Söylenti Radarında Bu Ay: Paptircem

Editör:
Zeynep Kezer

Yazı İçindekiler [hide]

Söylenti Radarı serimizin bu ayki içeriğinde, dupduru sesiyle, şarkıcı ve söz yazarı Paptircem mercek altında!

Paptircem, diğer adıyla Sena, bir süredir sosyal medyadan tanıdığımız bir isim aslında. YouTube videolarında ve Twitch yayınlarında yaptığı yaratıcı şarkı yorumlamaları ve coverlarıyla yıldızını parlata parlata bu günlere geldi kendisi.

dergycom

Müzik Kariyerine Adım Atışı

Hayatı boyunca hep müzikle haşır neşir büyümüş. Küçükken babasının hediye ettiği bir oyuncak klavyeyle televizyonlarda, radyolarda duyduğu şarkıları ezberden çalarmış. Tabii bu yetenek de ailesi ve müzik öğretmeni tarafından gözden kaçmamış. Henüz 10 yaşındayken, Yalova‘da Belediye Konservatuvarı‘nda eğitim almış, keman ve piyano çalmayı öğrenmiş. Üniversite eğitimini Yeditepe Üniversitesi Felsefe ve Psikoloji bölümlerinden çift anadalla tamamlamış ve üniversite hayatında da müziği unutmamış elbette. Müzik kulüplerinde yer alarak etkinliklere katılmış ve aynı zamanda Boğaziçi Caz Korosu‘nda da korist olarak kendini göstermiş.

Sosyal medya hesaplarında paylaştığı “Hurda Person” ve “Tantuni Man” gibi eğlenceli aranjmanlarıyla viral oldu ve uzun süre dinleyenlerin aklından çıkmadı desek yalan olmaz. Bu tarz eğlenceli içeriklerle yeteneğini konuşturarak kitlesini her geçen gün katlarken, bir yandan da cover videolarıyla tanıdık kendisini. Dilan Balkay, Alp Görener ve Yüce Akın ile hazırladıkları “Evolution of Mor ve Ötesi” mash-up çalışmasıyla, Mor ve Ötesi grubunun dünden bugüne efsaneleşen şarkılarına yepyeni bir soluk getirmişlerdi. Eminiz ki birçoğumuz dinlemeye doyamamıştı bu harika aranjmanı!

Müziğin hemen her alanında yeteneğini gösteren Paptircem hakkında en çok merak edilenlerden biri de, mahlasının nereden geldiği. Kendisi bir röportajında, küçükken sanal dünyadan kullanmak için hiç alınmamış bir nick bulmakta çok zorlandığını ve en son da rastgele bir şekilde “Paptircem” nickini bulduğunu söylüyor. Kulağına tatlı geldiği ve bir süre sonra kendisiyle de özdeşleştiği için mahlas olarak tutmaya karar veriyor.

Yaratıcı ve yetenekli sosyal medya içerikleriyle ünlendikten sonra kendisi artık single parçalarını da sevenleriyle buluşturmaya başladı. Kendisi gibi genç ve yetenekli bir müzisyen olan Kaan Arslan ile yolları kesişti ve 2022 yılında “Son Bir Defa” teklisini yayınladılar beraber.

“Yanmış ya da doğmuş gibi küllerindenSen aldırma süzülenlere gözlerimdenHiçbir veda kolay değil öncekinden”

“Son Bir Defa” ve “Olsa Bi’ Yolu” teklilerinin ardından gelen “Akşam Üstü Hüznü”, sakin ama yoğun bir melodik çalışma üzerine incelikle yazılmış sözleriyle gerçekten de hüzün tattırıyor dinleyenlere.

“Sağır gibi tüm dünya bize, olsunBen anlarım anlatmasan bile”

Daha sonra “Sen Sorma”, “Nereye Gömsem?”, “Dedim Yok” ve “Uzaktan Bir Tanıdık” gibi parçalarla yeteneğini tekrar tekrar kanıtlayan Paptircem, meşhur “Padişahım” parçasını yayınlıyor ve şarkının sözleri kendini açıklamaya yetiyor ve sanatçının cesur duruşunu da yansıtıyor. Haliyle de dillerden düşmüyor parça. Hatta yayınlandığı dönem, halk arasında adeta bir marşa dönüşüyor.

“Terk eden yalnızlığa
Tapanlar var vicdanına, bi’ deSarılanlar tahtına Ters gelirse onlara, bi’ deKet vururlar şarkıma “
Yakın zamanda ise “Beni Yanlış Bırak” adlı teklisini yayınlayan Paptircem, geçmiş hatalarımıza övgüde bulunuyor. Şarkının sözlerini kaleme alması, çocukluğundan kalma bir günlük bulmasıyla başlamış. Bu günlük kendisine, geçmişte yanlışların peşinden koşsa da cesurca koşan, büyüdükçe “aptallık” olarak değerlendirilen şeylerin aslında çok değerli olduğunun farkında olan bir Sena olduğunu ve o Sena’nın mutlu olduğunu hatırlatıyor. Artık hepimizin hayallerini “hayal” gibi değil de, gerçekçi ve küçük hayaller kurmasının can sıkıcılığıyla beraber hemen ses kaydını açıp Beni Yanlış Bırak’ı kaydediyor Paptircem ve bizlere her zaman doğru tavsiyelerin değil, bazen yanlış kalmanın da gerekli olduğunu hatırlatıyor.

