Söylenti Radarında Bu Hafta: Kendimden Hallice

Editör:
Damla Satıroğlu

Söylenti’nin haftalık Radar serisinin yeni yazısında bu sefer, Türk alternatif müziğinin en önemli dinamiklerinden olan ve dinlerken kendimizden geçip kendimizi bulduğumuz bir grup var: Kendimden Hallice!

Kendimden Hallice, alternatif müziğin özellikle son yıllardaki üretkenliğiyle birlikte en gözde gruplarından biri olmayı başarıyor. Tabii bu başarıda üretkenliklerinin yanı sıra grup olarak kendilerine has müzik anlayışlarının ve her işlerini samimiyetle yapıyor olmalarının payı oldukça büyük. Bu başarının sırrına perde aralamak adına Kendimden Hallice’yi gelin, daha yakından tanıyalım!

Kendimden Hallice’nin Kendisi

Kendimden Hallice, ilk kaydını her ne kadar 2017 yılında yapmış olsa da temeli çok daha eskilere dayanan bir gruptur. Türünün son zamanlardaki en popülerlerinden olan grup, 2013 yılında grubun söz yazarı ve solisti Ozan Özalp tarafından, müzik dünyasının birçok duayen sanatçısıyla çalışan ünlü prodüktör Nino Varon’un desteğiyle kurulmuştur. Grup olarak aynı zamanda Varon ile yollarının kesişmesinin çok değerli olduğunu da her seferinde belirtiyorlar. Grup, Ozan Özalp ve Buğra Özdemir‘den oluşan iki kişilik dev bir kadro.

Grup, 2017 yılında Vay Halimize adlı parçalarıyla müzik dünyasına resmen giriş yaparken bir sonraki yıl da yeni bir parça yapıyorlar. İlk iki yıldaki durgunluklarının aksine 2019 ve özellikle de neredeyse her ay bir single olarak ritim tutturdukları 2020 senesi bir hayli verimli geçiyor. Bu iki senede birçok parçaları dinleme listelerinde kendine yer bulurken konserlerde de boy gösteriyorlar. Özellikle “Böyle Gitme”, “Sakince Yoruldum” ve “Hatamı Dansa Kaldırdım” parçaları çok sevilirken hâlâ çoğu kişinin de grup özelinde favorilerinin arasında olduğuna eminiz.

Kendimden Hallice, şarkılarıyla olduğu kadar grup ismiyle de ilk başta dikkatleri üzerine çekiyor. Bu ismin hikâyesinin olup olmadığı çok merak edilirken gruba da en çok sorulan soru olduğundan şüphemiz yok. İsmin hikâyesi ise grubun kurucusu olan Ozan Özalp’in tamamlanmamış bir bestesinden geliyor. Beste içine sinmediği için yarım kalsa da bu söz grubunu çok benimseyip anlamlı bulduğu için grubun ismi yapıyor. “Kendimden Hallice” ne kadar eksik kalan bir şarkıdan gelse de milyonlara ulaşan birçok şarkının da çıkış noktası olmuştur. Bu yönüyle baktığımızda özel bir anlamı da barındırıyor.

Derinlikli ve Çarpıcı Sözler

Grubun şarkılarını dinlemeye başladığımızda müziğine kapılırken aynı zamanda sözlerin derinliği de ilgimizi çekiyor. Aslında daha şarkının isminden bile o farklılığı anlıyoruz. Hatta grubun birçok şarkısının isminin yeni ikonik bir grup ismi olmaya aday bile olduğunu söyleyebiliriz; Sakince Yoruldum, Dünleri Attım, Düşlerimden Düştüm gibi. Her bir sözünün altında derinlikli anlamlar yatan parçalarıyla aslında içimizde fark edemediğimiz ya da anlam veremediğimiz birçok duygunun da sesi oluyorlar. Genelde şarkılarında hüzün ve melankolinin kendine yer bulmasını ise grup olarak verdikleri bir röportajda şöyle açıklıyorlar.

“Çok mutlu şarkılar yazamıyoruz. Bazen çok istiyoruz ama onlar da yarıda kalıyor. Bu coğrafya, kaleme böyle hükmediyor diyelim. Bu vaziyette umursamaz ve içi boş olan şeyler yazmak istemek, şarkı yazmak için yazmak bizim için imkansıza çok yakın bir şey.”

