Merhaba ben Söylenti Dergi’den Batuhan İzmirli, öncelikle pandemi döneminde sinemayı desteklemeye devam ettiğiniz için teşekkür ederiz. Her sektör için zorlu bir süreç olsa da sinema için çok daha yıpratıcı bir süreç olduğu ortada. Umarız pandemi sonrası hep birlikte filmleri izlemeye devam ederiz.
Burhan Gün (Festival Direktörü & TÜRSAK Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı)
Sizce kültürün sinema üzerinde nasıl bir etkisi var?
Covid 19 küresel pandemisi nedeniyle fiziksel olarak 23. Randevu İstanbul Uluslararası Film Festivali’nin yapılması neredeyse imkansız hale geldi. Sinema salonları da kapatıldı bildiğiniz üzere… İngiltere’de yer alan partnerimiz olan PACT ile yaptığımız festival planlamasında çok iyi bir noktaya gelmiştik. Bu yüzden T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle festivalimizi çevrim içi hale getirdik. Zorluğu oldu. Özellikle festivalin ve içinde yer alacak olan etkinliklerin yüz yüze yapılmasının yaratacağı etki azalmış olacak; ancak festivalin yaygınlığını artırmak, daha fazla insana ulaşmak için de bize bir fırsat da doğuracak, bu yüzden iki taraflı düşünmek lazım… Festivali yaygınlaştırmak açısından avantaj sağlıyor bize.
Filmleri online izleyecek insanlar. Tabii sinemanın keyfine varamayacaklar. Bir home video izler gibi izleyecekler. Bu da işin bir başka zorluğu. Ancak filmlerin yönetmenleri ile yapılacak olan soru cevap bölümü ile en azından bu zorluğu aşmaya çalışacağız.
23. Randevu İstanbul Film Festivali’nin bu seneki konuk ülkesinin İngiltere olduğunu biliyoruz. Sadece sinemada değil, sanatın diğer dallarında da oldukça önemli bir yer konumunda olan İngiltere’nin konuk olduğu festivalde bizleri neler bekliyor?
Randevu İstanbul’un temel mantığı Türkiye ile bir başka ülkenin ortak bir platform kurabilmesinin yolunu açmak aslında. Ve bunu sinema üzerinden yapmayı hedefliyoruz. Bu noktada her yıl stratejik olarak en doğru odak ülkeyi seçmeye çalışıyoruz. İngiltere Avrupa Birliğinden çıkış süreci ile ülkelere özel nitelikte bire bir anlaşmalar yapmak yönünde kararlar aldı. Bu noktada Türkiye ile de doğrudan birebir bir ilişki başlatacaktır. Biz de sinema alanında en azından ilk buluşmayı sağlamayı ve uzun vadede İngiltere ile Türkiye’nin ortak filmler, ortak projeler veya ortak etkinlikler yapabilmesinin yolunu açmaya çalışıyoruz. O yüzden İngiltere’yi seçtik.
Bu sene 23. defa düzenlenecek olan Festival’in hikayesinden kısaca bahsedebilir miyiz? Sizce festivalin ilk yıllarından bu yana geldiği nokta nedir?
İlk yıllarında Sinema Tarih Buluşması olarak başlamış olan festivalimiz, zamanla odak ülke merkezli hale gelerek özel bir kimlik kazanmış oldu. Her geçen gün birikimini ve etkisini artırmaktadır. Pandemi koşullarına rağmen özel niteliğini korumaya devam etmektedir.
Sizce festivallerin ülke sinemasındaki yeri nerededir ve nerede olmalıdır?
Randevu İstanbul çok özel ve kendine has nitelikleri olan bir festival. Her yıl kendisini yenileyen ve seyircilerine yeni kapılar açan bir özelliği var. 23 yıldır devam ediyor olması onun köklü bir hale geldiğinin de en önemli göstergesidir.
Gündeme dönecek olursak, Covid sebebiyle sinemanın online platformlara taşınması hakkında ne düşünüyorsunuz? Aynı şekilde festivallerin de Netflix, Blutv gibi online platformlarda yayınlanması sizce nasıl olurdu?
Sinema filmi salonda izlenir. Dijital platformlar filmler için birer mecradır. Festivallerin seremoni niteliğini online platformlarda yakalamak oldukça zor. Online platform içerikleri ile sinema salonu için üretilecek olan içerikler birbirinden oldukça farklılar. Bu nedenle biri diğerinin yerini almaz. Pandemi döneminde sadece online platformlar öne çıktı. Hayat normale dönünce sinema da normale döner.
23. Randevu İstanbul Film Festivali bu sene online olarak düzenleniyor. Festivalin online olmasının etkinlikler için olumsuz gibi gözükse de Türkiye’nin her köşesine ulaşacağı için İstanbul dışındaki sinema severler için bir fırsat olacaktır. Bu konuyla ilgili fikirlerinizi alabilir miyiz?
Online festivalin belki de en önemli özelliği yaygınlık gücü. Bu haliyle bizi teselli eden en önemli taraf film, söyleşi ve panellerin ülkenin her tarafında gösterilmesi olacaktır. Bu nedenle mutluyuz.
2016 yılında ülke konseptli bir festival düzenlemeye başladınız. Bu değişim tam olarak nasıl oldu? Bu kararı almanızda ne gibi etkenler var?
TÜRSAK, sektörler üstü bir sinema platformu, özellikle ülkemiz sinemasının uluslararasılaşması için öncü birtakım etkinliklere ihtiyaç vardı. Tam bu noktada festivalimizin yerli üretim ile odak ülke seçilen ülke sineması ve sinemacıları ile buluşmalarını istedik. Böylece yerli sinemanın uluslararası bir nitelik kazanabilmesine katkı sunmuş olacağımıza inandık.
Festival içerisindeki bütün etkinliklerin ve içeriklerin sizin için ayrı önemi olduğundan eminim, fakat festivalin sizi en çok heyecanlandıran bölümü hangisi olacağını düşünüyorsunuz?
Özellikle odak ülkenin uzun metraj film seçkisi ve sektör profesyonellerini bir araya getirdiğimiz sektör buluşması isimli etkinliğimiz.
Festivalin daha önceki yıllarında aklınızda kalan bir olay veya anınızı bizimle paylaşmak ister misiniz?
Geçen yıl Rusya odak ülkemiz idi. Birçok Rus sinemacıyı ülkemizde ağırlama ve sektör profesyonelleri ile buluşturma imkanı bulduk. Özellikle konuklarımızın ülkemiz sinemasının geldiği noktaya olan şaşkınlıkları, üretim, dağıtım ve yayın kapasitemizi gözlemlemeleri sebebiyle ortak çalışmalar yapma isteği oluşması en akılda kalıcı taraflardı.
Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Festivalde buluşmak dileğiyle!