Okumanız Gereken 10 Manga: Uzak Doğu Esintisi

Editör:
Rabia Yeşil
" hide_table_content="td_encvalW2dpemxlXQ=="]

Manga, Japonya’ya has kendine özgü bir tarzı olan çizgi romanlardır. Japonya’da bu eserlerin tümüne manga ismi verilirken, Japonya dışında ise bu çizgi romanlara manga denilmektedir. Mangalar animelerin büyük ilham ve yapı kaynağını oluşturmaktadır. Bu konuya diğer yazılarımda değinmiştik, bu yazımızda ise manga dünyasının detaylarını birlikte öğrenelim istedik.

Manga kelimesi ilk olarak 1770’lerde kullanılmıştır. Çizimlerin tarihi çok eskiye dayanırken, 19. yüzyılda Hokusai Katsushika‘nın öğrencileri için hazırladığı çizim taslaklarına bu isimle hitap etmiştir. Çizdiği taslakları iki Kanji “漫 man” (kaygısız, ilgisiz) ve “画 ga” (resim) birleşiminden oluşan Manga kelimesiyle tanımlamıştır. Genel olarak siyah beyazdır lakin yapım ülkelerine göre son zamanlarda renkli olanları da vardır.

Çin de “manhua” Güney Kore de “manhwa” olarak isimlendirilirken, Japonya’ya komşu ülkelerin yanı sıra 1990’lardan itibaren ABD, İtalya ve Fransa dahil tüm dünya da çizgi roman kültüründen önemli ölçüde etkilenmiştir. Günümüzde Japon çizgi romanlarının en bilinen şekli öykülü çizgi romanlardır. İlk defa çizgi roman dergilerinde seri halde yayınlanmış daha sonra da tankobon denen kitap hâline getirilmişlerdir. Hepsinin tamamı binlerce sayfa uzunluğuna erişmektedir.

Manga dünyasına giriş yaparsanız sayfalarda resimlerin gelişi güzel sıralandığını düşünebilirsiniz. Japon yazıları dikey veya yatay olarak yazılabilmektedir. Dikey olarak yazılan metinlerde satırlar sağdan sola doğru okunmaktadır. Manga panellerinde de sıralanışı sağdan soladır ancak bazı istisnalar olabilir. Aslında zamanla hikayenin akışı içerisinde akışını kavrayabiliriz. Ayrıca manga çizerlerine, Mangaka denilmektedir.

Mangalar cilt cilt ayrılırken bu kitaplar genelde bir anda sunulmaz. Japonya’da bazı özel dergiler haftalık manga serilerin yeni bölümlerini paylaşmaktadır(Weekly Shōnen Jump gibi). Bu paneller belli bir sayıya ulaştığında uygun görülürse cilt halinde basılmaktadır. Burada ufak bir araya girecek olursak; mangaların oluşumu çok fazla zaman ve detay barınmaktadır. Bu konuyu daha farklı bir açıdan bakmak isterseniz; bir grup genç Mangaka’nın hikayesinin anlatıldığı Bakuman animesini öneriyoruz.

Mangalar da animeler gibi farklı türlere ayrılmaktadır. Bu alt kategoriler farklı yaş, cinsiyet ve içerik açısından oluşmaktadır. Bunlar;
Josei: 18-40 yaş arası kadınlara yönelik,
Shounen: 8-18 yaş arası erkek çocuklarına yönelik,
Seinen: 18-40 yaş erkeklere yönelik,
Slice of Life: Gerçek hayatı yansıtan mangalar,                                                       Shoujo: 8-18 yaş arası genç kızlara yönelik,
Mature: 17 yaş altı kişilere uygun olmayan kan, vahşet, cinsel içerik ya da ağır küfürlü dil barındıran mangalar,
Hentai: Yetişkin içeriği barındıran anime ve manga türü, örnekleriyle birlikte çok sayıda alt tür barındırır.

Manga dünyasına ufak bir giriş yaptığımıza göre, ilk kez okuyacaklara örnek verirken şu ayrıntıyı hatırlatmak isteriz. Ülkemizde manga kültürü son zamanlarda popüler olmaya başlamıştır. Ne yazık ki Japonya’da ve dünyada yer alan mangaların birçoğu henüz ülkemizde bulunmamaktadır. Hem maliyet hem çeviri açısından sıkıntılar olurken başka bir alternatif olarak online sitelerden okuma sağlanmaktadır. Biz bu yazımızda basımı olan mangalardan önerilerimizi derledik.