Kendimden Hallice, şarkılarında bizi hayatımızın acı gerçekleriyle birkaç cümleyle oldukça çarpıcı bir şekilde yüzleştirirken aynı zamanda bunu oldukça yumuşak, hatta bazen garip bir huzur veren samimi bir yandan yapıyor. Keşke tüm gerçeklerle sadece böyle güzel şarkılarda yüzleşsek demekten kendimizi alamıyoruz.

Grubun diskografisine baktığımızda ise 40’ı aşkın şarkıları olmasına rağmen henüz bir albüm çalışmaları olmadığını görüyoruz. Şarkılarını hep single olarak piyasaya süren grup sık aralıklarla hayranlarını yeni bir parçayla buluştururken anlamlı klip çekimleriyle müziklerini birleştirmeyi de ihmal etmiyorlar. Yoğun single çalışmalarına ek olarak grubun 2021 yılında “Parçalı Umutlu” isimli, dört şarkıdan oluşan bir adet EP çalışmaları mevcut.

Bana Bir Hak Ver

Grubun “Vay Halimize” den sonra ikinci şarkıları olan Bana Bir Hak Ver 2018 yılında kayda geçerken yanında oldukça eğlenceli bir klip de eşlik ediyor. Grubun ilk şarkılarından olması sebebiyle bilindik şarkılarından olmasa da gerçek hayranlarının gözünden kaçırmadığına eminiz. Ayrıca grubun oldukça dinamik ve eğlenceli tek şarkısı olduğunu da söyleyebiliriz.

“Bana bir hak ver, arada bir gülüver
Yalanı boş ver, sözünü tut yeter”

2019’un Yıldızı: “Böyle Gitme”

2019’da müzik çalışmalarına hız veren grup o yıl içerisinde yedi single çıkarmıştır. Hepsinin yeri ayrı olsa da içinden Böyle Gitme yıldız gibi parlıyor. Üstünden onlarca şarkı geçmiş olsa da hâlâ grubun Spotify’da en çok dinlenme alan üç şarkısından biri.

2020 Teklilerinden Bir Seçki

2020 yılında on dört adet tekli yayımlayarak oldukça zengin bir içerik sunan grubun şarkılarından sizler için o yıla damga vuranları seçtik!

Kendimden Hallice ve sevilen genç müzisyen Barış Kocatürk’ü birleştiren parça, hüzünlü ve oldukça soft bir şarkı olarak karşımıza çıkıyor. Grubun ilk düeti olurken özellikle de ses uyumu olarak kesinlikle başarılı bir iş ortaya çıkıyor.

İsminden bile bizi kendine çeken şarkıda, yoğun bir melankoli bizi karşılıyor. Özellikle de şarkının geneline hâkim olan puslu ve arka fondan söyleniyormuş hissi, parçanın oluşturmak istediği atmosferi tamamlıyor.

“Eski hatalarım, canımı bağladı
Bilmem hangi acıma ağladım?”

Hatamı Dansa Kaldırdım, grubun Spotify’da en çok dinlenen şarkısı. Yine derinlikli ve anlamlı sözlerin eşlik ettiği şarkının hikâyesinde ise anlatılmak istenen hatalarla barışmak. Herkesin buna ihtiyacı varken grup bizleri hatalarımızla dans etmeye davet ediyor. Temponun anlık düşüp yükseldiği ve sözlerinin samimiyetiyle ise grubun vazgeçilmezi olmayı kesinlikle hak ediyor.

İlk ve Tek EP’leri “Parçalı Umutlu”

Kendimden Hallice’nin şu anlık tek EP’leri olan Parçalı Umutlu dört şarkıdan oluşuyor. EP’de en çok dinlenen şarkı hızlı ritmiyle biraz daha rap müziğe yaklaşan “Sana” oluyor. Ama diğer şarkılarına nazaran hızlı temposuna rağmen sözlerindeki şiirsellik de dikkati çekiyor.

“Öpüşmemiz romandı
Yazmış Atilla İlhan”

Üzülmeye Nereden Başlasak?

