1950’lerden Gelen Fısıltı: Yeşilçam Müzikleri

Editör:
Damla Satıroğlu

 

Biliyoruz ki müzik, hiçbir zaman tek başına anılmaz. Arabesk müzik, pop müzik, Türk Halk Müziği, Türk Sanat Müziği ve tabii ki Yeşilçam müziği olmazsa olmaz… Genel olarak siyah beyaz filmle başlayan Yeşilçam serüveni, o zamanın zorlu şartlarından bugünlere kadar geldi. 1950-1960’lı yılları kapsayan dönemde film içerisinde müzik de yerini aldı.

Müzik Olmadan Duygu Olmaz

İnsanların izlediği bir filmde sadece oyunun oynandığını ve duyguları harekete geçirecek bir tınının olmadığını düşünün. Kulağa hoş gelmiyor değil mi? Bunu sorarken bile duyu organımızı öne atıyoruz. Film izlerken duyduğumuz müziklerden etkilenmediğimiz bir an oldu mu peki? Cahit Oben‘in En Büyük Şaban filmi için bestelediği müziği bu duruma en güzel örneklerden birisi olarak gösterebiliriz.

Cahit Oben – En Büyük Şaban Film Müziği (1983)

 

Cahit Oben

Cahit Oben | Karnaval.com
karnaval.com

Besteci, şarkı ve söz yazarı kimliğiyle tanıdığımız Cahit Oben, birden fazla filme müzik besteleyerek kariyerini üst sıralara taşımıştır. 1973 senesinde Canım Kardeşim film müziğini çıkararak Adana Altın Koza Film Festivali’nde En İyi Film Müziği ödülünü almıştır. İnsanı derinden etkileyen eseri kulaklarımızın derinliklerine inmiş olmalı ki her ritmi hala zihnimizde.

Cahit Oben – Canım Kardeşim Film Müziği (1973)

 

Yalçın Tura

Yalçın Tura
tsa.org.tr

 

Yeşilçam sinemasının vazgeçilmezler listesine adını yazdıran ve her seferinde o imkansız aşkı bize hatırlatan bir başka eser, Yalçın Tura tarafından 1972 yılında Dönüş filmi için yayımladığı ve Seha Okuş tarafından seslendirilenHasretinle Yandı Gönlüm’; insanın çaresizliğini, imkansız aşkını hatırlatan ve dönmesini bekleyen bir dramı hatırlatır.

Yalçın Tura – Dönüş Filmi Müziği (1972)

 

Bunların yanı sıra hüzünlendirdiği kadar eğlendiren Yeşilçam müzikleri de mevcut. Melodisini duyduğumuz an dinleyen herkesi neşelendiren Yeşilçam müziği dediğimiz an hepimizin aklına o film serisi gelir; Hababam Sınıfı ve müzikleri.

Müziğin dinleyenlerde aynı anda aynı duygularını hissettirmesini ve evreselliğini biraz daha inceleyelim.

Melih Kibar

Unutulmayan film müziklerinin bestecisi: Melih Kibar - Keyif Haberleri
hurriyet.com.tr

İstanbul doğumlu Melih Kibar, Türk bestecidir. Küçük yaşta piyano derslerini alarak müzik hayatına erken başladı. Çeşitli filmlerin müziklerini ve ünlülerin bestelerini yaptı. 1975’te Hababam Sınıfı‘na yaptığı müzikle Altın Portakal Film Müziği ödülünü aldı.

Hababam Sınıfı‘nın müziğini duyunca aklımıza hemen oyuncular, hikayesi, güldüğümüz anlar gelir; fakat bize o anları hatırlatan müziğin bestecisi hiçbir zaman merak edilmez ya da düşünülmez de diyebiliriz.

Daha önce de dediğimiz, Yeşilçam müziklerinin hüzünlendirirken de eğlendiren yönü için sizlere Hababam Sınıfı’nı film müziğini bırakıyoruz. Şarkının 1:28 saniyesine kulak vermenizi tavsiye ediyoruz. Aradığınız duygu yoğunluğu orada, sizi bekliyor.

Melih Kibar – Hababam Sınıfı Film Müziği (1975)

 

Cahit Berkay

Cahit Berkay - FA Organizasyon
faorganizasyon.com.tr

Moğollar grubunun kurucularından Isparta doğumlu Cahit Berkay, çeşitli film müziklerinden ödül aldı. Selvi Boylum Al Yazmalım bunlardan sadece bir tanesidir. Müziği duyduğumuz anda Kadir İnanır ve Türkan Şoray‘ı İlyas ve Asya olarak hatırlatan film de müziğin yanı sıra hafızalara işleyen cümlesini unutmadık: Sevgi neydi sevgi emekti”.

Cahit Berkay – Selvi Boylum Al Yazmalım Film Müziği (1977)

 

Şimdi biraz da Türk Sanat Müziği kıvamında bakalım. Söyleyeceği şarkıyı mutlu insanlara adayan bir ses, bir tını düşünün… Kadir İnanır ve Türkan Şoray’ın başrollerini paylaştığı film Karagözlüm, hafızalara kazınan bir hal almıştır.