1-) Death Note – Tsugumi Ohba

 Gizem, Psikolojik Gerilim, Gerilim

Bir anda gökyüzünden bir defter ile hayatı değişen Light Yagami isimli lise öğrencisinin hayatı tamamen farklı bir yolda ilerler. Bu defter gizemli güçler barındırır. Tüm dünyayı etkileyen bu olaylar dizisinin hikayesi çokta masum sayılmaz. Animesinin yanında farklı versiyonlarda live action filmleri de bulunmaktadır.

2-) One Piece – Eiiçiro Oda

Macera, Fantezi

Bu mangayı kısa bir özetle anlatacak olursak; korsanlar kralı olmak isteyen Monkey D.Luffy denizlere açılır. Bu ıssız dalgalarda tayfasını toplarken birçok olay yaşar. Bu mangayı -şu an devam etmekte- anlatmak biraz karmaşık olabilir. 20 yılı aşkın süredir devam eden bu serinin güncel animesi devam etmektedir. Anime olarak da 1000 bölümü aşarken, nasıl okunur dememek lazım. Denizlerin büyüsüyle geçen zamanla bir bakılır güncele gelmişsiniz.

3-) Naruto –  Masaşi Kişimoto

Macera, Fantastik Komedi, Dövüş Sanatları

Naruto Uzumaki isimli bir çocuğun hayatı ile başlayan hikayemiz ninja dünyasında geçmektedir. Naruto sadece ninja değil köyün yöneticisi hokage olmak ister lakin hayatı pek de kolay değildir. Geçmişin izleri, arkadaşlık ilişkileri, savaşlar derken zaman geçmektedir. Bu manga güncel de sonlandı ama kutlamalar için yan hikayeleri yayımlanmaktadır. Ayrıca manga da Japon Mitoloji örneklerini de görebiliriz. Boruto: Naruto Next Generations, şu an devamı niteliğinde sürmektedir.

4-) One Punch Man – One, Yusuke Murata

Aksiyon, Komedi, Superhero comics

Saitama, ilk görüşte güçsüz ve kırılgan durabilir oysa tek bir yumrukla rakibini yere serebilecek güçtedir. Kahramanlar evreninde geçen bu hikayede karakterleri dış görünüşlerine göre hafife almamak gerekir.

5-) Horimiya – Hero

 Hayattan Kesitler

Horisan ile Miyamurakun’un hikayesinin anlatıldığı bir manga serisidir. Bu hikaye, başrol karakterlerimizle birlikte yan hikayelerle içimizi ısıtan bir duygu oluşturmaktadır.

6-) Attack On Titan – Hajime Isayama

 Korku filmi, Drama, Macera, Karanlık Fantezi, Aksiyon, Kıyamet Sonrası Bilim Kurgusu, Animasyon, Fantezi

Manga olarak tamamlanmış bu serinin animesinin final sezonu yayımlanmaktadır. Devler dünyasında duvarlar arasında yaşayan bir millete şahit oluruz. Devler nasıl oluştu, neden saldırırlar gibi soruların cevabını buluruz. Eren Yeager’ın devlerle ilişkisi, geçmişin sürdürdükleri kısaca bu hikayede anlatacak çok fazla detay var.

7-) Seraph Of The End – Takaya Kagami, Yamato Yamamoto

Karanlık Fantezi, Kıyamet Sonrası Bilim Kurgusu, Vampir Edebiyatı

Bilinmeyen bir nedenden dolayı dünyadaki herkes ölür, sadece 13 yaşın altındaki çocuklar hayatta kalır. Vampirlerin tutsak ettiği bu gruptan Yūichirō Hyakuya, tüm vampirleri bir gün öldüreceğine dair yemin eder. Lakin onun da bazı gizemleri vardır.

