2024’te Mutlaka Okumanız Gereken 24 Kitap

Editör:
Gaye Nur Karabay
" hide_table_content="td_encvalW2dpemxlXQ=="]

2023’ü geride bırakırken taptaze umutlarla yeni bir yıla girdik. Peki 2024’te hangi kitapları okumalıyız? Karar veremiyorsanız gelin bu yolculuğa beraber çıkalım!

1. Bu Hikaye Senden Uzun Osman – Aylin Balboa

Dönüşünün bu jeopolitik mutsuzluğuma bir faydası olamayacağını biliyorum. Menfi duygularımı müspete çevirmek için çok daha büyük mucizeler gerektiğinin de farkındayım, bundan bahsetmiyorum. Ama iki kişi üzülmek, tek başına üzülmekten iyidir diye düşünüyorum. Ne bileyim Osman, ben barışmak istiyorum.

Bir kadının kendi kendini tamir etme hikâyesi olan Bu Hikâye Senden Uzun Osman, Aylin Balboa‘nın Osman adındaki sevgilisine seslenmelerini içeriyor. 2024’te okuma listenizde yer alacak kitaplardan biri olmalı.

Kitabın ayrıntılı incelenmesine buradan ulaşabilirsiniz.

2. Eristik Diyalektik – Arthur Schopenhauer

Otoritenin dikte ettirdiklerine göre değil de nedenlere, gerekçelere dayanarak tartışmayı bilenlerle tartış. Sunulan nedenleri dinleyip de dikkate alanlarla tartış. Ve nihayet karşı tarafın bile olsa, iyi nedenleri memnuniyetle dinleyen ve doğruyu karşı taraf söylediğinde de; yani kendisi haksız olduğunda da bunu hazmedebilecek kadar adalet duygusuna sahip olanlarla tartış.

Arthur Schopehauer’ın herhangi bir tartışmadan nasıl haklı bir şekilde ayrılacağınızı detaylı bir biçimde anlattığı bu kitap, bir çeşit manipülasyon tekniği de diyebiliriz. Sizlere pek çok katkısı olacak bu kitap, mutlaka listelerinize girmeli.

3. de ki işte – Oruç Aruoba

Yaşamında en çok yakınlaşma isteği duyacağın kişiler, senden uzaklaşma gereksinimini en çok duyan kişiler olacaklar.

Oruç Aruoba‘nın; yaşam, ölüm ve felsefe şeklinde üçe ayırarak yazdığı bu kitap sizleri, bazen çeşitli sorgulamalara bazen de değiştiremeyeceğiniz gerçeklere götürecek.

Kitabın detaylı incelemesine buradan ulaşabilirsiniz.

4. İntihar Dükkânı – Jean Teulé

Mesele şu ki yarın yine yaşamak gerekecek.

Hayatın gerçeklerini ve ironiyi ustalıkla birleştiren yazar, kitabında gerçekten intihar malzemeleri satan bir aileyi konu ediniyor. Baştan sona yoğun bir kasvet beklediğiniz bu kitap aslında tam olarak da öyle değil! Merakla okuyacağınızı düşündüğümüz bu kitap, mutlaka listelerinizde yer almalı.

Kitabın detaylı incelemesine buradan ulaşabilirsiniz.

5. Derz – Hakan Günday

Ben bir günde bu hale gelmedim. Ben umudumu tırnaklarımla kazıya kazıya kaybettim.

Her kitabında yarattığı derinlik ve kurgularıyla adından söz ettirmeyi başaran Hakan Günday, bu kez zamanında çeşitli dergilerde yazdığı öykülerle çıkıyor karşımıza. Vurucu cümleleriyle bizi bir kez daha kalemine hayran bırakıyor.

6. Kardeşimin Hikâyesi – Zülfü Livaneli

“Her insan bedeninin çürüyeceğini bilir ve bundan korkar” dedim. “Ama çoğu insanın ruhu gövdesinden önce çürür; nedense bundan kimse korkmaz!”

Bir cinayeti çözümlediğimiz bu kitap, varoluşsal problemlere de kapı aralıyor adeta. İşlenen cinayet sayesinde tanıyabildiğimiz karakterimizin geçmişi ve geçmişinden getirdiği kişilerin kitaba nasıl etki ettiğini görmek mümkün.

