Doğum Tanrıçası Hathor: Antik Mısır’ın Afrodit’i

Editör:
Ece Günay

Yazı İçindekiler [hide]

Antik Mısır mitolojisinin Afrodit’i olarak bilinen Tanrıça Hathor; aşk, güzellik, neşe, toprak ve bereket ile ilişkilendirilmekle beraber Mısır mitolojisindeki on üç tanrı ve tanrıçadan biridir. Kökeni yaklaşık olarak beş bin yıl önceye kadar dayanmaktadır. Göksel Tanrı Horus‘un ve Güneş Tanrısı Ra‘nın eşi, firavunların mitolojik annesidir. Güneş Tanrısı Ra’nın koruyucusu olduğundan dolayı Ra’nın diğer eşleri Bast ve Sekhmet ile paylaştığı Ra’nın Gözü unvanına sahiptir. Erkeklerin de kendisine tapmasına rağmen sadece kadınlara koruyuculuk yapmaktadır; ibadethanelerinde rahibelerin yan ısıra rahipler de bulunmaktadır.

Hathor Kimdir? | Mısır Mitolojisinde Tanrıça Hathor – Mitolojik Tanrılar
Hathor — mitolojiktanrilar.com

Müzik, dans, zevk, doğurganlık ve annelik ile de bağdaştırılan Hathor, doğum yapan kadınların müjdecisi, bakıcısı ve koruyucusu olarak kabul görmüştür. Memelerinden çıkan sütün Mısır yöneticilerine güç verdiğine inanılmıştır. Hathor, temsil ettiği söz konusu nosyonlar itibariyle Antik Mısır’da kadınlığın ideal figürü haline gelmiş ve bunun yanında tüm sanat dallarının mülkiyeti Hathor’a ithaf edilmiştir; Yunanlılar tarafından Athyr namıdiğer Afrodit ile; Romalılar tarafından ise Venüs ile benzeştirilmiştir.

Who is Hathor? Hathor the ancient Egyptian goddess Facts
Mısır hiyerogliflerinde Hathor — cleopatraegypttours.com

Hathor isminin etimolojik kökeni hakkında en popüler yorum ismin manasının Horus’un evi şeklinde olduğu ve buradaki ev kelimesinin rahim sözcüğüne denk geldiği yönündedir. Bu nedenle Hathor hakkında eski Horus’un eşi, yeni Horus’un annesi olarak bahsedilmiştir. Bir efsaneye göre Horus her akşam Hathor’un ağzından içeriye girmekte ve her sabah da aynı şekilde dışarı çıkmaktadır.

Tanrı Horus, Eski Mısır
Tanrı Horus’un tasviri — tr.astelus.com

Hathor, zaman zaman Libya ormanlarında bulunan bir çınar ağacı, papirüs bitkisi, hurma ağacı, firavun inciri ve dişi bir aslan olarak resmedilmesinin yanında genellikle inek biçiminde tasvir edilmiştir; dört ayağı gökyüzünü taşıyan sütunları, göbeği ise gökyüzünü temsil etmektedir. Boynuzlarının arasında bir güneş diskiyle beraber bir uraeus başka bir ifadeyle sembolize edilmiş bir kobra yılanı bulunmaktadır.

Daha geç dönemde yapılmış tasarımlarda iki kuş tüyü, yeniden doğuşu simgeleyen bir menat kolyesi ve sistrum taktığı da görülmektedir. İlişkilendirildiği konular itibariyle alkol ile de yakın teması bulunan Hathor’un o dönemde kullanılan şarap ve biraların saklandığı kaplar üzerinde de tasvirlerine rastlanmıştır. Hathor turkuaz taşlar, bakır, malakit ve altın ile bağdaştırıldığından madencilerin de koruyucusu olmuştur; madenlerin bulunduğu Sina Yarımadası’nın tanrıçası ilan edilmiştir. Aynı zamanda Hathor turkuaz taşlar ile ilişkilendirildiği için Turkuaz Hanım olarak da anılmıştır.

