Abdülhak Hâmit Tarhan ve Aşkları

Editör:
Deniz Filiz

Abdülhak Hâmit Tarhan 1852 yılında İstanbul’da doğdu, öğrenimini bu şehirde yaptı, özel derslerle kendisini yetiştirmeye çalıştı.

1861’de ağabeyi Nasuhî Bey’le Paris’e gitti. Orada bir yıl kadar bir kolejde eğitimine devam etti. Bir süre İstanbul’da Amerikan Koleji’nde okudu. Memurluk hayatına atıldı. Tahran Büyükelçiliği’ne atanan babasıyla birlikte İran’a gitti. 1866’da babasının ölümü üzerine İstanbul’a döndü. Paris Elçiliği’ne kâtip olarak atandı.(1876)İki buçuk yıl burada kaldıktan sonra Londra Elçiliği Müsteşarlığı’nda Brüksel Elçiliği ve Meclis-i Âyân üyeliğinde bulundu. Cumhuriyet devrinde milletvekili oldu ve bu görevde iken Nisan 1937’de öldü.

Abdülhak Hamit Tarhan

Türk edebiyatında “Şair-i Azam” olarak bilinen yazar, şiir ve tiyatro türlerinde eserler vermiştir. Tanzimat şiirinde Batılılaşma hareketinin ve yeniliklerin öncüsü olmuştur.

Abdülhak Hâmit Tarhan, Türk edebiyatında şiire metafizik ürpertiyi getiren şair olarak da bilinmektedir. Şiirlerinde ölçü, dil ve uyağa önem vermeyen şairin şiirlerinde zengin bir lirizm de bulunmaktadır. Sanat için sanat anlayışını benimsemiştir.

Abdülhak Hâmit Tarhan ve Aşk Hayatı

Edebiyatımızın Şair-i Azam’ı, Abdülhak Hâmit Tarhan’ın eserlerine de yansıtmış olduğu dört kadını ele alacağız. Kendisinin hayatına girmiş, onu etkilemiş, uğruna şiirler yazmış olduğu kadınları, yaptığı evlilikleri ve şairin aşk hayatını kısaca anlatacağız.

Fatma Pirizade

Abdülhak Hâmit Tarhan’ın dört evliliği olmuştur. Bunlardan ilki 1872 yılında evlendiği eşi Fatma Hanım’dır. Evlendiklerinde Hâmit 20, Fatma ise 13 yaşındadır. Bu evlilikten çiftin iki çocuğu olmuştur. Fakat Fatma Hanım henüz evliliklerinin on birinci yılında bronşit hastalığına yakalanır. Bu hastalık sebebiyle doktorlar Hindistan’da yaşamasının iyi olacağını söyleyince Hâmit tüm ailesini toplayıp Hindistan’a taşınır. Fakat burası da hastalığa çare olmaz ve iyice kötüleşip vereme dönüşür. Fatma Hanım iki yıl kadar uğraştığı bu hastalıktan dolayı 1885 yılında vefat eder.  Vefatı sırasında Beyrut’ta olmaları sebebiyle cenazesi buraya defnedilir. Makber’de cenazenin Beyrut’ta kalması sebebiyle şu dizeleri yazmıştır: “Bakî o enîs-i dilden,eyvâh!/ Beyrût’ta bir mezâr kaldı.”

“Eyvah!. Ne yer; ne yar kaldı,   Gönlüm dolu âh-u zâr kaldı.” 

Eşinin vefatından oldukça etkilenen Hâmid, 40 gün boyunca mezarlıktan ayrılmaz. Acısını bu şekilde geçirmeye çalışır. Bu sırada edebiyatımız için oldukça değerli Makber adlı  eserini yazar. Makber ile kendini ispatlar, edebiyatımızın en acı dolu eserlerinden birini yazmış olur. Bu eserden de görebiliriz ki eşine duyduğu aşk oldukça yoğundur. Eşinin unutulmaması için bu eseri yazmıştır. Eserini sevgilisi için yazdığını şu şekilde açıklar: “Makber onun hâli, onun resmi, onun hayâli, onun heykeli, onun mezarıdır; onun hiçbir beğenilecek yeri kalmayan hayatıdır. Yine tekrar edeyim: Makber odur. Bunun için severim.”

Nelly Clower

İlk eşi Fatma Hanım’ın vefatından 5 yıl kadar sonra Londra’da 1890 yılında Nelly Clower ile evlenir. Nelly Clower’ı da verem hastalığından 1911 yılında kaybeder. Abdülhak Hâmit eşi Nelly Hanım’dan Hatıralar adlı eserinde sevgiyle söz eder.

Sanılanın aksine Abdülhak Hâmit Tarhan, Nelly Hanım ile Fatma Hanım’ın cenazesinde tanışmamıştır. Aksine acısını sonuna kadar yaşadıktan sonra İngiltere’ye gittiğinde ikinci evliliğini yapmıştır. “Eşinin taziyesinde gördüğü kadınla evlenmiş” ya da “vefat eden eşi için Makber’i yazmış fakat iki hafta sonra başka bir kadınla evlenmiş” gibi söylemler ne yazık ki gerçek dışıdır.

Cemile Hanım

Abdülhak Hâmit Tarhan Cemile Hanım ile kız kardeşi Mihrünnisa Hanım aracılığıyla tanışmıştır. Lakin evlilikleri sadece 20 gün kadar sürmüştür.