2021’de yayımladıkları son şarkı olan Üzülmeye Nereden Başlasak sevilen klibiyle birlikte kesinlikle favoriler arasında olduğunu söyleyebiliriz. Zaten yayımlanır yayımlanmaz da YouTube trendlere ve birçok dinleme listesinde üst sıralarda yer almıştı. Özellikle de birbirinden farklı mekân çekimlerinden oluşan klibinin de ilgi görmesiyle grubun klip çekimlerine biraz daha yoğunlaştığını fark ediyoruz.

Balık Olsam Tutar Mıydın?

“Denizin ortasında
Denize küsmüş balıklar
Gök yıldızlarıyla yüzünü çizerken seni
Nasıl unutabilirim?”

2022’de yayımlanan şarkının özel bir yeri var. Bu özel oluş ise interaktif bir parça olmasından geliyor. Grup, sosyal medya üzerinden şarkının sözleri için hayranlarına çağrı yapıyor ve gelen yedi yorumla da böyle özel ve bir o kadar da güzel bir şarkı ortaya çıkıyor. Huzur verici fon müziğiyle birlikte birleşen sözlerle ise dinleyicide dinlendirici bir etki bırakıyor.

Halledemedik

2022’nin Aralık ayında çıkan single sevilen grup Gripin ile Kendimden Hallice’yi buluşturuyor. İki grubun bir programda tesadüfen denk gelip düet yapmalarından sonra, aralarındaki enerjiyi çok sevmeleriyle yeni bir şarkı için hemen harekete geçiyorlar. Ortaya çıkan Halledemedik ile de sesteki o güçlü birleşimi görüyoruz. Birçok dinleyici ise şarkıyı, geçmiş ve şimdiki yıllarda dinledikleri grupların buluşması olarak değerlendirildi.

Hangisine Yanayım?

“Çölüne yağmur, kalbim bi’ sağanak
Bulut ol yağ dur, aklımsa ahmak
Gönlüne biraz kendimi koysam olur mu?”

Henüz birkaç gün önce çıkan çiçeği burnunda şarkı yine bizi heyecanlandırmayı başarıyor. Başarılı bir kliple buluşan şarkının sözlerinde ise yine kayboluyoruz. Yeni bir şarkı gelesiye kadar da son durağımız bu şarkı olacağa benziyor.

Yazımızın sonuna gelirken sizi Kendimden Hallice’nin birbirinden güzel ve anlamlı şarkılarıyla baş başa bırakıyoruz. Müzikle kalın!


Kaynakça:

  • gazetekadikoy. “Kendimden Hallice: Hayatımız Şarkılarımız Gibi”. Erişim:10.10.2023. Web
  • yellowbos. “Kendimden Hallice’den Ozan Özalp: Samimi Şeyler Üretmemiz Lazım”. Erişim: 10.10.2023. Web
  • pausedergi. “Kendimden Hallice ‘Balık Olsam Tutar Mıydın?'”. Erişim:10.10.2023. Web
  • radyobilkent. “Konserde Şarkımızı Söyletmediler”. Erişim:10.10.2023. Youtube

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Dostoyevski’nin Rus Edebiyatı Üzerindeki Etkisi

Dostoyevski, Rus edebiyatında sadece bir isim değil aynı zamanda döneminin edebiyat anlayışına da yön veren önemli bir yazardır.

Söylenti Radarında Bu Ay: Isaac Winemiller

Isaac Winemiller, sakin melodileri ve içe dönük sözleriyle müzikal yalnızlığı estetik bir deneyime dönüştürüyor. Bu ay Söylenti Radar'ında onunla tanışın!

Morlara Bürünmüş 8 Albüm Kapağı Tasarımı

Mor renginin hâkim olduğu 8 albüm kapağını inceliyoruz.

You Final Sezonu İncelemesi: İyilerin Kazandığı Dünyada Mutlu Bir Son

You, final sezonuyla izleyicilerine veda ederken Joe Goldberg'in hikâyesi sona eriyor.

Nickel Boys Film İncelemesi: Deneysel Sinema ve Tarihin Birleşimi

2025 Oscar Ödülleri'nde ilgi gören Nickel Boys, iki siyahi gencin bir reform okulunda yaşadıklarına odaklanıyor.

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Editor Picks