File:Isis Hathor. Hathor. Hathor. (1885) - TIMEA.jpg - Wikimedia Commons
Hathor’un farklı tasvirleri — commons.wikimedia.org

M.Ö. 31. yüzyıldan kalma eski hiyeroglif yazılar içeren Narmer Paleti‘ne bakıldığında ilk dönemlerde Hathor’un sadece inek betimlemelerine yer verildiği ancak daha sonra 1. Hanedan dönemi itibariyle gökyüzü ile de bağdaştırıldığı ve bu nedenle gökyüzü tanrıçası olarak da anıldığı anlaşılmaktadır. M.Ö. 3. yüzyılda Tanrıça Nut ve Samanyolu Galaksisi ile ilişkilendirilmiş, bu nedenle tufan manasına gelen Mehturt ismiyle de tanınmıştır. Samanyolu’nun eski Mısır halkı için ehemmiyetli ve kutsal sayılan bir yeri bulunmaktadır; halk Samanyolu’nu gökyüzündeki Nil Nehri olarak görmüş ve bu nehrin Tanrıça Hathor’un memelerinden gelen süt ile oluştuğuna inanç duymuştur. Ayrıca halk şu an Büyük Ayı olarak anılan Mesketiu takımyıldızını da Hathor ile bağdaştırmıştır; bunun nedeni ise Mesketiu takımyıldızının öküzün arka ayağına benzemesidir.

Büyükayı Takımyıldızı: Neden ayı denmiş? – Kozmik Ağınız
Mesketiu (Büyük Ayı) takımyıldızı — kozmolog.net

Aynı zamanda Ahiret veya Cennet Tanrıçası olarak da anılan Hathor, Thebes Mezarlığı’nın koruyuculuğu görevini üstlendiğinden dolayı öbür dünyaya ulaşımı sağlayan tanrıça olarak kabul görmüştür. Yaşayanlar ve ölüler arasında bulunan sınırdan geçmeye cesaret etmiş ve ölen ruhların Duat’a bir başka deyişle Mısır mitolojisindeki yer altı dünyasına gitmelerine yardımcı olmuştur.

Hathor’un kült merkezleri Dendera ve Kusae şehirleri olarak kabul görmüştür; en önemli tapınağı ise Dendera’da bulunmaktadır. Zamanında bu şehirde tanrıça adına kutlamalar yapılmış, doğum günü yılbaşı olarak kutlanmış ve kutlamalarda bol bol alkol kullanılmıştır. Bu nedenle söz konusu tapınak, dönemin eğlence merkezi olarak da anılmıştır. Kadınlığın ideal figürü olarak kabul görmesinden dolayı kozmetik kullanmak Hathor’a yapılan bir tür ibadet sayılmış ve kendisine aynalar, kozmetik ürünleri sunulmuştur.

Mısırdaki En İyi Korunmuş Tapınak: “Aşk Tanrıçası Hathor'un Muhteşem Tapınağı” | Nereye
Dendera’daki Hathor’un tapınağı — nereye.com.tr

Hathor hakkında birçok efsane rivayet edilmektedir. Bunlardan birine göre; insan ırkının yaşlılığı ile dalga geçmesine katlanamayan Ra, Hathor’u insanların saygısızlığı karşısında onlara ceza vermesi için görevlendirmiştir. Bu nedenle dişi bir aslan kılığına bürünen Hathor, Ra ile alay eden herkesi katletmiştir. Ra, insanları yeterince cezalandırdığını düşünüp Hathor’un görevine son vermek istese de insanları öldürmenin karşı konulamaz ihtirasına erişen Hathor, bu kararı görmezden gelmiş ve katliamlarına devam etmiştir.

Yaşanan katliamlar karşısında eli kolu bağlı kalan Ra ise Hathor’un öfkesini durdurmak için yedi bin fıçı bira hazırlanmasını ve içlerine de Mandrake’nin kırmızı meyvesinden konulmasını emretmiştir. Hazırlandıktan sonra kırsal alana bırakılan fıçıları kana susamış halde bulan Hathor, fıçıların içindeki garip sıvıyı merak etmiş ve denemiştir. Lezzeti karşısında kendini kaybetmiş ve hepsini bitirip derin bir uykuya dalana dek içmeye devam etmiştir.

Mısır'ın Mitolojisinin Güneş Tanrısı: RA Aslında Kimdir?
Güneş Tanrısı Ra — webtekno.com

Bir başka efsaneye göre ise; Hathor, eşi Ra’ya kızmış ve Mısır’ı terk etmiştir. Ra eşini çok özlemiştir ancak Hathor öfkesinden kendini önüne çıkan her insanı ve tanrıyı katleden dişi ve kızgın bir aslana dönüştürmüştür bile. Bu durum karşısında Öğrenmenin ve bilginin tanrısı Thoth bir iksir hazırlamış ve Hathor’a bunu içirerek onu normale döndürmüştür.