Kitabın detaylı incelemesine buradan ulaşabilirsiniz.

7. Yakıcı Sır – Stefan Zweig

Nefret insanın çabucak öğrenmesini sağlıyordu…

Her eseriyle okuyucuyu kendine bağlamayı başaran usta yazar Zweig, 2024 yılında mutlaka listelerinizde yer almalı. Bu kitabıyla da merak uyandırmayı başaran ve çocuk psikolojisini yansıtan Zweig, kurgusuyla bizleri içine almayı başarıyor.

8. Şeytanın Günlüğü – Leonid Andreyev

Sözleri ve okşayışları aşağıla, sarılışlara küfürler yağdır ama Aşk’a dokunma dostum: Çünkü sonsuzluğa şöyle kısacık bir bakış atabilmen ancak onun aracılığıyla mümkündür! 

Leonid Andreyev‘in kaleme aldığı bu enfes kitap, cehennemde sıkılıp dünyada bir insan olarak yaşamaya gelen Şeytan’ın karşılaştığı durumları anlatıyor. Her olayla başka bir konuya eleştiri getiren Andreyev’in bu eserine mutlaka göz atmalısınız!

Kitabın detaylı incelenmesine buradan ulaşabilirsiniz.

9. İpek ve Bakır – Tomris Uyar

– Sen çay seversin, diyorum. İki şeker, değil mi?
– Nasıl hatırlıyorsun? diye şaşırıyor.
Pes doğrusu! Hatırlamak değil, diyorum, başka bir şey. Unutmamak bel­ki, diye ekliyorum usulca.

Tomris Uyar‘ın yazdığı ve 17 öyküden oluşan bu kitap, toplumda yer alan her tarzda insana değinen bir kitap aslında. Tomris Uyar’ın çocukluğunu, gençlik heyecanlarını çok net bir şekilde görebileceğimi bu kitap, 2024 yılında listelerinizde yer almalı.

10. Doğum Lekesi Gibi Bir Gülümseme – Barış Bıçakçı

Başkalarının çektiği acıya tanıklık ediyoruz. Bu yüzden biz de acı çekiyoruz… Başından sonuna… Gözümüzü başka yere çeviremediğimiz için…

Birbirinden güzel 14 öyküden oluşan bu kitap, Barış Bıçakçı‘nın varoluşsal sancılarının bir dışavurumu adeta. Etkisi altından kolay kolay çıkamayacağınız bu kitap, sade diliyle sizlere keyifli bir okuma deneyimi sunarken, hissettirdikleriyle ağır bir yük olacak yüreğinize zaman zaman.

Kitabın detaylı incelemesine buradan ulaşabilirsiniz.

11. Sabır Taşı – Atıq Rahimi

Ne yazık ki ya da ne mutlu ki, yaşamda olsun, bir masalda olsun, herkesin mutluluğa ulaşması mümkün değildir. Birilerinin mut­luluğu diğerlerinin mutsuzluğuna neden olur. Acı olsa da böyledir..

Afganistan’da kadın olmanın tüm gerçekliğiyle anlatıldığı bu kitap, monolog tekniğiyle yazılmış. Kadının içinde yanan yangınlara yakından şahit olduğumuz Sabır Taşı, giderek acımasızlaşan bir dile sahip.

12. Başka Sesler Başka Odalar – Truman Capote

Ölüler de yaşayanlar kadar yalnız mıdır?

Annesinin ölümünün ardından hiç tanımadığı babasının hiç tanımadığı bir kasabadaki evine yerleşen Joel Harrison Knox adından bir karakterin büyümesine şahit oluyoruz. Otobiyografik ögelerin yer aldığı bu kitap, şans verilmesi gereken kitaplardan.

13. Yaşama Uğraşı – Cesare Pavese

Yaptığın şeye, işine, yarattığın malzemeye, yaz­dığın sayfalara inanmasaydın, hayat nasıl korkunç bir boş­luk, ne büyük bir çöl olurdu senin için!

1935 yılından 1950 yılına kadar olan yaşamını günlükler haline getirip bunu bastıran yazar, bu günlüklerle adım adım nasıl intihara sürüklendiğini gözler önüne seriyor aslında. Her ne kadar her seferinde edebiyatla hayata tutunsa da belirli bir noktadan sonra bu da yeterli olmuyor.

