak anlatmaya çalışır. Sanat eserlerinde, Vincent Van Gogh’un kendi yaşamına ait bu trajik izleri görmek mümkündür. Van Gogh’un Arles’teki Yatak Odası (1890) adlı sanat eseri bunlardan biridir. Eserde resmedilmiş olan boş sandalyelerin kendi yatağına dönük olması, odaya hakim olan düzen ve duvarındaki resimler bu ortamın yalınlığını daha da görünür kılmaktadır. Kendine ait ne varsa bu resimde yer alır. Odası, resimleri ve yalnızlığı.


Kaynakça

etimolojiturkce.com. “Yalnız Kelime Kökeni, Kelimesinin Anlamı” web

antoloji.com. “Yalnızlığa Övgü Şiiri – Özdemir Asaf” web

artfulliving.com. “Yalnızlık Sanatının Ustası Van Gogh” web

pivada.com. “Vincent Van Gogh Hayatı ve Eserleri” web

Arşiv
Arşiv
Söylenti Dergi'de geçmiş zamanda yazar olan dostlarımızın eserleri bu hesapta arşivlenmektedir. Yazar onayı olduğu sürece kaynak göstererek kullanmak serbesttir.

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Notting Hill: Londra’nın En Renkli Yüzü

Notting Hill; renkli sokakları, pazarı ve kültürel dokusuyla Londra’da hem ruhunuza hem gözünüze hitap eden özel bir semttir.

Dostoyevski’nin Rus Edebiyatı Üzerindeki Etkisi

Dostoyevski, Rus edebiyatında sadece bir isim değil aynı zamanda döneminin edebiyat anlayışına da yön veren önemli bir yazardır.

Söylenti Radarında Bu Ay: Isaac Winemiller

Isaac Winemiller, sakin melodileri ve içe dönük sözleriyle müzikal yalnızlığı estetik bir deneyime dönüştürüyor. Bu ay Söylenti Radar'ında onunla tanışın!

Morlara Bürünmüş 8 Albüm Kapağı Tasarımı

Mor renginin hâkim olduğu 8 albüm kapağını inceliyoruz.

You Final Sezonu İncelemesi: İyilerin Kazandığı Dünyada Mutlu Bir Son

You, final sezonuyla izleyicilerine veda ederken Joe Goldberg'in hikâyesi sona eriyor.

Nickel Boys Film İncelemesi: Deneysel Sinema ve Tarihin Birleşimi

2025 Oscar Ödülleri'nde ilgi gören Nickel Boys, iki siyahi gencin bir reform okulunda yaşadıklarına odaklanıyor.

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Editor Picks