Öğrenmenin ve Bilginin Tanrısı Thoth | Antik Mısır - ForumSahane.com | Genel Forum Sitesi | Kültür, Sanat ve Bilgi Forumu
Tanrı Thoth — forumsahane.com

Kaynakça

  • “Hathor Kimdir? | Mısır Mitolojisinde Tanrıça Hathor”. Mitolojiktanrılar. Web. Erişim Tarihi: 13.03.2023
  • “Hathor”. Britannica. Web. Erişim Tarihi: 13.03.2023
  • “Hathor”. Egyptianmuseum. Web. Erişim Tarihi: 13.03.2023
  • “İki ‘Ana’ Tanrıça: İsis ve Hathor”. Derki. Web. Erişim Tarihi: 13.03.2023
  • “Egyptian Goddes: Hathor”. Mythopedia. Web. Erişim Tarihi: 13.03.2023
  • “Who is Hathor?”. Cleopatraegypttours. Web. Erişim Tarihi: 13.03.2023
  • “Hathor (Mısır Mitolojisi)”. Ozhanozturk. Web. Erişim Tarihi: 13.03.2023
Hilal Tunalı
Hilal Tunalı
Kendimi en yüksek coşku veren hazza, sevgi doğuran kine, kuvvet veren üzüntüye adıyorum. Bilginin verdiği ihtirastan kurtulan kalbim, artık gelecekte her türlü acıya açık olmalıdır. Bütün insanlığın kaderini kendi içimde yaşamak istiyorum. Önce ruhumla, en yüksek, en derin ve en önemli şeyleri kavramak, insanlığın hazlarını ve acılarını toplamak, kendi benliğimi tüm insanlığın benliği haline getirmek, sonra da onlar gibi mahvolmak istiyorum.

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Stil İkonu Prenses Diana: Moda Tarihine Geçen Görünümler

Kalplerde taht kuran Prenses Diana’nın özgün seçimleri ve zamansız zarafeti…

Sinema ve Renk Psikolojisi: Filmlerde Renk Kullanımı İzleyiciyi Nasıl Etkiliyor?

Sinemada renkler anlatımı derinleştirerek izleyicinin duygu ve düşüncelerini etkiler. Bu, filmle kurulan bağı güçlendirir ve anlamın görsel yolla aktarımını sağlar.

1876 Darbesi’ne Giden Yol: Abdülaziz Neden Tahttan İndirildi?

1876’da Mithat Paşa ve arkadaşlarının darbesiyle Abdülaziz tahttan indirildi, II. Abdülhamid anayasa vaadiyle Osmanlı tahtına çıktı.

Incendies Film İncelemesi: Ateşin İçinden Doğan Direniş

Incendies, yıkımın ortasında kadınların ve çocukların sesiyle yükselen bir ağıt gibi; sizi susturulmuş acıları duymaya çağırıyor.

Tutuklu Öğrenciler Unutuldu mu?: Psikolojik ve Kültürel Evrimsel Bir Analiz

Ekonomik kırılganlık, politik ve hukuki sorunlara dair tepkiler önemli olan Türkiye’de; aile yapısı ve çocuk yetiştirme stilleri, tutuklu yargılanan öğrencilere dair sessizliğe de etki ediyor olabilir mi?

Projeksiyon: Sorun Bizde mi, Karşımızdakinde mi?

Kendimizde bastırdığımızı başkalarında mı görüyoruz? Projeksiyon, içsel çatışmaların dışa yansımasıdır. Belki de sorun bizde, sadece farkında değiliz.

Shrek İzleme Rehberi: Gözden Kaçan Detaylar

Shrek serisinde gözden kaçan parodiler, kültürel göndermeler ve eleştiriler: Disney'den Matrix’e, klasik anlatılara alternatifler sunan katmanlı bir okuma.

Big Fish Film İncelemesi: Hikâyelerin Hatırasında Yaşayanlar

Big Fish, hayal gücüyle örülü yaşam öyküsünde sevgiyi, kaybı ve bağışlamayı masalsı metaforlarla anlatıyor; izleyicisini büyülü bir yolculuğa çağırıyor.

Kedi Beşiği Aslında Ne Anlatıyor?

Atom bombasının babası sizce daha korkunç bir silah yaratabilir mi? Belki de bilim tek başına cevap değildir.

Şakir Paşa Ailesi Edebiyata Nasıl Yön Verdi?

Şakir Paşa ailesinin sanata, özellikle de edebiyata yaptığı katkılar hakkında bir çerçeve sunuyoruz.

Editor Picks