5 Farklı Sebeple Neden Aylin Balboa Okumalıyız?

Editör:
Sinem Aykın

Aylin Balboa 1980 yılında İzmit’te doğmuş, öğrencilik yıllarını Ankara’da geçirmiş, İstanbul’da yaşayan çağdaş bir yazardır. Zaman zaman Kafa Dergisi‘nde de yazan Balboa, yazmaya abisinin geçirdiği motor kazası sonucu komada kaldığı 13 yıllık süreçte bir internet blogu üzerinden başlamış, neredeyse “yazmasaymış çıldıracakmış.” Zamanla blogunun keşfi ve gelen tekliflerle edebiyatımızda kendine sağlam bir yer edinmiştir. Rocky Balboa‘dan esinlenerek kendine seçtiği bu soyadıyla bize “yıkılmadım ayaktayım!” mesajı veren yazarın kayıplarla dolu yaşamının izlerini derinden hissettiğimiz Belki Bir Gün Uçarız, Ateş Sönene Kadar ve Bu Hikâye Senden Uzun Osman isimli üç öykü kitabı bulunmaktadır. Önümüzdeki dönemlerde edebiyatımıza bol bol katkı sunmasını dilediğimiz bu özgün yazarı kitaplığınıza eklemeniz için beş sebebi sizler için derledik. İyi okumalar!

1. Duygudan Duyguya Sürüklemesi

arkakapak

Hayatın insanın elinden neyi,  ne zaman alacağı hiç belli olmuyor. Mümkünken gülmek, akarken doldurmak gerekiyor.

Aylin Balboa kitaplarında okurların ilk karşılaştığı, öykü içerisinde bir cümlede gülerken bir cümlede gözünden yaş gelmesi hâlidir. Mutlaka mizah duygusunu öykülerinde kullanan yazar, en hüzünlü duygularla sarmalandığımızda dahi bizi gülümsetmeyi başarır. Öykülerinde özellikle yas, ayrılık ve beklemek temalarını sıklıkla kullanan yazarın Kafa Dergisi‘nde bölüm bölüm yayımlanmış Bu Hikâye Senden Uzun Osman isimli kitabı ise tamamiyle ayrılık teması üzerine kurulmuştur. Öykülerinde otobiyografik detaylara sıklıkla yer veren yazar çocukluğunda kalabalıklar içindeki yalnızlığını, erken yaşta kaybettiği babasını, 13 yıl komada kalan abisine olan özlemini ve bekleyişini bizlere hüzünle aktarırken hiç beklemediğimiz yerlerde neredeyse kahkahaya boğar.

2. Bizden Biri Hissiyatı

İnsan sevdiğinin yanında her şeyi unutmuyorsa ya insan değil ya aşık değil.

Samimi bir dil kullanan yazar, öykülerini genellikle birinci tekil şahıs kullanarak anlatır. Dilini sakınmadan kullanan Balboa, günlük hayatımızda kullandığımız argoyu da öykülerine rahatlıkla yedirir. İnternet jargonunu da yazılarında sıklıkla gördüğümüz yazarı okurken gündelik dilin içindeki edebi hazza kapılıp gideriz. Zaman zaman sinirli ve hırçın cümleleriyle, ani çıkışlarıyla mutlaka sizi de güldürecektir.

3. Rahat Okunması

Bana kalırsa beklemek dünyadaki en acımasız şey. İnsan beklerken asla tam olarak yaşayamıyor.

Günümüzde azalan dikkat süreleri sebebiyle birçoğumuz odaklanma problemi yaşıyoruz. Genellikle kalın romanlar gözümüzü korkutuyor, uzun uzun öykülere elimiz dahi gitmiyor. Aylin Balboa hepimize ilaç gibi gelen kısa öyküler yazıyor ve kısalığına rağmen ilk cümleden okuru içine almayı başarıyor. Ritim duygusu çok kuvvetli olan yazarın metinlerini bir oturuşta rahatlıkla okuyabiliyorsunuz. Uzunlu kısalı cümleleriyle, dili akıcı kullanımıyla zamanın farkına varmadan elinizdeki kitap bitmiş ve tadı damağınızda kalmış oluyor.

4. Yeniliklere Açık Olması

Dünya, derdi olan insanları taşıyacak kadar şefkatli değil. Silahlarımızı kuşanmak zorundayız.