Lüsyen (Lucienne) Hanım

1912 yılında Brüksel’de tanışırlar. Tanıştıklarında Abdülhak Hâmit 60, Lüsyen Hanım ise 19 yaşında idi. Tanıştıkları sırada Lüsyen Hanım nişanlı olmasına ve aralarındaki yaş farkına dahi aldırmadan büyük şairin peşine düşmüştür. Bir şekilde şairin dikkatini çektikten sonra ilişkileri başlamıştır. Aralarındaki aşk öyle tutku doludur ki, Lüsyen Hanım Abdülhak Hâmit için ailesinden, memleketinden, dininden vazgeçmiştir. Nişanlısından ayrılmıştır, Şair-i Azam ile İstanbul’a gelmiş, onunla evlenmiştir.

Sekiz yıllık birliktelik sonrası Lüsyen Hanım, Avrupa gezisinde İtalyan Kontu Soranzo ile tanışıp ona aşık olmuştur. Kontu elinden tuttuğu gibi İstanbul’a götürüp Abdülhak Hâmit’e evlenmek istediklerini söylemiştir. Büyük şair ise eşinin kendisinden daha genç olan İtalyan Kontu ile evlenmesinin daha uygun olacağını düşünür ve bu durumu kabul eder. Kont ile Lüsyen Hanım’ın düğünleri İstanbul’da yapılmıştır. Düğün sonrası çift İtalya’ya Venedik’e gitmiştir. Bu sırada halen daha Abdülhak Hâmit ile Lüsyen Hanım mektuplaşmaktadır. Lüsyen Hanım’a hasretinden Abdülhak Hâmit de peşlerinden gitmiş, çiftin misafirleri olmuştur.

Lüsyen Hanım Venedik’te yaşadığı müddetçe(1920-1927) mektuplaşmaları devam etmiştir. Bu durum onların aşklarının ne kadar ateşli olduğunun bir göstergesi niteliğindedir. Bu şiddetli hislerin sonucu tekrar bir araya gelmişler ve Abdülhak Hâmit’in vefatına kadar birlikteliklerini sürdürmüşlerdir. 1966 yılında Lüsyen Hanımın cenazesi Zincirlikuyu mezarlığına Abdülhak Hâmit’in yanına defnedilmek istenmiştir fakat büyük şairin mezarının mermerlerinin kırılması zor görüldüğü ve bazı kimselerin Lüsyen Hanımın Müslümanlığından şüphe etmesi sebebiyle yanına gömülmedi.


Kaynakça:

“Büyük Şairin Aşkı”.siirparki.web.27.02.2024

”Lüsyen Hanım’ın Hatıraları”.blogspot.web.27.02.2024

”Abdulhak Hamit Tarhan Kimdir”.inkılap.web.27.02.2024

”Makber”.tees.yesevi.web.27.02.2024

”Abdülhak Hamit Tarhan”.turkedebiyati.org.06.03.2024

Demircan, Aynur. “Tanzimat’tan Cumhuriyet’e Aydınlık Bir Yüz: Abdülhak Hâmit Tarhan.Academia

Enginün, İnci. Abdülhak Hâmid Tarhan Bütün Şiirleri. İstanbul. Dergâh. 2019.

 

 

 

 

Arşiv
Arşiv
Söylenti Dergi'de geçmiş zamanda yazar olan dostlarımızın eserleri bu hesapta arşivlenmektedir. Yazar onayı olduğu sürece kaynak göstererek kullanmak serbesttir.

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Küçük Gün Işığım Film İncelemesi: Kabullenmenin Gücü

Kusursuzluk arayışının değil, kendin olmanın kıymetini; sonuca değil, yolculuğa odaklanmanın anlamını keşfedeceğiniz sarsıcı ama iç ısıtan bir aile hikâyesine davetlisiniz.

Joseon’daki İstikrarsızlık: Kral Injo

İstikrarsızlığıyla Kore ulusunun gelişmesinin önünü kapamış bir hükümdar olarak hatırlanan ve günümüzde hala eleştirilen Kral Injo'nun tarihteki yeri.

Sessizliğe Karşı Yazmak: Kadın Yazarların Sansüre Direnişi

Sansür, yalnızca siyasi bir baskı mekanizması değil; aynı zamanda kültürel, ahlaki ve cinsiyet temelli bir sessizleştirme aracıdır.

Hasçelikler and the City: Dijital Bir Ailenin Hikâyesi

Hasçelikler and the City; dijital dünyada temsiliyet, samimiyet ve medya sınırlarını sorgulayan gerçekçi bir aile anlatısıyla izleyicileri içine çekiyor.

Cumhuriyet Aydınları: Behice Boran

İlk kadın sosyolog, ilk kadın siyasi parti genel başkanı, Marksist, yazar ve akademisyen olan Behice Boran; Türk solunun en güçlü temsilcilerinden biri olmuştur.

Tabloları Dinlemek: Édouard Manet

Bazı bakışlar ancak bazı nefeslerle tanımlanıyor. Manet'nin fırçası, Tezer'in nefesi gibi...

Edebiyatta Semtlerin İzleri: Emirgan

İstanbul'un en güzel semtlerinden biri olan Emirgan, şiirlerde de romanlarda da ele alınan bir semt olmuştur.

Natalia Ginzburg: Edebiyatın ve Direnişin Güçlü Sesi

İtalyan yazar Natalia Ginzburg, toplum ve aile temalarını sıklıkla işleyen, döneminin devrimci kimliğini benimsemiş ve bunu da eserlerine yerleştirmeyi uygun bulmuştu.

Notting Hill: Londra’nın En Renkli Yüzü

Notting Hill; renkli sokakları, pazarı ve kültürel dokusuyla Londra’da hem ruhunuza hem gözünüze hitap eden özel bir semttir.

Dostoyevski’nin Rus Edebiyatı Üzerindeki Etkisi

Dostoyevski, Rus edebiyatında sadece bir isim değil aynı zamanda döneminin edebiyat anlayışına da yön veren önemli bir yazardır.

Editor Picks