8) Haikyuu(Haikyū!!) – Haruichi Furudate

Komedi, Büyüme Kurgusu, Sports manga

Shoyo Hinata büyük bir voleybolcu olmak için kararlıdır. Bu kararlılık yolunda ilerlerken, takımıyla beraber birçok olay atlatır. Arkadaşlık, dayanışma ve rekabetin iç içe olduğu bir hikayedir.

9-) Tokyo Ghoul(Tokyo Gûl) – Sui İşida

Karanlık Fantezi, Gerilim

Şehirde olağanüstü varlıkların olduğu bilinmektedir. Bunların ne olduğu tartışılırken hiç masum olmadıkları bellidir. Kaneki isimli bir genç ise Rize ile ilk buluşmaya çıkar. Vakit normal ilerliyorken hiç beklenmeyen şeyler olur. O olaydan sonra Kaneki’nin hayatı asla eskisi gibi olamaz.

10-) Assassination Classroom – Yūsei Matsui

Aksiyon, Bilim Kurgu Komedisi

Ne olduğu bilinmeyen uzaylı sarı renkli bir Koro Sensei öldürmek için okula gittiğinizi düşünün; bu hikayede kesinlikle ters giden bir şeyler var.

Bu manga önerilerimizin animeleri de bulunmaktadır. Hikayeleri çizimleriyle okuduktan sonra animasyon dünyası hikayeleri farklı bir açıdan izleme seçeneği sunar. Ayrıca mangalarda tür konusunda seçim seçeneklerinin olduğu gibi çizimlerini ve öykülemesini beğendiğiniz mangalar üzerinden de bir kitaplık oluşturabilirsiniz. Manga önerilerimizde manga panellerini kullanmak büyük spoiler olacağından bu siyah beyaz çizgi dünyasında kendi renklerinizi oluşturmak size kalmış. Manga dünyasının herhangi bir konu ya da olay sınırlanması olmadığını görürüz. Kendinize göre mutlaka hikayeler bulabilirsiniz.

Raflarımızda belli bir sayıya kadar ulaşmış manga önerilerimiz bunlarken; Dragon Ball, Vagabond, 20th Century Boys, Bleach, Vinland Saga, Jujutsu Kaisen, Bersek, Hunter x Hunter, Slam Dunk, Monster, Hajime no Ippo, Mushishi, Tokyo Revengers ve Junji Ito mangaları panel çizim ve hikayelerinin özelliği açısında ayrı önerilerimizdir.

Manga dünyasına bu kısa keşfimizin ardından kaynak oldukları çok sayıda anime dünyasından birkaç öneri bırakmak istiyoruz:

spot_img
Bahar Teğin
Bahar Teğin
her gün biraz daha ölüyoruz azizim.

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Dante’nin İlahi Komedyası’nda İnsanlığın Mitolojik ve Manevi Seyahati: Kayboluşun Karanlığı ve Kurtuluşun Işığı

Dante’nin İlahi Komedyası; insanlığın ahlaki seçimlerini sorgulamasına, içsel çatışmalarını aşmasına ve evrensel sorulara yanıt bulmasına rehberlik eder.

Kırmızının Tonlarına Bürünmüş 7 Yabancı Albüm Kapağı

Temalarında kırmızı renginin ön planda olduğu ve gizli anlamlarıyla bizi farklı yolculuklara çıkaran albümleri sizler için derledik.

Marmaris’te Yaz Rüyası: 5 Günlük Keşif Rotası

Ege ve Akdeniz'in incisi Marmaris için keyifli bir yol rotası.

Feminizmin Gücü: Patriyarka’nın Sosyal Yapılara Etkisi

Patriyarkal sisteme meydan okuyan feminizm, kadını güçlendirip eşitlikçi bir toplum inşasına öncülük eder.

Söylenti Konser Takvimi: Üç Büyükşehirde Kimler Var?

Söylenti müzik ekibi tarafından hazırlanan; İstanbul, Ankara ve İzmir'e müzik coşkusunu tattıracak birbirinden farklı Mayıs ayı konserleri sizlerle!

5 Farklı Sebeple Neden Yaşlı Adam ve Deniz Okumalıyız?

Yaşlı Adam ve Deniz, mücadelenin değerini ve kaybetmenin içinde de bir başarı ve onur olduğunu dile getiren zamansız bir hikayedir.