Üç kitabında da farklı yazım şekilleri denemiş olan yazar bizlerde yeni kitaplarında neler deneyebileceğine dair merak duygusu uyandırıyor. İlk kitabı Belki Bir Gün Uçarız daha çok otobiyografik ögeler taşıyan öyküler barındırmasına rağmen, ikinci kitabı Ateş Sönene Kadar‘da okuyucularına yeni bakış açıları ve yeni hayatlar sunar. üçücü kitabı Bu Hikâye Senden Uzun Osman ise Kafa Dergisi‘nde toplanan yazılarından oluşur ve diğer iki kitabından daha farklı bir kurgusu vardır. Yeni kitapların hatta belki bir romanın sinyalini okurlarına veren Balboa’nın tek eleştirilebilecek yönü belki de bu kadar az kitabı olması, bizleri kıvrak cümlelerinden mahrum bırakmasıdır.

5. Yeni Yazarlara Yönlendirmesi

entel dantelblogspotcom

Okumak, yeni şeyler öğrenmek her zaman en iyi baş etme yöntemim oldu.

Yazar özellikle üçüncü kitabı Bu Hikâye Senden Uzun Osman‘da bizi farklı yazarlarla, filmlerle tanıştırır sürekli. İyi bir kitap size başka iyi kitapları işaret eder düsturunca adı geçen her kitabı, yazarı ve filmi araştırmaya yönlendirip not almaya sevk eder okuyucusunu. Edebiyat bölümlerinden mezun olmadığını, yazı yazmaya bir internet bloğu üzerinden, acılarıyla başa çıkmak için başladığını vurgulayan yazar, her şeye rağmen iyi bir okur olduğunu gözler önüne serer bu kitabıyla. Özellikle Kurt Vonnegut‘un Mezbaha Beş kitabından çok alıntı kullanır ve kitaba çok atıfta bulunur, okumadıysanız iştahınızı kabartan ve ilk fırsatta edinmek istediğiniz kitabı bulmuşsunuzdur, en azından ben buldum!


Kaynakça

  1. Balboa, Aylin. Belki Bir Gün Uçarız. İstanbul: İletişim Yayınları, 2014.
  2. Balboa, Aylin. Ateş Sönene Kadar. İstanbul: İletişim Yayınları, 2021.
  3. Balboa, Aylin. Bu Hikaye Senden Uzun Osman. İstanbul: İletişim Yayınları, 2022.
Sevde Demirörs
Sevde Demirörshttps://1000kitap.com/sahsimuhayyel
"Saadeti her yerde aradım ama sadece elimde bir kitapla kuytu köşede buldum."

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Tabloları Dinlemek: Édouard Manet

Bazı bakışlar ancak bazı nefeslerle tanımlanıyor. Manet'nin fırçası, Tezer'in nefesi gibi...

Edebiyatta Semtlerin İzleri: Emirgan

İstanbul'un en güzel semtlerinden biri olan Emirgan, şiirlerde de romanlarda da ele alınan bir semt olmuştur.

Natalia Ginzburg: Edebiyatın ve Direnişin Güçlü Sesi

İtalyan yazar Natalia Ginzburg, toplum ve aile temalarını sıklıkla işleyen, döneminin devrimci kimliğini benimsemiş ve bunu da eserlerine yerleştirmeyi uygun bulmuştu.

Notting Hill: Londra’nın En Renkli Yüzü

Notting Hill; renkli sokakları, pazarı ve kültürel dokusuyla Londra’da hem ruhunuza hem gözünüze hitap eden özel bir semttir.

Dostoyevski’nin Rus Edebiyatı Üzerindeki Etkisi

Dostoyevski, Rus edebiyatında sadece bir isim değil aynı zamanda döneminin edebiyat anlayışına da yön veren önemli bir yazardır.

Söylenti Radarında Bu Ay: Isaac Winemiller

Müzikal yalnızlığı bir estetik tercih haline getiren Isaac Winemiller, duygusal derinliğiyle bu ay Söylenti Radar’ında öne çıkıyor.

Morlara Bürünmüş 8 Albüm Kapağı Tasarımı

Mor renginin hâkim olduğu 8 albüm kapağını inceliyoruz.

You Final Sezonu İncelemesi: İyilerin Kazandığı Dünyada Mutlu Bir Son

You, final sezonuyla izleyicilerine veda ederken Joe Goldberg'in hikâyesi sona eriyor.

Nickel Boys Film İncelemesi: Deneysel Sinema ve Tarihin Birleşimi

2025 Oscar Ödülleri'nde ilgi gören Nickel Boys, iki siyahi gencin bir reform okulunda yaşadıklarına odaklanıyor.

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

Editor Picks