“Sonsuz sandıklarımBen fark etmeden bitivermişBi’ solukta

Eskiden koşup duranKüçük ayaklarımŞimdi yere basmaz olmuş”
Son olarak geçtiğimiz ay yayınladığı “Öl İçimde” teklisiyle yine dinleyenlerini derinden yaralamayı başarıyor sanatçı. Önceki şarkılarına kıyasla daha dramatik, daha melankolik bir Paptircem parçası olan Öl İçimde, üç yıllık bir ilişkinin bitişi ve geride bıraktığı hisleri çarpıcı vokaller ve dokunaklı sözlerle aktarıyor.
“GözyaşımaÜç yılımaVe sana kaldırdım kadehimi!
Yardım etme, öl içimdeGiderken al götür bu yüreğimiİyiyim ben, hiç düşünmeSaklarım hep aciz kederimi”

 

Paptircem’in kreatif ve bir o kadar eğlenceli müzik kariyerinde bir yolculuğa çıkmak bizler için çok keyifli oldu, sanatçının ilerleyen çalışmalarını duymak için sabırsızlanıyoruz!

Kaynak:

TheMagger, “Sena (Paptircem) ile: Müzik ve Yeni Başlangıçlar Üzerine”, web

elele.com, “Paptırcem & Kaan Arslan”, web

PowerApp YouTube, “Paptircem Kimdir Özel”, web

Dadanizm, “Sen Sorma düeti, müzik, üretkenlik ve her şey hakkında: Paptircem ve Kaan Arslan röportajı”, web

Öne çıkan görsel, QualityDergisi

Dergy, “Paptircem: “Çok sert bir kabuğum vardı ve kırılacağını hiç düşünmüyordum.”, web

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Single White Female(1992) Film İncelemesi: Kadın Kimliği ve Psikolojik Gerilim

Schroeder'in filmi; kadın kimliğinin inşası, ideal benlik, aitlik kavramı, bastırılmış duygulaların saldırganlığı ve en sonunda gölgeyle yüzleşme gibi temalar üzerinden ilerleyen çarpıcı bir psikolojik portre sunar.

İstanbul Mimarisi: Frej Apartmanı

Art Nouveau mimarisi, zengin tarihi ve trajik hikayesiyle Pera’nın çok kültürlü dokusunu yansıtan ve yaşatan Frej Apartmanı’nı keşfe çıkıyoruz.

Kültürlerden Esintiler: Peru’nun Dokuma Mirası

And Dağları’nın etekleri Peru’da sürdürülen dokumacılık geleneği ve yıllar içinde gelişimi.

Wings of Desire: Tarihin Nabzının Attığı Yer Berlin

Wings of Desire filminde Berlin, sahnelerin yaşandığı bir ortam olmaktan ziyade hareket eden, neredeyse ekranlardan izleyiciye fısıldayan bir baş karakterdir.

Kültürlerden Esintiler: Hindistan’dan Sari Kültürü

Sari, geçmişten günümüze Hint kadınların kimliğini, zevkini ve zarafetini tek bir kumaşta buluşturan kültürün canlı bir temsilidir.

Sosyal Medyada Cinsiyetçi Stereotiplerin Yayılması: Paylaştıkça Büyüyen Kalıplar

Sosyal medya, cinsiyetçi kalıpları yaygınlaştırıyor; kullanıcılar bu normları sorgulamak yerine yeniden üretiyor.

Bitki Yetiştirmek, Mekânı Canlandırmaktan Fazlası mıdır?

Bitki yetiştirmek; estetik bir eylemden öte, politik, etik ve varoluşsal anlamlar taşıyabilir.

Ostrogot Krallığı: Roma Kartalı’nın Küllerinden Doğan İtalya

Hunların gölgesinden çıkarak Roma tahtına oturdular… Ostrogotların yükseliş ve düşüş hikayesini birlikte keşfedelim.

The Notebook Hangi Albümle Eşleşir?

Romantik filmlerin kilometre taşlarından The Notebook ve Jeff Buckley'den Grace albümünü ortak noktada buluşturuyoruz.

Müzik Listenize Eklemeniz Gereken 5 Bağımsız Sanatçı

Bu yaz, ruhunuza dokunacak hafif melankolik ve nostaljik tınılarıyla sizlere eşlik edebilecek indie sanatçılarla tanışmaya ne dersiniz?

Editor Picks