Kitabın detaylı incelemesine buradan ulaşabilirsiniz.

14. Kadınsız Erkekler – Haruki Murakami

Elimden gelen tek şey kuvvetli rüzgâra karşı gözlerimi açık tutmaya çalışarak, nefesimi düzenleyip öne doğru atılmaktı.

Haruki Murakami‘nin kaleme aldığı ve 7 kısa öyküden oluşan bir kitap her öyküsüyle kalbinizde bir iz bırakmayı başarıyor. Kadınların yokluk temasını her öyküsünde gördüğümüz bu kitap, yazarın insan ilişkilerine dair betimlemelerine hayran bırakıyor bizleri. Ayrıca öykü isimlerinin; film, müzik ve diğer yazarlarla bağlantısını da fark edeceksiniz.

Kitabın detaylı incelemesine buradan ulaşabilirsiniz.

15. Nereye Gidiyoruz Baba? – Jean – Louis Fournier

Yolum çıkmaz sokakta bitiyor, hayatım çıkmaz sokakta son buluyor...

Jean – Louis Fournier‘in kaleme aldığı ve iki engelli çocuğun mektuplarından oluşan bu kitap, özel çocuklara yapılan babalığı da içeriyor aslında. Tüm zorluklara göğüs geren ancak tüm bunların yanında yine de kızmadan edemediğimiz bir baba.

Kitabın detaylı incelemesini buradan okuyabilirsiniz.

16. Veda Yemeği – Michel Tourner

İnsanlar neden hep sizi kendi varlıklarının tutsağı haline getirmek isterler ki?

20 hikayeden oluşan bu kitap, mitlerle gerçeklerin ortak noktası haline gelen bir kitapçık gibi adeta. İlginç sonları içeren öyküleriyle okuyucuya sürükleyici bir okuma deneyimi kazandıran yazar, yarattığı kurgularla da kendine hayran bırakıyor.

17. Düğümlere Üfleyen Kadınlar – Ece Temelkuran

Aşk, kadınlar yorulunca biter. Kadınlar bir adamı değil, bir mezarlığı terk eder.

Birbirleriyle hiçbir bağlantısı olmayan 4 kadının yaşam savaşını konu alan bu eser, Ortadoğu gerçeklerini ve kadının bu coğrafyadaki rolünü de gözler önüne seriyor aslında. Derine gömülen yaralar, öfkeler, umutlar, hüzünler ve sevinçler… Hepsini 4 kadın bedeninde ayrı ayrı işleyen bir yolculuk hikâyesi.

18. Tom Bombadil’in Maceraları – J.R.R Tolkien

Ve konuşuyorum kendi kendime;
çünkü karşıma çıkanlar hâlâ konuşmuyor benimle.

Yüzüklerin Efendisi serisini okuyanlar için Tom Bombadil karakteri tanıdık gelecektir. Oldukça neşeli, dans edip şarkı söyleyen Bombadil karakteri, film serilerinde olmaması sebebiyle çoğu hayranı üzmüştü. Ancak bu kitap ile onun maceralarına yakından şahit olmak mümkün!

19. Tiamat – İhsan Oktay Anar

Galipken zalim, mağlupken mazlum olma.

İhsan Oktay Anar, tıpkı Puslu Kıtalar Atlası kitabında olduğu gibi Timat‘ta da oldukça güçlü betimlemeler ve teknik terimler kullanıyor. Savaş zamanında Osmanlı denizaltı mürettabatının yaşadıklarını konu alan bu eser, her sayfada gerilimi ve heyecanı okuyucuya üst düzeyde vererek kitabı sürükleyici kılıyor.

20. Oğullar ve Sevgililer – D.H. Lawrence

Sevgi bir özgürlük duygusu vermelidir, tutsaklık değil.

Paul Morel adlı karakterin hikayesini ele alan kitapta, annesiyle olan yakın bağını görüyoruz. Annesinin kocasında bulamadığı sevgiyi çocuklarında bulması ve kitabın en güçlü karakterlerinden biri olması kesinlikle sevilen karakterlerden biri olmasına sebep oluyor.

21. Ben, Kirke – Madeline Miller

“Ne diyebilirim?” Avuçlarını açtı. “Dünya çirkin bir yer. Biz de dünyada yaşamak zorundayız.”