Belkıs Özener – Karagözlüm (1970)

 

Devlerin Aşkı der kenara çekiliriz. Adeta içindeki küçük kıvılcımı (aşkı) devleştiren bir çift temasıyla kulaklarımızın pasını silmekte filmin müziği.

Cahit Berkay – Devlerin Aşkı Film Müziği (1976)

 

Bazı müziklerin yakışanı vardır ya… İşte Cüneyt Arkın ve o esrarengiz müziği…

 

Sultan filmini hatırladık mı? Ah nerede o eski filmler ve müzikleri…

Cahit Berkay – Sultan Film Müziği (1978)

 

Sırada, dinlerken türkü havasını da hissedebileceğimiz o şarkıda: Pullu Tepe.

 

Filmlerde mesele sadece izlemek değil, aynı zamanda bize anımsattığı duygulardır. Filmi film yapan, insanı olduğu yerden bambaşka bir serüvene sürükleyen elbette olaylardır fakat müziksiz bir serüvenin oldukça ruhsuz olacağı bir gerçektir.

Hep bahsettiğimiz Yeşilçam kelimesinin geçmişi ise 1980’lere dayanmaktadır. 1980 öncesinde çeşitli film şirketlerinin yazıhaneleri İstanbul Beyoğlu’nun Taksim’e yakın bir yerinde, Yeşilçam ismine sahip bir sokakta yer aldığı için Türk sinemasına aynı zamanda Yeşilçam sineması da denilmektedir.

Filmleri, senaryolarıyla olduğu kadar müzikleriyle de televizyon tarihine damga vuran Yeşilçam sinemasının müzikleri de her daim dinlenecek kıvamdadır. Duyduğumuz yerde bizleri çocukluğumuza götüren bestekarlarının hayatta olmadığı ama müzikleriyle yaşayan efsaneler olması da ayrı bir fevkaladelik.

Yazımızın sonuna doğru yaklaşırken sizleri Yeşilçam müziği ile uğurluyoruz. Müzikle kalın!

Belkıs Özener‘den Hayat Sevince Güzel:


Kaynakça:

Öne çıkan görsel: sinefabrika.com

Arşiv
Arşiv
Söylenti Dergi'de geçmiş zamanda yazar olan dostlarımızın eserleri bu hesapta arşivlenmektedir. Yazar onayı olduğu sürece kaynak göstererek kullanmak serbesttir.

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

5 Maddede RAYE’i Tanıyalım

Raye, müzik kariyerine sessizce başlayıp yaşadığı baskıları sanata dönüştürdü; güçlü sahnesi ve türler ötesi anlatılarıyla pop müziğe yeni bir yön veriyor.

Türk Tarihinin Güçlü Liderleri: Şah İsmail

Safevî Devleti’nin kurucusu Şah İsmail, siyasi liderliği, edebi kişiliği ve Osmanlı’yla mücadeleleri ile Türk tarihinin güçlü liderleri arasına adını yazdırmıştır.

Valize Sığacak Kitaplar: 5 Yazar, 5 Kitap

Tatilinizde hem valizinizi hafif tutacak hem de sizi derin yolculuklara çıkaracak 5 etkileyici kitap önerisi sizlerle.

Geleceğe Dönüş Üçlemesinde Gözden Kaçan 15 Detay

Geleceğe Dönüş üçlemesini izlerken gözden kaçabilecek 15 detayı keşfetmeye hazır mısınız? Her sahnede gizlenen ipuçları birlikte bulalım.

Müzik ve Psikoloji Arasındaki İlişki Bireyde Nasıl Gözlemlenir?

Ruh halimiz ve müziğin gücü birleştiğinde ortaya çıkan güdüsel sistemin dehlizleri bizlere neyin nasıl olduğuna dair izler sunarken, duygularımıza da bakmamızı sağlar.

Erin Brockovich Film Analizi: Sessizlerin Avukatı

Erin Brockovich, sistemin görmezden geldiklerine adalet arayan kararlı bir kadının sarsıcı ve ilham verici mücadelesini anlatıyor.

Yaz Mevsimini En Güzel Anlatan 5 Şiir

Önümüz yaz dedik, uzaklardan şöyle bir edebiyat rüzgarı getirdik. Yaz ile ilgili şiirler sizlerle!

Tuvalden Haute Couture’a: Sanatın Moda Koleksiyonlarına Aktarımı

Sanatın Pop Art'tan, Barok'a moda dünyasındaki uzun yolculuğu...

Zamanın Renk Paleti: Anderson Sinemasında Mekân ve Nostalji

İnsan bazen bir filme yalnızca hikâyesi için değil, o hikâyeyi taşıyan duvarlar, yürünmüş koridorlar, manzarası bir tren penceresinden sızan kent silüetleri için âşık olur.

Jane Eyre Hangi Şarkıları Dinlerdi?

Gelin, hep birlikte Jane'in muhtemelen profilinde herkese açık paylaşmayacağı, yalnızca kendisinin erişebileceği müzik listesine ulaşmaya çalışalım!

Editor Picks