Goodreads okurlarına göre 2018 yılının en iyi kitabı seçilen Ben, Kirke kitabı, mitolojik ve fantastik bir kitap olarak karşılıyor bizleri. Biraz mitoloji biraz da tarih bilgilerinizi yoklayan bu kitap başlarda biraz karışık gelebilir ancak içinde yer alan hüzünler, savaşlar ve trajedilerle kitap ellerinizde akıp gidiyor adeta.

22. Her Şeyin Sonundayım – Tezer Özlü, Ferit Edgü

Ben en çok seni kavrayabiliyorum. Nasıl anlatayım. Senden başka hiçbir insanı tam anlamıyla, bütünüyle kavrayamıyorum.

Tezer Özlü ve Ferit Edgü’nün mektuplarından oluşan bu kitap, Özlü ve Edgü’nün hayatına daha yakından bakmamıza olanak sağlıyor. Özlü’nün varoluşsal sancılarını daha açık bir şekilde anlayabildiğimiz ve yakın bir arkadaşıyla paylaştığı bu mektuplar, adeta onun gerçek anlamda kafasına girmişiz gibi hissettiriyor.

23. Dinle, Küçük Adam – Wilhelm Reich

Doğru düşünmek için, sana düzinelerce ceset yetmiyor mu? Milyonlarca cesetle yüz yüze gelince mi insanlığın ancak uyanıyor?

Sizleri toplumla yüzleştirecek olan bu kitap, toplumun gerçeklerini adeta bir tokat gibi yüzünüze vuracak. İnsanlığı ve kendinizi sorgulamanıza neden olacak bu kitap mutlaka 2024 yılında kitaplığınızda yer almalı.

24. Bir Aşkın Tarihi – Mehmet Rauf

Soğuyan bir kalbi ne yaparsak yapalım geri almanın imkansız olduğunu bilmek kadar kalbi harap eden başka bir ümitsizlik yoktur.

Eylül romanının gölgesinde kalan Bir Aşkın Tarihi, hayal kırıklığı ve ümitsizliğin buluştuğu bir kitap aslında. Mehmet Rauf‘un ustalıkla kurguladığı ve diğer kitaplarında olduğu orkestrasyon tekniğine başvurduğu bu kitap, şans vermeniz gereken eserlerden.

Bonus: Serçe Parmağı – Gökhan Özcan

Biri her gece şakağımdan vuruyor beni.
Kafatasımı kırarak uğultuyla beynime saplanıyor kurşun.
Sonra dönerek beynimin içinde, aklımın içinde, hayatımın içinde ilerliyor.

Alışılmışın dışında 22 öyküden oluşan bu kitap, yazarın kelimelerle oynayıp sizin anlam dünyanıza bıraktığı harika bir eser. Ne aramak isterseniz onu bulduğunuz hikâyelerinde, içinizde sizin bile farkında olmadığınız şeyleri keşfetmenize olanak sağlıyor.

spot_img
Gaye Nur Karabay
Gaye Nur Karabay
"yaşadım" diyebilmen için

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Dante’nin İlahi Komedyası’nda İnsanlığın Mitolojik ve Manevi Seyahati: Kayboluşun Karanlığı ve Kurtuluşun Işığı

Dante’nin İlahi Komedyası; insanlığın ahlaki seçimlerini sorgulamasına, içsel çatışmalarını aşmasına ve evrensel sorulara yanıt bulmasına rehberlik eder.

Kırmızının Tonlarına Bürünmüş 7 Yabancı Albüm Kapağı

Temalarında kırmızı renginin ön planda olduğu ve gizli anlamlarıyla bizi farklı yolculuklara çıkaran albümleri sizler için derledik.

Marmaris’te Yaz Rüyası: 5 Günlük Keşif Rotası

Ege ve Akdeniz'in incisi Marmaris için keyifli bir yol rotası.

Feminizmin Gücü: Patriyarka’nın Sosyal Yapılara Etkisi

Patriyarkal sisteme meydan okuyan feminizm, kadını güçlendirip eşitlikçi bir toplum inşasına öncülük eder.

Söylenti Konser Takvimi: Üç Büyükşehirde Kimler Var?

Söylenti müzik ekibi tarafından hazırlanan; İstanbul, Ankara ve İzmir'e müzik coşkusunu tattıracak birbirinden farklı Mayıs ayı konserleri sizlerle!